Smarte tips

Derfor skal du ikke vaske gulv med grønnsåpe

Bilde av vaskemopp og vaskebøtte med turkise detaljer på gulv. Vi forklarer hvorfor du ikke må vaske gulvet med grønnsåpe
Visste du at du ikke skal vaske gulvene dine med grønnsåpe? Liker du lukten av den folkekjære såpen bør du heller sette et glass med grønnsåpe under sofaen mener vår ekspert. (Foto: Colourbox)

Her får du svaret på hva grønnsåpe gjør med gulvene våre og hvorfor ekspertene sier at du ikke skal vaske gulvet med grønnsåpe.

Grønnsåpe er nærmest selve definisjonen på gulvvask her til lands. Så fort den rene, deilige luften entrer neseborene vet en at mor eller far er i gang med helgevasken. Men, visste du at ekspertene ikke anbefaler å vaske gulvet med den folkekjære såpen? Vi forklarer hvorfor. 

Hva er grønnsåpe?

Ifølge Store norske leksikon er grønnsåpe en såpe laget av fett og kalilut(kaliumhydroksid, KOH). Grønnsåpen det selges mest av i dag skiller seg litt fra den tradisjonelle grønnsåpen fordi den har større vanninnhold enn elde, fastere grønnsåper – noe som også gjør den mer flytende. SNL kan avsløre at i begynnelsen av 1930-tallet var grønnsåpe også det viktigste tøyvaskemiddelet her til lands, før Blenda tok over rollen som mest brukt tøyvaskemiddel i 1935. Nå brukes grønnsåpe sjelden til klesvask. 

Her finner du flere smarte tips innen vask og rengjøring

Vileda Turbo Smart gulvmopp, sett med bøtte og utvrider

Vileda Turbo Smart gulvmopp, sett med bøtte og utvrider

 Høyabsorberende mopp med pedalstyrt utvrider.
Sjekk prisen her

Hvorfor skal en ikke vaske gulvet med grønnsåpe?

Vi har snakket med informasjonskonsulent Chera Westman fra Ifi.no som forteller at hun ikke anbefaler å vaske gulv med grønnsåpe. 

– Grønnsåpe kan du bruke til å vaske stekeovnen med, men hold det langt unna gulvet, anbefaler Chera. Hun fortsetter med å si at vil du ha den gode lukten som grønnsåpe gir, kan du heller sette en liten skål med grønnsåpe under sofaen.

Slik vasker du gulvet riktig

Hun forklarer at grunnen til at det ikke anbefales å vaske med grønnsåpe er fordi grønnsåpe er en ganske fet såpe og når du vasker gulvet med dette legges det også igjen et tynt lag med klissete fett på gulvet. Dette laget tiltrekker seg smuss, noe som med tiden bare vil gjøre gulvet ditt mer skittent. 

Dette bør du heller vaske gulvet med

BerryAlloc Cleaner Ultra

BerryAlloc Cleaner Ultra

Effektivt, syntetisk vaskemiddel spesielt tilpasset laminatgulv.
Sjekk prisen her

– Gå for et syntetisk pH-nøytralt vaskemiddel (pH på rundt 7). Dette kan du finne i dagligvarebutikken, eller der du kjøper gulvet, tipser Westman før hun fortsetter med å poengtere at god og riktig renhold vil forlenge gulvets levetid.

Disse robotstøvsugerne er best i test