Reise

Museum i Oslo: Dette er de 11 mest populære

Bilde av Karl Johan i Oslo badet i sol  en vakker sommerdag.
På en solskinnsdag yrer Karl Johan av folkeliv, her med flere av gatens populære restauranter, og slottet i bakgrunnen. (Foto: VisitOSLO/Didrick Stenersen)

Fra nyåpnede nasjonalmuseet til nytenkende MUNCHmuseet: Her har du de 11 mest populære museene i Oslo, og noe for både deg, kjæresten og barna.

Har du noen gang lurt på hva samtidskunst er? Hvordan verdens mest kjente polarskip ser ut inni? Hvordan det var å leve i Norge for 500 år siden, eller hvordan flåtene som Thor Heyerdahl krysser Atlanterhavet med ser ut. Alt dette og mer kan du få svar på ved å besøke Oslos mangfold av museer. Vi har tidligere også avslørt 10 høydepunkter for barn i Oslo.

Her finner du gode priser på hoteller i Oslo.

Her får du listen over Oslos mest populære museer. Utvid horisonten din. Ta et en dypdykk i noe du interesserer deg for, og sett av en dag til å lære noe nytt på museum.

1. MUNCHmuseet: Samtidskunst i verdensklasse midt i Oslo

Munchmuseet, det populære museet for samtidskunst i Oslo, i solnedgang.
Munch Museet flyttet i 2021 fra Tøyen og ligger nå vakkert til i Bjørvika i Oslo. (Foto: VisitOSLO/Didrick Stenersen)

MUNCHmuseet sparer ikke på kruttet når de sparker i gang 2022. Planene er lagt, og museet som forvalter over 42 000 unike museumsobjekter byr også på musikk, konserter og opplevelser for barn og baby.

Hoteller i nærheten av MUNCHmuseet.

Blant navnene du finner på kalenderen for 2022 er det norske black metal-bandet Satyricon, popkunstneren Andy Warhol, den kritikerroste kunstneren Marianne Bratteli og folkekjære Nikolai Astrup. 

Hva skjer i hovedstaden: Topp 10 ting å gjøre i Oslo.

Museet bærer navnet til Edvard Munch, en av verdens mest berømte kunstnere. På Munchmuseet legges det også stor vekt på opplevelser for barn. Selv omtaler de: «Vi ønsker å sette barnas og ungdommens kunstopplevelse i sentrum, og la dem møte kunsten på deres egne premisser». Blant aktiviteter for barn er babyomvisninger, ferieverksted, publikumsverksted for alle som liker å leke og MUNCH UNG. Alt utviklet på barn og unges premisser.

Adresse: Postboks 3304 Sørenga, 0140 Oslo

Åpningstider

Radisson Blu Plaza Hotel

2. Nasjonalmuseet: Nordens største kunstmuseum finner du i Oslo

Nyåpnede nasjonalmuseet på Aker Brygge i Oslo er Nordens største kunstmuseum med sine mange kunstverk. Her avbildet en gråværsdag.
Nye Nasjonalmuseet står klart sommeren 2022, og vil da være Nordens største kunstmuseum. (Foto: VisitOSLO/Didrick Stenersen)

11. juni 2022 åpnet Nordens største kunstmuseum i Oslo, nærmere bestemt nye Nasjonalmuseet på Aker Brygge. Er du ikke kjent i Oslo? Her har du 8 tips til bruk av Google Maps du kanskje ikke kunne.

På det nye Nasjonalmuseet vises utstillinger av både norske og internasjonale kunstnere. Nå som nybygget står klart, kan de endelig vise mer av samlingen sin enn noen sinne: over 100 000 kunstverk.

Eksempel av kunsten du finner på Nasjonalmuseet: Madonna av Edvard Munch.
Madonna av Edvard Munch er blant kunstverkene du kan se på Nasjonalmuseet i Oslo. (Foto: VisitOSLO/Didrick Stenersen)

Det nye Nasjonalmuseet er bygget med et stort fokus på bærekraft og lavest mulig klimautslipp. Her kan du vandre rundt i de store lokalene og se kjente verk som Brudeferden i Hardanger av Tidemand og Gude, Aske av Edvard Munch og «Langt, langt borte så han noe lyse og glitre» av Theodor Kittelsen.

Adresse: Vigelandmuseet, Universitetsgata 13, 0164 Oslo.

