Smarte tips

Derfor er det ikke bra å få igjen på skatten

Bilde av en persons hender som skriver på datamaskin med en bunke ark og en kalkulator ved siden av. Vi forklarer hvorfor det er dårlig nytt å få igjen på skatten.
Når skattemeldingen viser grønne tall og tilbakemelding er det ifølge ekspertene ikke godt nytt, med mindre du er dårlig på å spare. Vi forklarer hvorfor. (Foto: Colourbox)

Får du igjen på skatten i 2023? Ifølge ekspertene er det ikke godt nytt at skattemeldingen sier at du skal å få tilbakebetalt – vi forklarer.

Ikke for å legge en demper på gledesrusen det er når det står løfter om en solid slant ekstra til feriebudsjettet versus et kontonummer merket en kjip tilbakebetaling i bunn av skattemeldingen – det er bare det at pengene kunne blitt brukt bedre. 

Vi har tatt en titt på de kalde fakta som kan gjøre vurderingene av årets skattetrekk litt annerledes – så kan du ta gode av det neste år. Du skal nemlig få en dag, og muligheten til å gjøre endringer på et nytt skatteår, i mårå som (enda ganske) blankt og ubrukt står. 

Har du flere spørsmål knyttet til økonomi og skatt? Her samler vi alle smarte tips, visste du at-saker og artikler om skatt og økonomi

80 prosent får tilbake på skatten

Ifølge Nettavisen er det hele 80 prosent av alle skattebetalere, og hele 2,7 millioner, som får igjen på skatten. I tillegg får vi i gjennomsnitt igjen 11 000 – 12 000 kroner. 

Så hvorfor er det dumt å få igjen på skatten tenker du kanskje? Jo. Du kunne nemlig heller ha spart pengene og satt dem inn på en sparekonto hvor du heller hadde kunne spart deg opp renter på pengene. 

– Mange tror å få igjen penger på skatten er bra, men den eneste fordelen er at dette er penger du ikke kan bruke før de kommer. Det er en fordel for de som ikke er så flinke med sin personlige økonomi, sier forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea til Nettavisen Økonomi. Hun forteller at det du betaler for mye i skatt gjennom året heller kunne blitt plassert i andre spareformer. De drar frem et eksempel hvor du med den gjennomsnittlige tilbakebetalingen på 11 000 – 12 000 kroner kunne spart nesten 500 000 kroner i løpet av 20 år.

Får du igjen på skatten i år? Slik kan du ha muligheten til å få tilbake på skatten allerede i mars

– Mulig å være glad i restskatt

Også Stig Flesland i Skattebetalerforeningen forteller til DNB at med riktig bruk av pengene du ellers hadde spart opp og fått igjen på skatten kan du ende opp med å få mer for pengene.

 – For dem som er disiplinerte er det også mulig å være glad i restskatt. Det vil jo innebære at du har fått mer penger betalt ut gjennom året, og dersom du har spart dem på fornuftig måte kan du få bedre renter / avkastning enn det Skatteetaten kan gi deg, sier han. 

Gjeldsoversikt

Gjeldsoversikt

Vilkår for bruk av Uno Score: Du tegner et medlemskap når du har opprettet en brukerprofil. Det er helt gratis å være medlem. Det er ingen bindingstid og du står fritt til å si opp medlemskapet når du måtte ønske.
Sjekk gjelden din her

Sett deg et mål om hva skattepengene skal gå til

– Får du tilbake på skatten bør du sette deg et mål med hva pengene skal gå til, råder Silje Sandmæl i samme artikkel. Hun legger også til at om du vanligvis ikke er god på å spare er jo penger igjen på skatten en form for tvungen sparing. 

– Å få penger igjen på skatten er jo en tvungen sparing, så hvis dette er penger du ellers ikke ville spart er det jo positivt. På den andre siden er dette sparepenger du kunne fått høyere avkastning på hvis du hadde satt de på en høyrentekonto, på BSU eller i aksjemarkedet, sier Sandmæl.

Slik beregner du feriepengene dine

Ønsker seg baksmell på skatten

Martin Graftås, spare- og investeringsøkonom hos Odin Forvaltning, sier også til Odin-bloggen at han ikke liker å få igjen penger på skatten, men heller ønsker seg baksmell. 

– De fleste er opplært til å tro at det å få igjen penger på skatten er bra. Mange opplever det som vanskelig å spare penger, så å la arbeidsgiver trekke for mye skatt i løpet av året, slik at de kan få en ekstra utbetaling året etter, er blitt folkesport. Dessverre gir denne spareformen svært lav rente, og siden du føler det er gratis penger, er det lett å svi dem av på forbruk og annen kortsiktig moro. Nettopp derfor sørger jeg selv for heller å få baksmell, eller i det minste å gå i null, forteller Martin.

Les mer på våre temasider: