Aktiv

Derfor må du ikke trene når du er syk

Bilde av kvinne med lue som trener når hun er syk og som står og lever seg til et rekkverk ved en trapp ute i snø i naturen. Vi forteller hvorfor man ikke bør trene når man er syk.
Er du av oppfatningen at en treningsøkt kan «svette ut» en forkjølelse? Der tar du feil. Trening har absolutt en god innvirkning på både helse og immunforsvar, men dropp for all del høyintensitetstreningen til etter forkjølelsen. Vi forklarer. (Foto: Colourbox)

Er du en av de som trosser en kjip hoste og tar deg en joggetur for å svette ut forkjølelsen? Det kan ha alvorlige følger, vi forklarer.

Det er flere tapre sjeler der ute som til tross for forkjølelse og en dårlig allmenntilstand kjemper seg gjennom én eller flere treningsøkter. Kanskje fordi det føles som det hjelper på tilstanden? Eller er det kanskje fordi det letter på den dårlige samvittigheten om en sviktende kondis etter endt sykdom?

Uansett hva det er som får en til å ville ta seg en løpetur, sykkeltur eller høyintensitetstrening under en forkjølelse, bør du være klar over at det langt ifra anbefales. Vi forklarer. 

Liker du artikler med fakta som denne? Her finner du alle våre «visste du at»-artikler

Kan føre til hjertestans eller plutselig hjertedød

– Hvis man trener når man er syk, kan man få hjertemuskelbetennelse, som kan føre til hjertestans eller plutselig hjertedød lenge etterpå, sier Katarina Steding-Ehrenborg i en artikkel hos Klikk

– Mange eksperter bruker «over halsen» regelen når de skal gi en anbefaling på om folk skal fortsette å trene mens de er syke, skriver Healthline. Dette, forklarer de, vil si at kjenner du bare symptomer over halsen, slik som en tett nese, nysing eller øreverk, er det sannsynligvis i orden at du gjennomfører trening med mild intensitet for en kortere periode, men bare om du føler du er i stand til det. 

– Har du derimot symptomer «nedenfor halsen», som kvalme, vondter i kroppen, feber, diaré, slimhoste eller er tett i brystet bør du hoppe over treningen til du føler deg bedre, skriver nettsiden. 

Vil du måle pulsen mens du trener? Disse pulsklokkene er best i test.

Hjertet er mer mottakelig for infeksjoner

Dette skyldes ifølge samme artikkel fra Klikk.no hvordan hjertet belastes under trening. 

– Stoffskiftet i hjertemuskelen forhøyes under trening fordi hjertet arbeider ekstra hardt med å forsyne alle musklene med blod. Det innebærer at hjertet også er mer mottakelig for infeksjoner da enn når du hviler, skriver de. De fortsetter med å forklare at studier har vist at høy fysisk aktivitet under hjertemuskelbetennelse øker mengden mikroorganismer, vevsskade og mengden arrvev i hjertet, noe som igjen øker risikoen for død. 

Best i test
Garmin Fēnix 6 Pro Solar

Garmin Fēnix 6 Pro Solar

Med GPS-multisportklokken fēnix® 6 Solar får du Power Glass™ som gjør det mulig med solcellelading og konfigurerbar strømstyring.
Funksjoner: Solar, Bluetooth, Pulssensor, Betaling, Barometer, Høydemåler, Smartfunksjoner, Kaloriforbruk, Musikk, GPS, Kompass.

I noen tilfeller kan en forkjølelse blir bedre om du trener

Medical news today skriver at i noen tilfeller kan en forkjølelse faktisk bli bedre om en trener. Dette fordi trening øker hjerterytmen og stimulerer sirkulasjonen i kroppen, noe som kan hjelpe med å frigjøre vesker. Men, skriver de, det er viktig å ha med i betraktning at forskjellige øvelser også vil fremkalle forskjellige reaksjoner i kroppen. 

– Generelt sett er det best å unngå veldig anstrengende treningsøkter når du er syk. Du bør heller fokusere på lettere, bevegelsesbaserte øvelser som får igang blodsirkulasjonen uten å anstrenge kroppen for hardt, skriver den populære nettsiden som spesialiserer seg på forskning om helse. 

Treningsformer de anbefaler er blant annet å gå, svømme, tai chi eller lett yoga, men bare om du har symptomer «over halsen». Dette kaller de en «hodeforkjølelse» og beskriver det som en tett eller rennende nese, røde eller hovne øyne eller en anstrengelseshodepine.     

Derfor legger noen mennesker aldri på seg.

Kan man «svette ut» en forkjølelse? 

Medical news of today svarer også på spørsmålet om man faktisk kan «svette ut» en forkjølelse. De forklarer at uttrykket og troen om at det er mulig kan ha hengt igjen så lenge fordi regelmessig bevegelse og trening holder kroppen sunn, og kan ifølge forskning fra NIH(National Library of Medicine) ha en positiv innvirkning på immunforsvaret.

Artikkelen henviser også til forskning fra 2018 hvor det kommer frem at moderat trening kan redusere risikoen for vanlige luftveissykdommer, samt redusere alvorlighetsgraden og korte ned på tiden man har symptomer ved disse. 

Slik lykkes du med hjemmetreningen.