Smarte tips

Derfor bør du vaske plantene med melk

Litt melk på en mikrofiberklut er alt du trenger for å hjelpe plantene litt ekstra gjennom mørketiden. (Foto: Espen Skarphagen)

I vintermørket trenger inneplantene en skikkelig vask. Om du vasker med melk, kommer du ikke til å angre.

Det er et gammelt og velprøvd tips, men som kanskje har gått i glemmeboka. For det å vaske inneplantene med melk, kjente mang en husmor til før i tiden. I videoen lenger ned i artikkelen ser du steg for steg til hvordan å vaske plantene med melk.

Hvordan få nok lys til plantene

I mørketiden er det en utfordring å gi plantene nok lys. Men det er noen grep du kan gjøre for å hjelpe plantene til å utnytte det lille lyset som er. Vekstlys eller plantelys kan være en god investering. Nå finnes det mange muligheter for plantelys-pærer du enkelt kan bruke i stuelampa – uten at du får det lilla lyset man tidligere forbant med vekstlys.

PLANTELYS
Plantelys hvit 16W, LED

Plantelys hvit 16W, LED

Gi plantene ekstra lys.
Sjekk prisen her

Du bør også sørge for å vaske vinduene, slik at så mye lys som mulig slipper inn i huset. Vil du ha gode tips til hvordan å vaske vinduene, finner du det her.

Vindusvasker
Kärcher Vindusvasker WV 6 Plus + microfiberklut

Kärcher Vindusvasker WV 6 Plus + microfiberklut

Sjekk prisen her

Hvorfor vaske planten med melk heller enn vann?

Monsterablad vaskes på oversiden med melk på en mikrofiberklut.
Vask bladet fra midten og ut mot kanten.

Til slutt må du vaske selve planten. Det legger seg fort mye støv og skitt på bladene, som forhindrer opptaket av lys. Det vil selvsagt hjelpe mye å bare vaske med vann, eller gi plantene en kjapp vask i dusjen. Men følger du ekspertenes tips, henter du melkekartongen i kjøleskapet og bruker den som vaskemiddel på monsteraen eller andre planter med glatte blader.

– Melk inneholder litt fett som gir ekstra blanke og fine blader og det tar lengre tid før støv legger seg på nytt, forklarer hageblogger og planteekspert Espen Skarphagen. Han har lang erfaring med vaske inneplantene med melk, og bedyrer at det ikke fører til vond lukt.

Vil du ha flere smarte vasketips? Her har vi samlet alle tips om rengøring.

Vil det lukte fra melken?

– Nei, det lukter ikke i det hele tatt. Det er kun et tynt lag som tørker på et øyeblikk og det er ikke ofte man skal gjøre det, forklarer han.

Skarphagen understreker at det kun er planter med glatte blader du skal vaske med melk, og kun oversiden av bladet.

– Der viktig at man bare vaske oversiden av bladet, og ikke undersiden der spalteåpningene sitter. Om de blir tettet blir det problemer for planten.

Har du hørt om krystall soda? Det gammeldagse vaskemiddelet kan brukes til «alt».

Slik vasker du planter med melk

Før og etter. Bladene holder seg blanke og fine etter en vask med melk. (Foto: Espen Skarphagen)

Bruk en mikrofiberklut som du dypper i melk. Skarphagen sier han foretrekker lettmelk, men at man gjerne kan bruke andre typer melk. Deretter stryker man et tynt lag fra midten av og ut mot kanten av bladet.

Etter en god melkevask vil plantene altså lettere ta til seg lys, og bladene holde seg blanke og fine – og ikke så lett samle støv. Det er verdt å prøve! Se hvordan du går frem i videoen under:

Espen Skarphagen – hage- og blomsterekspert som står bak bloggen skarpihagen.no er ansatt i ABC Startsiden.