Annonselenker Booking.com

3. Teknisk Museum: Aldri før har vitenskap vært så gøy! 

Bilde av familie på tre som står i fargerike lys på Teknisk Museum på Kjelsås utenfor Oslo.
Teknisk museum er både gøy og lærerikt for både store og små! (Foto: Teknisk Museum/ Lars Opstad )

På Teknisk Museum er både barn, unge og voksne sikret en aktiv, lærerik og morsom dag. Her vet de virkelig å gjøre teknologi, industri, medisin og naturvitenskap moro! Derfor er det kanskje ikke så rart at teknisk Museum ble av kåret til Så moro at de i 2021 «Oslos beste opplevelse for barn», i en avstemming gjennomført av leserne til Aftenposten.

Tips til sommerferier for familien i siste liten.

Bilde av barn i simulator på Teknisk Museum.
Teknisk museum ble i 2021 kåret til «Oslos beste opplevelse for barn» i Aftenposten. (Foto: Teknisk Museum/ Lars Opstad )

Med over 100 prøv-det-selv installasjoner og flere forskjellige temautstillinger vil timene fly i det store lokalet på Kjelsås i Oslo. 

Ta familien med på en dag hvor du får testet alt fra reflekser, forståelse, lek og hvor løsningsorientert du er.

Adresse: Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo.

Åpningstider

4. Skimuseet i Holmenkollen: Norges beste panoramautsikt over Oslo

Bilde av hoppbakken på Holmenkollen, som kanskje har Norges beste utsikt over oslo pg Oslofjorden? Her finner du også skimuseeut i Holmenkollen.
Holmenkollen ligger vakkert til med panorama-utsikt over Oslo og Oslofjorden. (Foto: VisitOSLO/Thomas Johannessen)

I et land hvor “alle” er født med ski på beina skulle det bare mangle at vi har vårt eget skimuseum.

I 1923 åpnet Skimuseet, og er med det verdens eldste spesialmuseum for ski. På skimuseet kan du oppleve rundt 2500 par ski, gamle som nye, og skiutstyr fra polarekspedisjonene til Nansen og Amundsen. Utstillingene skiftes ut jevnlig, og du kan få omvisninger på museet. Bonusen på skimuseet er å oppleve Oslos beste utsikt fra hopptårnet i Holmenkollen.

For de minste kan det være en god ide å ta turen innom Blåkollen. Et eget eventyrland og en aktivitetsutstilling for barn. Her møter du blånissene fra Blåfjell samt tåkefolket og tåketrollene. Alle hentet fra Gudny og Ingebjørg Hagens litterære univers. 

Blir du sulten kan du besøke Holmenkollen kafé. 

Åpningstider: hver dag fra 10:00 – 16:00

5. Vigelandmuseet/ Vigelandsparken: Skulpturer i Frognerparken

Bilde av Vigelandsparken på Frogner i Oslo, med Monolitten i bakgrunnen.
Vigelandsparken er et populært område i Oslo. Her finner du turister, mosjonister og livsnytere som nyter solen på en av parkens mange plener. (Foto: VisitOSLO/Didrick Stenersen)

Vigelandsparken befinner seg i Frognerparken, og er en skulpturpark med over 200 skulpturer laget av Gustav Vigeland. Vigeland (1869-1943) er Norges mest kjente billedhugger. 

Populære Monolitten på hele 17 meter står i Vigelandsparken på Frogner.
Den kjente Monolitten, på hele 17 meter, står på høyden midt i Vigelandsparken. (Foto: VisitOSLO/Thomas Johannessen)

Han slo igjennom med Abelmonumentet (1908) i Slottparken, og har blant annet skulpturer som Sinnataggen, og den 17 meter høye Monolitten på sin merittliste. 

Bilde av skulpturer på Vigelandsmuseet, hvor du finner utskiftende utstillinger av samtidskunst.
Vigeland-museet ligger ved Vigelandsparken på Frogner i Oslo. (Foto: VisitOSLO/Didrick Stenersen)

Vigelandmuseet åpnet i 1947 og er Gustav Vigelands tidligere bolig og atelier. De har nå en fast samlingsutstilling samt skiftende utstillinger med tredimensjonal kunst.

