Smarte tips

Derfor skal du ikke ha eple i fruktskålen

En kurv full av skinnende røde epler.
Det finnes flere frukter som helst ikke burde oppbevares sammen. (Foto: Colourbox)

Visste du at det er flere typer frukt som akselererer hverandres modningsprosess og derfor ikke bør lagres i samme skuff eller fruktskål?

Lite er så innbydende på et stuebord som et bugnende fruktfat. Det er mange grunner til at det kan være lurt å ha frukt stående fremme, enten om det er for å få småsulten ned og blodsukkeret opp, eller om man skulle få besøk på kort varsel.

Likevel er det mange som ikke vet at det finnes frukt man helst ikke bør oppbevare sammen. Du har kanskje merket at frukten din noen ganger mugner og råtner raskere enn den ellers gjør? Heldigvis finnes det råd.

Vi har også mange flere gode matrelaterte tips og triks i vår samleside for mat og drikke.

Dette er frukten som burde holdes separat

I følge en artikkelen fra The Washington Post er det flere ulike tropiske frukter som skiller ut etylengass. «Verstingene» er kjente og kjære frukter som epler, bananer og enkelte typer meloner. Fra naturens side slippes hormonet etylen fra frukten for å trigge sin egen modningsprosess.

Derfor starter en slags ond sirkel i fruktskålen din av overmodning og forråtnelse av at frukten slipper ut etylengass, som igjen trigger mer produksjon av etylengass. Dette er blant annet grunnen til at bananer og tomater plukkes mens de ennå er umodne, slik at de modnes av seg selv på den lange veien frem til fruktfatet ditt.

Det er stor forskjell på hvilken frukt og grønt som bør oppbevares kaldt. Les vår guide til hvilke det gjelder her!

Med det i bakhodet bør du kanskje vurdere å ha frukten i egne, dedikerte fat, selv om et nydelig Cezanne-aktig fruktfat unektelig ser bra ut på et stuebord. Epler både produserer mye etylen og er veldig sensitive for etylen, så spesielt epler bør du helst ikke oppbevare i en fruktskål over lengre tid uansett.

Putt eplene i en pose i frukt og grønnsaks-skuffen i kjøleskapet, og ta de frem etter behov. Den kalde temperaturen bremser nemlig etylen-produksjonen.