Aktiv

Derfor bør du ikke skrelle grønnsakene dine

Bilde av frukt og grønnsaker, nærmere bestemt et eple, en gulrot og tre poteter, til saken «Derfor må du ikke skrelle frukten og grønnsakene dine». Ja, for du skreller vel ikke grønnsakene dine før bruk? Næringen sitter nemlig i og nær skallet! Vi forklarer hvilke det gjelder!
Bilde av frukt og grønnsaker, nærmere bestemt et eple, en gulrot og tre poteter, til saken «Derfor må du ikke skrelle frukten og grønnsakene dine». Ja, for du skreller vel ikke grønnsakene dine før bruk? Næringen sitter nemlig i og nær skallet! Vi forklarer hvilke det gjelder! (Foto: Cecilie Aasland / ABC Startsiden)

Drar du frem potetskrelleren hver gang du skal spise gulrøtter eller poteter? Det bør du ifølge ekspertene ikke gjøre. Vi forklarer!

– Grønnsaker er rike på fiber, noe som er et viktig næringsstoff når det kommer til fordøyelse, skriver medicalnewstoday. Dette er noe de fleste av oss allerede vet, og så langt henger nok de aller fleste av oss med, men neste fakta er kanskje litt mindre kjent? Ja, for vet du hvor fibrene i frukt og grønnsaker sitter?

Frukt- eller grønnsakskjøttet inneholder primært vann og karbohydrater

– Mesteparten av sunne næringsstoffer i frukt og grønt sitter i eller rett under skallet, mens selve frukt- eller grønnsakskjøttet primært inneholder vann og karbohydrater, forklarer iForm og oppfordrer derfor også til å spise skallet på frukt og grønnsaker.

– Selv den hvite hinnen på appelsinen er sunnere enn selve fruktkjøttet, legger de til.

Lyst på flere «visste du at-saker» som denne? Her samler vi alle

Det er riktignok forskjell på hvilke frukter og grønnsaker dette gjelder og ikke. Ifølge en artikkel hos forskning.no er vitaminene nemlig jevnt fordelt i brokkoli, salat, bønner, gulrøtter og erter, mens de sitter i og ytterst mot skallet i for eksempel epler, pærer, plommer, druer og poteter.

Visste du forresten at det ikke er lurt å drikke kaffe om morgenen?

Hvilke næringstoffer finnes i frukt og grønnsaker?

I tillegg til å minske sjansen for hjertesykdom, slag og noen typer kreft har frukt og grønnsaker også gode fordeler hva gjelder forbrenning og tarmhelse. Fibrene er det som er utslagsgivende på sistnevnte. Av vitaminer og mineraler i frukt og grønnsaker finner du blant annet vitaminene A, B, C, E, folat og kalium.

Husk bare å skylle frukten og grønnsakene godt før bruk eller å velge økologisk om du skal spise skallet, oppfordrer iForm. De legger til at er det snakk om varianter det er vanskelig å vaske skikkelig rene, kiwi for eksempel, så bør du kjøpe økologisk. Dette for å slippe miljøgifter(sprøytemidler) som pesticider.

Derfor bør du ikke koke grønnsakene dine.

Hvorfor er vitaminene i og nært skallet i grønnsaker og frukt?

Forskning.no forklarer at vitaminene i en frukt eller grønnsak befinner seg primært der hvor frukten eller grønnsaken vokser, og at dette skyldes det at de begge vokser ved hjelp av celledeling.

– Vitaminene sitter i vekstlaget – der hvor det er liv, forklarer de.

Vet du forresten hvorfor du ikke bør drikke kaffe til maten?

Les mer på våre temasider: