Derfor sparer du penger på å bytte ut dine gamle julelys og lyslenker

Julelys og lyslenker: Bilde av glitrende julelys i mørket.
Utendørs julelys og lyslenker er stemningsskapende og vakkert, men noen ting må du huske på. (Foto: Colourbox)

Hvor mye koster julelysene deg, hvorfor sparer du penger på å bytte fra gammel til ny julebelysning og hva må du tenke på? Vi har svarene!

Når julebelysningen nå skal, eller kanskje allerede er, oppe er det nok for mange med en bismak i munnen. For hvor mye koster det egentlig å ha lyslenker på som julelys til enhver tid? Vi har derfor tatt på oss oppgaven med å finne ut hva det faktisk koster deg med julebelysningen i desember og hva forskjellen på gammel og ny julebelysning faktisk er og hvorfor det lønner seg å bytte.

18 meter – LED, timer og dimbar
Lyslenke 240 LED 18 m

Lyslenke 240 LED 18 m

Pris nå: 100 kroner hos Obs BYGG

Gammel vs. ny julebelysning

NRK har meldt at du kan spare hele 5000 kroner årlig ved å bytte ut de gamle pærene dine med LED-pærer. De skriver at blant alternativene som nå er i butikkene, glødepærer, halogenpærer, sparepærer og LED-pærer, er det LED-pærene som bruker minst strøm. Tek.no går enda mer spesifikt til verks og skriver «Er lyslenkene dine ti år gamle kan de være strøm-Grincher».

Vi.no kan avsløre at grunnen til at halogenlyspærer og glødepærer trekker mye mer strøm er fordi at cirka 95 % av energien går ut som varme til omgivelsene når en glødelampe lyser opp. De fortsetter med å skrive at LED-pærer vil redusere strømbruken opp mot 90 prosent sammenlignet med glødepærer, og omtrent 80 prosent sammenlignet med halogen.

Fra og med 1. september 2018 innførte riktignok EU regler som faser ut halogenpærene. Dette ble gjort ved at leverandørene ikke fikk bestilt nye halogen-forsyninger, noe som betyr at lagerbeholdningen som allerede var hos leverandørene og i butikkene fortsatt ble og blir solgt til det er utsolgt. Reglene gjelder også i Norge. Glødelampene var enda tidligere ute med å bli faset ut. I dag er derfor det meste av halogenpærer og glødepærer faset ut med unntak av noen bestemte spesialpærer. Du kan riktignok fortsatt finne julelys med pærene, så vil du spare penger gjelder det å følge med før du klikker hjem nye julelys.

Over 16 millioner farger – 10 meter lang
Twinkly Festoon Appstyrt Lysslynge - 20 lys

Twinkly Festoon Appstyrt Lysslynge – 20 lys

Pris nå: 999 kroner hos INCOVER
Her får du den til laveste pris

Stresset av julestria? Her er vår samleside for smarte tips og triks til jula

Lampebutikken Christiania belysning skriver følgende om temaet: «Sparepærer var et energieffektivt alternativ til glødepærer og halogenpærer, men er i dag utkonkurrert av LED-pærer. Det som gjenstår av sparepærer er stort sett pærer med spesielle sokler.»

Hvor mye koster utendørs julelys i strømforbruk?

Strømleverandøren Norgesenergi har laget en fin oversikt der de viser at en typisk LED-lenke faktisk bruker relativt lite strøm, og at prisen for å holde lys i lenkene derfor også blir lav.

I eksempelet de bruker har de tatt utgangspunkt i en strømpris på 400 øre/kWt, inkludert moms. De tar også utgangspunkt i en hundre meter lang lyslenke med 630 LED-lys med effekt på 7,5W som står på 24 timer i døgnet gjennom hele desember. Da ender regnestykket på 6,6 kroner i strømutgifter på en hel måned, som jo bare er en dråpe i havet for de fleste husholdningers strømregning.

Er juletreet på plass i stua? Slik forlenger du levetiden til et juletre

Klassisk led-lyslenke
Markslöjd - Lyslenke Crab CHRISSLINE 100L LED Orginal Ekstra - Svart

Markslöjd – Lyslenke Crab CHRISSLINE 100L LED Orginal Ekstra – Svart

Pris nå: 450 kroner hos Lightup
Her får du den til laveste pris

Dette må du huske på når du henger opp utendørs julelys

Skal du henge opp en lyslenke utendørs bør du huske på følgende:

1. Lyslenken må være laget for utendørsbruk. Dette sier seg kanskje selv, men skal du henge opp lys ute bør den ha minst IP44-sertifisering eller høyere. Denne sertifiseringen sier noe om hvorvidt den kan motstå fukt, og er lur å se etter når du går til innkjøp av en.

2. Skal du bruke skjøteledning er det viktig at også den er laget for utendørsbruk. Du kan med andre ord ikke bruke en vanlig skjøteledning, da de som regel kun er tiltenkt innendørsbruk.

3. Om du vil ha den varme og gode fargetemperaturen på julelysene, og ikke den typiske kalde og bleke LED-fargen, se etter julelenker med fargetemperatur mellom 2700 og 3000 Kelvin.

4. Mål opp flatene du skal henge julelyset langs med målebånd på forhånd, så slipper du å oppdage at du mangler noen meter først etter alt er hengt opp.

5. Skru av lysene om natten. Dette punktet er vel først og fremst for å ikke irritere eventuelle naboer om belysningen din er av typen som lyser opp hele nabolaget som en «liten stjernesol».

Trenger du inspirasjon til utendørs julebelysning? Sjekk ut videoen under.