Aktiv

Derfor bør du ikke spise frosne bær

Et illustrasjonsbilde av et utvalg frosne bær.
Visste du at det anbefales å ikke spise frosne bær fra butikken, men at de alltid bør kokes først? Vi forteller hvorfor frosne bær som bringebær, blåbær, solbær og bjørnebær bør forvelles i gryta før de blir til himmelsk syltetøy eller smoothie. (Foto: Colourbox)

Mattilsynets anbefaling for hva du skal gjøre med frosne bær fra butikken før du spiser dem ser ut til å være ukjent for de fleste.

Å kjøpe frosne bær i pose på butikken er en sunn og smakfull hverdagsluksus mange unner seg. Ferske, nyplukkede bær er jo verken særlig billig eller lett tilgjengelig året rundt, og de aller færreste har tid til å dra ut i skogen hver gang de trenger en smoothie til lunsj.

Om du er en av dem som støtt og stadig har en pose bær i fryseren du har kjøpt på butikken, og spiser de uten å varmebehandle dem, bør du vite at Mattilsynet ikke anbefaler det.

Sjekk ut vår samleside for intressant og nyttig informasjon du kanskje ikke visste fra før av!

Farlig med frosne bær?

De aller fleste frosne bær til salgs i Norge er fra andre steder i Europa. Ifølge Mattilsynet har det vært registrert flere utbrudd av Norovirus og Hepatitt A-virus i de nordiske landene, som følge av at personer har spist fryste importerte bær uten å varmebehandle dem.

Disse virusene overlever nemlig svært godt på disse frosne bærene, som blir smittet av uhygenisk behandling eller forurenset vann. Derfor anbefaler Mattilsynet å koke frosne importere bær i minimum ett minutt.

Du trenger altså ikke å tine de helt gjennom, da virusene sitter på utsiden av bærene.

Les også: Disse matvarene bør du ikke fryse.

Ubehandlede frosne bær kan gi kraftige symptomer

Folkehelseinstituttet skriver at Norovirus er svært smittsomt, og har symptomer som akutt kvalme, oppkast, magesmerter og diaré. Viruset har også flere influensalignende symptomer, som feber, muskel- og leddverk og hodepine. Heldigvis går sykdommen som regel over etter én til tre dager.

Samme institutt skriver også at Hepatitt A kan føre til sykdom som varierer fra nokså mild til ganske alvorlig. Feber, kvalme, oppkast og magesmerter er vanlig, men sykdommen kan også forårsake leverbetennelse.

Nå som du har lest dette, tenker du deg kanskje om neste gang du vurderer å spise frosne bær uten å ha varmebehandlet dem først?