Smarte tips

Derfor har du mer lyst på usunn mat når du har sovet lite

Bilde av hand som strekker seg etter en sjokolade i stedet for en mandarin i artikkel om at søtsug og lysten på usunn mat stiger når mn har søvnmangel og sovet for lite
Når du har sovet lite og magen begynner å rumle, ville den nok hvisket «chips, sjokolade og ost» fremfor «gulrøtter, epler og kål» for den som kunne tyde en sulten mage. Vi forklarer hva forskerene mener dette skyldes. (Foto: ABC Guider)

Får du mer lyst på sukker og usunn mat når du har sovet lite eller etter en kveld ute på byen? Det er det en vitenskapelig grunn til!

Klokken har bikket midnatt og søvnen glimrer med sitt fravær. Nå er det i stedet for et trett øye som vil sove en sulten mage som gjør seg gjeldende. Magen gir beskjed om at den gjerne vil ha påfyll og det i form av alt som er salt, søtt og stivelse som befinner seg i kjøleskap og godteskuff. Kjenner du deg igjen? Dette er helt vanlig, og ifølge forskerne noe som henger igjen fra veldig gamle dager. Vi forklarer hva det skyldes. 

Vitenskapelig grunn til økt søtsug når man ikke får sove

– Forskning tyder på at vi kjenner mer på sukkersuget etter en natt med for lite søvn. Søvnmangel endrer dessuten hjernekjemien på en måte som gjør det ekstra vanskelig å motstå de søte fristelsene, skriver Psykologisk.no

Denne forskningsartikkelen fra NCBI slår fast en sammenheng mellom søvnmangel, økt appetitt og overvekt. De skriver at *epidemiologiske data impliserer at søvnmangel er en risikofaktor for overvekt hos både voksne og barn over hele verden. 

– Dessuten, søvnmangel endrer hormonene som regulerer appetitt og øker kaloriinntaket, skriver de i samme artikkel. 

Vi har skrevet flere artikler om søvn og søvnløshet, samt tips og triks her.

Epidemiologi

* Epidemiologi er ifølge SNL læren om forekomsten av sykdom i befolkningen. Det blir regnet som en del av samfunnsmedisinen og kunnskapen som kommer frem gjennom epidemiologisk forskning er viktig for å kunne drive med forebyggende helsearbeid til hele befolkningen, og for å vurdere effekten av disse tiltakene. 

Eksempel på disse forebyggende tiltakene kan være vaksinasjon, screening og kostholdsråd. Testresultatene kan også brukes til risikovurdering. 

– Det er en vitenskapelig grunn til at vi har mer lyst på junk food (usunn mat) når vi ikke har fått nok søvn, skriver CNN. De nevner så sant i artikkelen at sannsynligheten er størst for at du har mest lyst på søtsaker, chips og kjeks, og heller strekker deg etter de i stedet for gulrøtter om du ligger våken lenge en kveld. 

– Du kjenner sug etter søte og salte ting med stivelse, sier kilden deres Erin Hanlon. 

Hanlon studerer sammenhengen mellom systemer i hjernen og oppførsel, ved University of Chicago. Dette skyldes ifølge Hanlon det faktum at vi gjorde akkurat det samme langt tilbake i tid. Evolusjonen har rett og slett ikke gått like fort som utviklingen, og ur-menneskekroppen tar dermed ikke høyde for at vi nå har tilgang til slike typer mat når som helst – noe man ikke hadde tidligere.

Lite søvn: Folk vil ikke omgås deg

– Hjernen vår har ikke utviklet seg like kjapt som det matvalgene og tilgjengeligheten av dem har, sier Hanlon. 

CNN går også i dybden til hvorfor dette skjer:

Sov bedre med vektdyne

Vektdyne fra Høie

En vektdyne vil ifølge forskning kunne hjelpe med bedre søvn.
Finn en passende vektdyne her

Svingninger i hormoner er årsaken til en økt appetitt ved søvnmangel

Forskning viser at når du har underskudd på søvn går sulthormonet vårt ghrelin opp og leptin, hormonet som demper apetitten og dermed bidrar til at man går ned i vekt, går ned. Dette er årsaken til en økt appetitt ved søvnmangel. Spørsmålet er da hvorfor vi ender med å ønske oss usunn mat når vi ikke er uthvilt?

Her skriver CNN at vi må til en annen del av kroppen, nemlig til endocannabinoid-systemet. Dette er et system som regulerer alt fra apetitt og smerte til inflammasjon og mer. Dette systemet bruker samme reseptorer som den aktive ingrediensen i marihuana, et narkotikum de fleste også vet trigger sultfølelse og spesielt «munchies». 

Forskning med forsøk på rotter, hvor det er sprøytet inn endocannabinoid i utvalgte deler av hjernen, har vist at da vil rottene velge å spise spesifikke, og mer velsmakende ting. 

– De velger *sukrose fremfor *sakkarin, til tross for at de i teorien smaker det samme, men sukrose har flere kalorier, skriver CNN. 

Sliter du med å sove? Disse tipsene trenger du om du sliter med å sovne

Hva er sukrose og sakkarin?

*SNL skriver at «sukrose er det samme som vanlig sukker. Sukrose er trivialnavnet på vanlig husholdningssukker, det er ikke et systematisk navn i kjemien.» 

*Sakkarin er ifølge Wikipedia en falsk søtning med så og si null næringsverdi. Det er omkring 550 ganger så søtt som sukkrose og har en bitter ettersmak av metall, spesielt om det kommer i høye konsentrat. Sakkarin brukes som søtning i drikke, godteri, kjeks og for å maskere en bitter smak på enkelte medisiner. 

Forskere tror derfor at det er endocannabinoid-systemet vårt som trigger våre hedonistiske valg av fet, søt og stivelsesrik mat. Også her gjør resultatene av søvnmangel at endocannabinoid-systemet ikke er i den som er «på slankern» sin favør. 

Det finnes ifølge samme artikkel fra CNN enda ingen quickere løsning på problemet enn en god, gammeldags natts søvn.