Smarte tips

Derfor bør du vurdere e-takst av boligen din

Bilde av hendene til en huseier og en eiendomsmegler som hilser før en e-takst, med et bord med noen papir og et minihus i bakgrunnen. Vi forklarer hvordan du kan spare penger på å gjennomføre en e-taks for så å refinansiere boliglånet ditt.
Tror du huset ditt kan ha gått opp i verdi? Det bør du i tilfelle sjekke fordi det kan gjøre det mulig å spare flere tusen i året på boliglånet ditt. Vi viser deg hvor enkelt det gjøres ved hjelp av e-takst. (Foto: Colourbox)

Å sjekke om huset ditt har gått opp i verdi ved hjelp av e-takst kan gjøre det mulig å spare flere tusen på boliglånet ditt, vi forklarer hvordan!

I en allerede dyr tid hvor alt ser ut til å stige i pris er det mange som gjerne vil spare litt ekstra der det er mulig. I går ble det klart at Norges Bank setter opp styringsrenten med ytterligere 0,25 prosentpoeng, og den øker dermed fra 4,25 til 4,50 prosent. Dette går også ut over boliglånsrentene våre, en utgift som allerede er den største utgiftsposten hos de aller fleste. Visste du for eksempel at hvis boligen din gått opp i verdi vil du få lavere belåningsgrad, som igjen vil kunne gi deg lavere renter på boligen din?

Vi skal forklare hvordan du ved hjelp av e-takst kan få sjekket om du kan refinansiere renten på boliglånet ditt, enten i eksisterende bank eller eventuelt flytte lånet til en ny bank. Vi forteller også hvem dette ikke lønner seg for.

Hvordan sparer du penger ved å refinansiere?

Tenk på hvordan du mest sannsynlig gikk til verks da du først skulle få lån. Her er det mange, om de er i posisjon til det, som sammenligner priser hos flere banker for å finne lånet med de beste betingelsene, rentene og ikke minst pris. Men så lar man det kanskje være med det og glemmer å sjekke at prisen man har på lånet faktisk er god i forhold til resten av markedet også de kommende årene? Banken vil ikke gi deg beskjed om de ikke lenger er prisgunstige i forhold til andre banker, og du kan plutselig sitte med et lån som ikke er så gunstig sammenlignet med andre banker. Da bolig er den største utgiftsposten hos de aller fleste kan det være snakk om å spare mange tusenlapper i året.

Det er faktisk også slik at banker ikke automatisk gir samme renteendring til alle kunder, så selv om man har en bank som har gode renter, kan man selv bli hengende etter med høyere rentekostnader enn man må, om man ikke følger med.

SKAFF DEG E-TAKST
Uforpliktende tilbud om verdivurdering

Uforpliktende tilbud om verdivurdering

Få tilbud fra flere takstmenn samtidig, og velg tilbudet som passer best for deg.
Motta tilbud fra inntil 5 eiendomsmeglere her

Hvordan refinansiere lån og boliglån?

Kort fortalt: Høyere boligverdi vil gi deg en lavere belåningsgrad som igjen gir bedre sikkerhet for banken på lånet ditt. Dette igjen kan øke sjansene dine for en lavere boliglånsrente.

1. Første steg vil være å få en e-takst av boligen din for å faktisk sjekke om den har gått opp i verdi.

2. Har boligen din gått opp i verdi, er neste steg å sammenligne renten som du får av din bank med hva andre banker tilbyr. Dette kan du gjøre ved å besøke finansportalen.no, hvor du vil se hva alle banker i Norge tar i veiledende priser for et boliglån som ditt.

3. Når du så har et overblikk over hva andre banker kan tilby, kan du ta kontakt med banken din og prøve å forhandle eksisterende rente på lånet ditt. Har de ikke mulighet til å imøtekomme deg, kan neste steg være å vurdere å bytte bank.

Merk at om du ikke tror boligverdien din har gått opp den siste tiden vil det ikke lønne seg med en e-takst.

Hva er e-takst?

Ved hjelp av en e-takst, eller elektronisk takst, vil du kunne finne ut hva boligen din er verdt. Dette gjøres ved hjelp av data på hvor mye andre, lignende boliger er solgt for i samme område, samt meglers kunnskap om dagens marked. Megleren vil komme hjem til deg for å vurdere boligen og eiendommen din. Så blir e-taksten lagret i et system alle banker har tilgang til. E-taksten kan brukes både ved refinansiering, om du skal søke om lån i banken og ved arv.

E-takst er en tjeneste meglere ofte tar betalt for, med mindre du skal selge boligen. Dette kan ofte koste noen tusenlapper og opp til fire tusen kroner, men det mange ikke er klar over er at du kan få skattefradrag på dette. Refinansierer du boliglånet ditt vil du nemlig kunne skrive opp både takst og tinglysningsgebyr og kreve fradrag for dette. Fradraget må du selv skrive opp på skattemeldingen under posten «gjeldsrenter» med informasjon om både firma og person som har utført jobben.

En e-takst er gunstig både ved refinansiering av lån og når du skal forhandle lånebetingelser for boliglån.

SKAFF DEG E-TAKST
Uforpliktende tilbud om verdivurdering

Uforpliktende tilbud om verdivurdering

Få tilbud fra flere takstmenn samtidig, og velg tilbudet som passer best for deg.
Motta tilbud fra inntil 5 eiendomsmeglere her