Smarte tips

Derfor må du ikke bruke kuldekrem

Bilde av en hand som smører ut kuldekrem på en hand. Vi har snakket med eksperten Helle Grøttum fra avdeling astma og allergi hos LHL som forteller hvorfor du ikke må bruke kuldekrem i vinter. Hun forteller også hvordan kuldekrem kan gjøre vondt verre og i værste fall føre til frostskader. Heldigvis forteller hun også hvilke hudkremer og ansiktskremer hun anbefaler oss å bruke og hvordan du best smører deg i vinter!
Kuldekrem er en falsk trygghet sier forskningen. Den kan faktisk gjøre vondt verre. Vi forteller hva du bør se etter, hvorfor du ikke bør bruke kuldekrem samt hva du heller bør smøre deg med i ansiktet i vinter.

Ikke bruk kuldekrem sier både ekspertene og forskningen, det kan gjøre vondt verre! Vi forteller hvorfor og hvilke kremer de heller anbefaler.

I det temperaturen synker og det river i både kinn og nese øyeblikket en går ut døra, er det mange som leter etter kuldekremer både i skap og i butikkhyller igjen. Det bør du ikke gjøre. Ekspertene forteller nemlig at kuldekremene kan gjøre vondt verre.

Vi har forhørt oss med Helle Grøttum, Avdelingsleder for astma og allergi hos LHL, for å finne ut hvorfor vi ikke anbefales å bruke kuldekrem lenger. Vi fikk også svaret på hvilke kremer hun heller anbefaler.

Liker du saker som denne? Her finner du alle våre visste du at-saker, og svar på blant annet hvorfor du ikke bør drikke kaffe på morgenen.

Hva er forskjellen på kuldekrem og fuktighetskrem?

– En kuldekrem har et veldig høyt fettinnhold og er nesten 100% fett, mens en fuktighetskrem har en del fett, men også en del vann og andre ingredienser. Dette betyr at mens en kuldekrem vil legge seg utenpå huden vil vanlige fuktighetskremer trekke bedre inn i huden. 

Artikkelen fortsetter under produktboksen

Krem med fuktbinder
Canomini 20+200 mg/g krem 100 g

Canomini 20+200 mg/g krem 100 g

Pris akkurat nå: 98 kroner
Gå til Apotek For Deg her

Hvorfor anbefaler dere ikke kuldekrem?

– Kuldekremen legger seg nærmest som en film utenpå huden. Når huden da puster vil denne «pusten» fra huden blir stoppet av filmen kuldekremen lager. Dette vil føre til at det dannes et fukt-lag mellom huden og kuldekremen som kan fryse. Og når vann fryser så utvider det seg, også sprenger det på en måte huden, forklarer Grøttum

Dette er «Vanntabben» som kan sende deg opp i vekt.

Hun forteller at det ikke er slik at det vises med en gang, men at det på sikt ikke vil være bra for huden.

– For når fuktigheten eller svetten fra huden blir nedkjølt og fryser mellom kuldekremen og huden kan det gi frostskader. 

Artikkelen fortsetter under produktboksen

Fet krem til vinteren
Miniderm krem 20% - 500g pumpeflaske

Miniderm krem 20% – 500g pumpeflaske

Pris akkurat nå: 264 kroner
Gå til Farmasiet her

Hvilke kremer anbefales istedenfor kuldekrem?

– Vi deler inn fuktighetskremene i to typer; Den ene er kremer med høyt fettinnhold, og kremene man gjerne opplever som veldig fete. Også er den andre typen kremer kremene som inneholder fuktbindere, forteller hun.

Grøttum sier at til de minste barna, altså de under ett år, så er kanskje de feteste kremene de beste. Går du for kremer med fuktbindere er det kremer som inneholder stoffer som heter karbamid(også kalt urea) og glyserol. Disse binder hudens egen fuktighet noe som betyr at du tar vare på fuktigheten huden har uten å tilfører en stor mengde fett.

– Miniderm og Canomini er et eksempel på slike kremer som binder hudens egen fuktighet. Og et eksempel på en fet krem er Apobase. Det man ikke skal bruke er en bodylotion som har et lavt fettinnhold og som ikke har fuktbindere. Så velg en krem med et høyt fettinnhold eller med en fuktbinder. 

Artikkelen fortsetter under produktboksen

krem med Fuktbinder
Canomini 20+200 mg/g krem 100 g

Canomini 20+200 mg/g krem 100 g

Pris akkurat nå: 98 kroner
Gå til Apotek For Deg her

Forbrukerrådet har testet ansiktskremer og disse anbefaler de.

Hvilke fuktighetskremer anbefales til voksne om vinteren?

– Det er akkurat de samme rådene som anbefales til voksne som til barn. Du får nok ikke voksne damer til å smøre seg med en Apobase i ansiktet, men det er fortsatt de samme rådene som gjelder; ikke rens vekk hudens naturlige beskyttelse og husk å tilføre fuktighet i god tid før du går ut, og når man kommer inn igjen.

Grøttum anbefaler at man også passer på at man ikke blir tørr i huden og at man i tilfelle smører med en god fuktighetskrem. Og på vinteren betyr dette rike fuktighetskremer som beskytter huden, og som nevnt gjerne kremer med fuktbindere om du ikke vil ha de aller feteste. 

Artikkelen fortsetter under produktboksen

Anbefales av Forbrukerrådet
Neutral Day Cream 50ml

Neutral Day Cream 50ml

Anbefales av Forbrukerrådet i deres test av ansiktskremer. Både på grunn av fuktigheten den gir samt fraværet av helseskadelige stoffer og allergener. Inneholder glyserol.
Sjekk laveste pris her

Tar utgangspunkt i studie på finske rekrutter

Hun forteller at det riktignok finnes noen kuldekremer som kalles kuldekremer uten at de er rent fett.

– Så når jeg nå snakker om kuldekrem så snakker jeg om kuldekremene som er nesten 100% fett. Det er de klassiske, gammeldagse kuldekremene.

Grøttum forteller at anbefalingen tar utgangspunkt i en studie fra 1999, som ble gjort på finske rekrutter. Her konkluderte de med at kuldekremer kunne gi en falsk trygghet med en økt sjanse for frostskader som følge.

– Selv om det er en gammel studie, er kulde som den var da det samme som kulde i dag.

Les også: Derfor er det ikke lurt å «snooze».

Les mer på våre temasider: