Visste du at

Derfor er det sunt å drikke kaffe

Bilde av en hvit kopp på en sort benk. I koppen er det litt kaffe og en kaffekanne heller i mer kaffe. Vi forteller hvorfor det er sunt å drikke kaffe.
Visste du at det å drikke kaffe har mange helsefordeler? Vi har sett på flere studier for å finne ut hvorfor det er sunt å drikke kaffe, så lenge man ikke drikker for mye. (Foto: ABC Guider)

Er du en kaffedrikker? Da har vi gode nyheter til deg. Vi forklarer hvorfor det er sunt å drikke kaffe, så lenge du ikke drikker for mye.

Visste du at det gjennomsnittlige kaffekonsumet blant kaffedrikkere i Norge er 5,5 kopper per dag? Dette tilsvarer 17,4 millioner kopper med kaffe hver dag blant det norske folk ifølge Kaffeundersøkelsen 2022. Dette gjør at Norge kommer på andreplass over de mest kaffetørste nasjonene i verden1

I Norsk Kaffeinformasjons årlige undersøkelse kommer det også fram at andelen i befolkningen som drikker svart kaffe er 75%, og 65% av kaffedrikkerne mener kaffen virker positivt på deres fysiske og følelsesmessige helsetilstand.

Vi har sett på en rekke studier for å finne ut hvorfor kaffe er sunt, og hvilke helsefordeler den sorte drikken faktisk har.

Liker du saker som denne? Her finner du alle våre «visste du at»-saker.

Koffein i kaffe: Yt bedre etter en kopp med kaffe

Du er nok allerede kjent med denne fordelen med kaffe, nemlig at koffeinen gir deg energi og gjør deg mer oppkvikket.

Koffein stimulerer nemlig sentralnervesystemet og er kjent for sin evne til å bekjempe tretthet og øke energinivået. Noe som er positivt fordi vi da klarer å yte bedre på for eksempel jobb.

– Gjennomsnittlig virkningstid av koffein for en frisk person er omtrent 4 timer, men noen kan merke effekt i 10-12 timer, skriver FHI.

Det er nok dette som er grunnen til at kaffe i størst grad nytes til frokost hjemme eller på jobb om morgenen ifølge Kaffeundersøkelsen.

Vi forklarer: Derfor er det ikke lurt å drikke kaffe om morgenen.

Koffeininnholdet i kaffe avhenger av mange faktorer, men en typisk kopp kaffe inneholder 75-100 mg koffein ifølge Kaffe.no.

best i test
Nespresso Vertuo Next

Nespresso Vertuo Next

Kåret til best i test av Home & Gardens, BBC goodfood og Techradar
Sjekk laveste pris her

Vi har tidligere skrevet om hvilke kaffemaskiner som er de beste. Du kan lese om de beste espressomaskinene, kaffetrakterne og kapselmaskinene her.

Er kaffe en mirakeldrikk?

De fleste vet at koffein i kaffe er både oppkvikkende og energigivende, men det finnes andre helsefordeler som kanskje er mer overraskende for mange.

Visste du for eksempel at regelmessig kaffedrikking gir deg lavere risiko for diabetes type 2? En studie fra 2014 samlet data fra over 48 000 mennesker, og i denne studien fant de ut at personer som økte kaffedrikkingen med minst én kopp per dag over 4 år hadde 11 % lavere risiko for diabetes type 2 enn de som ikke økte inntaket.

I tillegg til å gi lavere risiko for diabetes type 2 er det funnet sammenheng mellom kaffe og sykdommene Parkinsons og Alzheimers. I en studie fra 2016 konkluderer de med at resultatet deres antyder at høyere kaffeforbruk er assosiert med redusert risiko for Alzheimers. En annen studie konkluderte med at menn som drikker over fire kopper kaffe per dag kan ha fem ganger lavere risiko for Parkinsons sykdom enn de som ikke gjør det.

Det finnes en rekke studier rundt fordeler (og ulemper) med å drikke kaffe. Videnskab.dk (gjengitt av forskning.no) skriver at en forskergruppe har gått gjennom jungelen av kaffeforskning, og kommer fram til disse fordelene med kaffedrikking:

  • Lavere dødelighet i løpet av et år
  • Lavere risiko for å utvikle hjerte/kar-sykdommer
  • Lavere risiko for å dø av hjerte/kar-sykdommer
  • Mindre forekomst av kreft
  • Mindre forekomst av type 2-diabetes
  • Mindre forekomst av Alzheimers, Parkinsons sykdom og depresjon
  • Mindre forekomst av skrumplever

Forskerne påviser ikke en årsakssammenheng, bare en kobling mellom kaffedrikking og helseeffekter. Dette vil si de ser at folk som drikker moderate mengder kaffe, har færre tegn på visse sykdommer enn andre. Men om det skyldes kaffen eller noe helt annet, er ikke sikkert.

Les også: Dette er verdens sunneste kaffe.

Termokanne fra Eva Solo

Termokanne fra Eva Solo

Sjekk prisen her

Hvor mye kaffe tåler kroppen vår?

Høres ut som det bare er å bøtte ned med kaffe siden det har så mange helsefordeler! Dette stemmer derimot ikke helt, for kroppen vår tåler bare en viss mengde med koffein.

– Nesten alle friske voksne tåler moderate mengder koffein daglig, uten å få helseproblemer. Søvnforstyrrelser kan likevel oppstå også ved lave doser, særlig hos personer som ikke er vant til å innta koffein, skriver FHI.

En relativt ny forskningsrapport fra University of South Australia mener de har funnet ut hvor mange kopper kaffe per dag som må til for at hjertesykdom øker og andre helsefordeler avtar, skriver NHI. De mener man ikke bør overskride seks kopper med kaffe om dagen. Nettavisen skriver om en annen studie som mener helseeffekten avtar hvis man drikker mer enn 4,5 kopper kaffe om dagen i snitt.

Du kan med andre ord nyte kaffen din med god samvittighet, men det kan være en ide å ikke gå av skaftet med kaffedrikkingen.

Vi forklarer: Bør du egentlig drikke kaffe på tom mage?