Shopping

DOT-kode: Dette betyr tallene på vinterdekkene dine

Bilde av vinterdekk med bokstaver, tall og koder dekket med snø. Vi forklarer hva dotkoden, tallene, på vinterdekkene dine betyr og hvorfor du må vite hva tallene på vinterdekkene og piggdekkene betyr. Dette er nemlig datoen for når de ble produsert, go slik kan du enkelt finne ut om når du må skifte vinterdekkene dine!
Vet du hva tallene på vinterdekkene og sommerdekkene dine egentlig betyr? Vi forklarer hvorfor du bør vite betydningen av spesielt fire av de, og hva du kan bruke de til! (Foto: Colourbox)

Vet du hva tallene på vinterdekkene dine betyr? Vi forklarer hvorfor du bør vite dette samt hva betydningen av spesielt fire av sifrene er!

De fleste, selv lite dekk-kyndige, har lagt merke til tallene på dekkene våre – være seg vinterdekk eller sommerdekk – men hva betyr de egentlig? Jo det, samt hvorfor du må vite hva de betyr skal vi fortelle deg!

Hva betyr tallene på vinterdekkene?

Vi har tidligere snakket med NAF-rådgiver Jan Harry Svendsen som forteller hva tallene på dekkene betyr.

Svendsen forklarer at den firesifrede koden (DOT-koden) på dekkene forteller hvilken uke og år dekkene er produsert.

– For eksempel betyr koden 2613 at dekket er produsert i uke 26, år 2013. Dette er det viktig å vite med hensyn til at man bør skifte ut vinterdekkene hvert femte år.

Her finner du alle sakene vi skriver som omhandler vinterdekk; enten det er smarte tips som dette eller best i test-avsløringer du er på utkikk etter.

Når må man bytte vinterdekk?

«Når må man bytte til vinterdekk?» er det flere som spør seg i disse dager. Og det er nok fordi datoen for skifte av dekk nærmer seg med stormskritt. Visste du at lovene og bestemmelsene ikke går på hvilke type dekk du skal bruke og til hvilken dato? De går på hvilken mønsterdybde du skal ha og når; her kan du lese mer om vinterdekk: Dato, mønsterdybde og regler.

Usikker på hvilke dekk du skal velge i vinter? Dette er vinterdekkene som kom best ut i NAF sin test 2023.

Hvordan kan man sjekke om dekkene er for gamle?

Svendsen drar frem tommelfingerregelen er at man bør skifte ut dekkene hvert femte år og forklarer litt om viktigheten av mønsterdybde på dekkene.

– Vi i NAF anbefaler at man bytter dekkene dersom man har under fire millimeter mønsterdybde igjen i dekket, selv om kravet til vinterdekk er tre millimeter.

Det finnes fordeler og ulemper med begge vinterdekkene, men visste du dette om piggdekkavgiften?

Hvor lenge kan man ha samme vinterdekk?

Det varierer veldig med kjørestil, kjørelengde og hvilket underlag man kjører på. Noe enkelt svar på det er det ikke, men vi i NAF anbefaler at man bytter ut vinterdekkene etter fem år selv om man har godt med mønster igjen. Om mønsterdybden er under fire millimeter på vinterdekk anbefaler vi også at dekkene byttes ut. Husk på at man må bytte alle fire dekk samtidig.

Dekkets levetid kan variere ut fra kjørestil og antall kilometer man kjører, men ett sett dekk bør holde omtrent tre-fire sesonger ved normal kjørelengde (ca. 15.000 km/år), skriver NAF på sine nettsider.

Piggdekk eller piggfrie vinterdekk? Dette anbefaler Trygg Trafikk

Les mer på våre temasider: