Smarte tips

Derfor bør du vurdere rentbrennende bålpanne

Rentbrennende bålpanne: En gruppe mennesker sitter rundt et bål på nattestid.
Rentbrennende bålpanne: Ingen liker å få røyk i øyne og lunger. (Foto: Unsplash)

En rentbrennende bålpanne er akkurat det det høres ut som. Tiden der bålkos var ensbetydende med røyk i fjeset er forbi!

Har du en uteplass hjemme eller på hytta er sannsynligheten nokså stor for at det står en bålpanne der, i hvert fall på vinterhalvåret. Men har du hørt om rentbrennende bålpanne?

Det er lett å forstå hvorfor, for det kan være skikkelig kos å samle venner og familie rundt en varm bålpanne. Med knitrende vedkubber og deilig varme som stråler fra bålpannen kan man sitte til langt på kveld uten å så mye som skjelve litt av minusgradene ute.

Men veien fra kos og idyll i heimen til skår i gleden og røyk i øynene er kort. Med noen vindkast kan stemningen fort snu, for ingen vil sitte med irriterte øyne mens de harker og hoster rundt flammene. Da er det jo flaks at det finnes råd.

Er røyk fra bål egentlig farlig?

Vel, det blir nok ikke bålrøyken som ender opp med å ta livet av deg, men et magadrag av bålrøyk er ikke akkurat helsekost heller. Ikke bare er røyken vondt å få i lunger og øyne, men ifølge forskning.no inneholder røyk fra bål flere giftige stoffer.

Likevel er det slik, som blant annet FHI påpeker, at forholdsvis kortvarige opphold rundt bål med et normalt inntak av røyk har relativt lav helserisiko.

Om du derimot har spesielt utsatte luftveier, bør du være ekstra varsom. FHI skriver følgende:

– Noen barn og voksne med astma vil kunne oppleve at astmaanfall utløses. Individer med hjerte/kar lidelser eller kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) eller cystisk fibrose er også generelt mer mottagelige. 

Hva er en rentbrennende bålpanne?

Om du vil unngå bålrøyk så langt det lar seg gjøre, enten av helsegrunner eller fordi du rett og slett bare synes det er noe herk, bør du kanskje sjekke ut rentbrennende bålpanner, også kjent som røykfrie bålpanner.

De kommer i mange ulike prissjikter og størrelser, men felles for dem er at de fungerer noenlunde likt. I motsetning til ordinære bålpanner, der veden ligger rett i panna når den brenner, har en rentbrennende bålpanne dobbel vegg.

Den doble veggen resulterer i at det er et kammer mellom indre og ytre vegg som sørger for at oksygenet som tas inn sirkuleres opp og tilføres flammene i toppen av bålpannen. Dermed forbrennes også røyken i mye større grad enn med ordinære bålpanner.

Derfor brenner bålpannen ikke bare renere, men også mer effektivt, da røyken som forbrennes skaper ytterligere varme istedenfor å skape ubehag for øynene og lungene dine.

Blant de mest populære i Norge:

Lekker bålpanne utviklet i hallingdal
Espegard Bålpanne Rein Premium 60 Rentbrennende

Espegard Bålpanne Rein Premium 60 Rentbrennende

Stilrent design
Solo Stove Bonfire

Solo Stove Bonfire

Eksklusiv fyrfat med grillmuligheter
Espegard Bålpanne Rein Premium 60B Rentbrennende Fyrfat

Espegard Bålpanne Rein Premium 60B Rentbrennende Fyrfat

Rentbrennende båltønne
Flying Culinary Circus BBQ Volcano Smokeless båltønne

Flying Culinary Circus BBQ Volcano Smokeless båltønne