Adresse: Vigelandmuseet, Nobels gate 32, N-0268 Oslo

6. Naturhistorisk Museum: Botanisk Hage og dinosaurer midt i Oslo

Bilde av Botanisk Hage på Tøyen med høye blokker og Oslo sentrum i bakgrunnen.
Natur vs. by er det du møter i idylliske Botanisk Hage midt i Oslo. (Foto: VisitOSLO/Didrick Stenersen)

Kunne du tenke deg å lære mer om natur og historie? Eller kanskje ta en titt på over 5500 forskjellige planteslag hos Botanisk Hage? Hos Naturhistorisk Museum får du begge deler og mer. Det populære museumet finner du på det 150 mål store området til Botanisk hage på Tøyen.  

Her kan du utforske utstillinger om geologi, klima og zoologi. Samt ta en titt på noen av deres over 6 millioner naturvitenskapelige objekter, som gjør museet til Norges største naturhistoriske museum.

Museet har noe for hele familien, og voksne og barn kan glede seg over aktiviteter som filmfremvisninger, forskjellige verksted, foredrag og utstillinger. 

Adresse: Sars’ gate 1, 0562 Oslo

Åpningstider

7. Akershus festning: En perle mot Oslofjorden

Akershus festning ligger på Aker Brygge helt nede ved havnen og Oslofjorden med en nydelig utsikt og godt utvalg arrangement og kunst på egne museum.
Akershus Festning i solnedgang med Rådhuset i bakgrunnen. (Foto: VisitOSLO/Thomas Johannessen)

Midt i sentrum av Oslo finner du Akershus Festning. Festningen som nok for de fleste er mest kjent for uteområdet sitt har også flere museum, restauranter og tilbyr guidede turer. 

Akershus Festning har også gratis arrangement for dem som drar til Oslo, og ikke vil bruke for mye penger på museum. Bilde av bygg på festningen ned mot fjorden.
Akershus festning med utsikt til havnen og Aker Brygge i bakgrunnen. (Foto: VisitOSLO/Didrick Stenersen)

Inngangen til festningsområdet er i tillegg gratis, så har du lite å rutte med, men kjenner på et behov for litt historisk påfyll kan dette være ett supert alternativ. Her er det ofte arrangementer, hvor flere av dem er gratis. Derfor lønner seg å følge med på museets arrangementskalender. Her kan det være alt i fra konserter, utstillinger og fremvisninger.

8. Frammuseet: Gå om bord på verdens mest berømte polarskute

FRAMmuseet på Bygdøy i Oslofjorden har flere polarskuter, hvorav skuten Fram er den mest populære.
Frammuseet med sitt karakteristiske utseende ligger helt nede ved Oslofjorden på Bygdøy utenfor Oslo. (Foto: VisitOSLO/Didrick Stenersen)

På Frammuseet på Bygdøy i Oslo kan du besøke – og gå ombord i verdens mest berømte polarskute. Museumet er bygget rundt ekspedisjonsskipet som ble seilt av Fridjof Nansen, Otto Sverdrup og Roald Amundsen til å oppdage både Arkis og Antarktis.

På vår samleside finner du mer inspirasjon til opplevelser i Oslo.

Det var ingen enkel oppgave å restaurere FRAM. Først da Otto Sverdrup fikk ansvaret for FRAM-komiteen i 1925 ble det fart på sakene. Etter flere år med restaureringer åpnet FRAM-museet i 1936. Fremdeles lekker det tjære fra skipets skrog.

Bilda ev verdens mest kjente polarskip FRAm som er utsilt på FRAmmuseet på Bygdøy utenfor Oslo.
Verdens mest berømte polarskip Fram er utstilt i Frammuseet på Bygdøy. (Foto: VisitOSLO/Didrick Stenersen)

På FRAM-museet kan du i dag se utstillinger fra de mest kjente ferdene i historien og skipet Gjøa. Gjøa var det første skipet gjennom Nordvestpassasjen(Sjørute fra Atlanterhavet til Stillehavet via øygruppe i nordlige Canada). I sentrum for museet finner du verdens sterkeste treskip, polarskipet FRAM. 

Andre utsillinger omhandler historiske ekspedisjoner av Gjøa, Maud, flyene N24, N25, luftskipet Norge og ekspesidjonenen til Henry Larsen og Eivind Astrup.

