Smarte tips

Derfor skal du ikke koke grønnsakene dine

Brokkoli i gryte med vann.
Ikke kok grønnsakene dine. Det er mange grunner til å tilberede grønnsaker på andre måter. (Foto: Colourbox)

Pleier du å koke grønnsakene dine? Forskning viser nemlig at det ikke nødvendigvis er så lurt.

Grønnsaker av alle slag bør utgjøre en stor del av kostholdet til alle som vil leve og spise sunt – akkurat det burde ikke komme som en stor overraskelse for noen. Vi har et godt utvalg av grønnsaker her til lands, og det finnes utallige måter å tilberede dem på for å få dem akkurat slik vi liker dem best. 

Grønnsaker av ulike slag har alltid vært en sentral del av norsk matkultur, og vi spiser stadig mer av dem. Ifølge frukt.no har inntaket vårt av grønnsaker økt med 1.5% hvert år de siste 10 årene. Den «norskeste» måten å tilberede grønnsaker på er kanskje å koke dem, og ihjelkokte gulrøtter og brokkoli er det mange her til lands som er fostret opp på. 

Anbefaler dampkoking

Likevel er det slik at koking er langt fra den beste måten å tilberede mat på, både med tanke på smak og næring. Det er en kjent sak at vasne og overkokte grønnsaker ikke frister så mange andre enn de av oss uten tenner, og ifølge forskning.no er det i tillegg flere viktige næringstoffer og mineraler som forsvinner ut i kokevannet når grønnsakene kokes. 

Spesielt B- og C-vitaminer er vannløselige, samtidig som enkelte mineraler og karbohydrater også går lettere tapt i kokeprosessen. Ifølge denne artikkelen kan så mye som 20 til 50 prosent av vitaminene forsvinne når en grønnsak kokes. 

Taurus Salutecook elektrisk dampkoker

Taurus Salutecook elektrisk dampkoker

Pris akkurat nå: 674 kroner

Matforskningsinstituttet Nofima i Ås har kommet frem til at dampkoking er den tilberedingsmetoden som tar best vare på vitaminene og mineralene. 

Det er da spesielt brokkoli, blomkål og rosenkål som helst skal dampkokes. Det samme gjelder også asparges, mais og spinat. 

En omfattende kinesisk studie kom frem til at så mye som en tredel av C-vitaminene i brokkoli forsvinner når man koker dem, men at så godt som ingen av dem gikk til spille ved dampkoking. 

Dampkoking kan enten gjøres veldig spartansk med en klassisk damprist eller en dampkoker i bambus. Vi har også tidligere skrevet en guide til elektriske dampkokere, som er veldig praktiske og enkle i bruk. Med dem kan man dampkoke hele middager av gangen, som gir god smak og konsistens samtidig som næringsstoffene ikke går til spille.