Smarte tips

Derfor sparer du penger på å bytte ut dine gamle julelys

Glitrende julelys i mørket.
Hvor mye koster julebelysningen deg? Og hvor mye sparer du på å bytte ut gamle julelys med nye?  (Foto: Colourbox)

Hvor mye koster julelysene deg, hvorfor sparer du penger på å bytte fra gammel til ny julebelysning og hva må du tenke på? Vi har svarene!

Når julebelysningen nå skal, eller kanskje allerede er, oppe er det nok for mange med en bismak i munnen. Dette grunnet ubesvarte spørsmål som «hvor mye koster julelysene meg», «hvor mye strøm drar julelysene» og «hvilke er billigst?». Vi har derfor tatt på oss oppgaven med å finne ut hva det faktisk koster deg med julebelysningen i desember og hva forskjellen på gammel og ny julebelysning faktisk er og hvorfor det lønner seg å bytte.

Gammel vs. ny julebelysning

NRK avslører at du kan spare hele 5000 kroner årlig ved å bytte ut de gamle pærene dine med LED-pærer. De skriver at blant alternativene som nå er i butikkene, glødepærer, halogenpærer, sparepærer og LED-pærer, er det LED-pærene som bruker minst strøm. Tek.no går enda mer spesifikt til verks og skriver «Er lyslenkene dine ti år gamle kan de være strøm-Grincher».

Vi.no kan avsløre at grunnen til at halogenlyspærer og glødepærer trekker mye mer strøm er fordi at cirka 95 % av energien går ut som varme til omgivelsene når en glødelampe lyser opp. Vi.no fortsetter med å skrive at LED-pærer vil redusere strømbruken opp mot 90 prosent sammenlignet med glødepærer, og omtrent 80 prosent sammenlignet med halogen.

Billig i drift

LYSNETT MARKSLÖJD GARDEN

Ser ut som istapper!
Sjekk prisen her

Fra og med 1. september 2018 innførte riktignok EU regler som faser ut halogenpærene. Dette ble gjort ved at leverandørene ikke fikk bestilt nye halogen-forsyninger, noe som betyr at lagerbeholdningen som allerede var hos leverandørene og i butikkene fortsatt ble og blir solgt til det er utsolgt. Reglene gjelder også i Norge. Glødelampene var enda tidligere ute med å bli faset ut. I dag er derfor det meste av halogenpærer og glødepærer faset ut med unntak av noen bestemte spesialpærer. Du kan riktignok fortsatt finne julelys med pærene, så vil du spare penger gjelder det å følge med før du klikker hjem nye julelys.

Dette betyr lumen og watt på pakningen til julelysene:

 • Watt(W) viser effekt og henger sammen med strømforbruket ditt.
  • Lumen(lm) angir lampens lysstyrke. Jo fler lumen, jo sterkere lys. Dette er det du bør se på når du velger julelys.

      Stresset av julestria? Her er vår samleside for smarte tips og triks til jula

      Lampebutikken Christiania belysning skriver følgende om temaet: «Sparepærer var et energieffektivt alternativ til glødepærer og halogenpærer, men er i dag utkonkurrert av LED-pærer. Det som gjenstår av sparepærer er stort sett pærer med spesielle sokler.»

      Avansert, men dyrere i drift

      Twinkly Strings 600 LEDs Multicolor RGB – 48 meter/600 lys

      Appstyrt julelys til inne og utendørsbruk med klassisk og varm fargetemperatur!
      Sjekk prisen her

      Hvor mye koster utendørs julelys i strømforbruk?

      Strømleverandøren Norgesenergi har laget en fin oversikt der de viser at en typisk LED-lenke faktisk bruker relativt lite strøm, og at prisen for å holde lys i lenkene derfor også blir lav.

      I eksempelet de bruker har de tatt utgangspunkt i en strømpris på 400 øre/kWt, inkludert moms. De tar også utgangspunkt i en hundre meter lang lyslenke med 630 LED-lys med effekt på 7,5W som står på 24 timer i døgnet gjennom hele desember. Da ender regnestykket på 6,6 kroner i strømutgifter på en hel måned, som jo bare er en dråpe i havet for de fleste husholdningers strømregning.

      Billig i drift

      Deltaco Smart Home Lyslenke Hvit 40 LED 5 m, billig lyslenke med lavt strømforbruk.

      For inne og utendørsbruk.
      Sjekk prisen her

      Er juletreet på plass i stua? Slik forlenger du levetiden til et juletre

      Dette må du huske på når du henger opp utendørs julelys

      Skal du henge opp en lyslenke utendørs bør du huske på følgende:

      1. Lyslenken må være laget for utendørsbruk. Dette sier seg kanskje selv, men skal du henge opp lys ute bør den ha minst IP44-sertifisering eller høyere. Denne sertifiseringen sier noe om hvorvidt den kan motstå fukt, og er lur å se etter når du går til innkjøp av en.

      2. Skal du bruke skjøteledning er det viktig at også den er laget for utendørsbruk. Du kan med andre ord ikke bruke en vanlig skjøteledning, da de som regel kun er tiltenkt innendørsbruk.

      3. Om du vil ha den varme og gode fargetemperaturen på julelysene, og ikke den typiske kalde og bleke LED-fargen, se etter julelenker med fargetemperatur mellom 2700 og 3000 Kelvin.

      4. Mål opp flatene du skal henge julelyset langs med målebånd på forhånd, så slipper du å oppdage at du mangler noen meter først etter alt er hengt opp.

      5. Skru av lysene om natten. Dette punktet er vel først og fremst for å ikke irritere eventuelle naboer om belysningen din er av typen som lyser opp hele nabolaget som en «liten stjernesol».

      Trenger du inspirasjon til utendørs julebelysning? Sjekk ut videoen under.