Adresse: Bygdøynesveien 39 | 0286 Oslo

Åpningstider og priser

Thon Hotel Opera

9. Norsk Folkemuseum: Hvordan har det egentlig vært å leve i Norge de siste 500 årene?

Norsk Folkemuseum med sine brosteinbelagte gater og små trehus gir innblikk i hvordan det har vært å bo i Norge de siste 500-årene.
På Bygdøy utenfor Oslo ligger populære Norsk Folkemuseum. Et godt valg for alle som er nysgjerrige på hvordan man har levd i Norge de siste 500-årene. (Foto: VisitOSLO/Tord Baklund)

Har du noen gang lurt på hvordan folk levde i Norge på 1500-tallet? På Norsk Folkemuseum får du svaret på dette. Museet som ble grunnlagt i 1894 tar deg med på dette og videre på en vandring helt frem til i dag. Her kan du ved hjelp av 160 bygninger ta en titt på dagliglivet i byer og bygder, samt kulturskatter fra hele Norge. 

På Norsk Folkemuseum i Oslo kan du også se Gol stavkirke fra rundt år 1200.
På Norsk Folkemuseum kan du også se Gol stavkirke fra rundt år 1200. (Foto: VisitOSLO/Tord Baklund)

Adresse: Museumsveien 10, Bygdøy, 0287 Oslo

Åpningstider og priser

10. Kon-tiki museet: Hvordan ser en flåte laget av papyrus ut?

På Kon-Tiki museet på Bygdøy i Oslo ser du flåter som Ra II og selveste Kon-Tiki flåten.
På Kon-Tiki museet på Bygdøy i Oslo ser du flåter som Ra II og selveste Kon-Tiki flåten. (Foto: VisitOSLO/Didrick Stenersen)

Er du norsk og sier du ikke kjenner til navn som Kin-Tiki og Thor Heyerdahl er du nok en av ganske få. Thor Heyerdahl er en av historiens mest kjente oppdagelsesreisende. Blant annet for å ha krysset Stillehavet på balsaflåten Kin-Tiki i 1947. Denne ekspedisjonen foreviget han på film, og vant Oscar for beste dokumentar i 1951. 

På Kon-Tiki museet kan du se gjenstander fra Heyerdahls verdensberømte ekspedisjoner samt Kin-Tiki flåten og Ra II. Ra II. Samtlige av flåtene er laget av papyrus og fraktet Heyerdahl og mannskapet hans over havet.

Thor Heyerdahl har blitt hørt både når det gjelder miljø og verdensfred. På sine ekspedisjoner har han også vært ansvarlig for store arkeologiske utgravinger. Mest kjent er utgravningene fra Påskeøya og Galápagosøyene. 

Se utstillingen med historie fra mannen som sa: «Grenser? Jeg har aldri sett noen. Men jeg har hørt de eksisterer i tankene til enkelte mennesker». Og ta med deg barna på utstillinger som også er spesielt tilrettelagt for barn hos Kon-Tiki museet. 

Adresse: Bygdøynesveien 36, 0286 Oslo.

Åpningstider og priser

11. Astrup Fearnley museet: Verdenskjent på grunn av Michael Jackson

Astrup Fearnley ligger på Tjuvholmen, med nydelig utsikt ut i Oslofjorden. Museumet skilles i to deler av en kanal.
Astrup Fearnley ligger på Tjuvholmen, med nydelig utsikt ut i Oslofjorden. Museumet skilles i to deler av en kanal. (Foto: VisitOSLO/Didrick Stenersen)

Astrup Fearnley Museet er et av nordens fremste museer for samtidskunst. Det ble åpnet i 1993, og flyttet til Tjuvholmen i Oslo i et helt nytt arkitekttegnet signalbygg i 2012.

Det vakre bygget  som er tegnet av den verdenskjente arkitekten Renzo Piano finner du helt på tuppen av Aker Brygge, i to deler skilt av en kanal. Kunsten er også delt opp i de to byggene. I bygget ut mot fjorden finner du skiftende utstillinger med spennende internasjonal og norsk samtidskunst.  

I bygget på andre siden av kanalen presenteres du for et roterende utvalg verk fra Astrup Fernley samlingen. Dette inkluderer verk av kunstnere som Jeff Koons, Damien Hirst, Bjarne Melgaard, Paul Chan, Richard Prince og Cindy Sherman.

Museet fikk verdensomtale da de i 2002 kjøpte Jeff Koon´s skulptur av Michael Jackson med sjimpansen Bubbles for 5,1 million amerikanske dollar. 

Adresse: Strandpromenaden 2, 0252 Oslo

Åpningstider og priser