Smarte tips

Dette er verdens sunneste kaffe

Bilde av verdens sunneste kaffe, gresk kaffe. En hand holder i håndtaket til en liten kanne med gresk kaffe på vei til å helle den i en hvit kopp på et bord.
Hands of the man who brews coffee, cup of coffee (Foto: Colourbox)

Tenk om riktig valg av kaffe ikke bare gjorde deg sunnere, men også gjorde at du levde lenger? Dette er verdens sunneste kaffe ifølge forskning.

Tenk om det var så lettvint at riktig valg av kaffe om morgenen ikke bare kunne gjøre deg sunnere, men også gjorde at du levde lenger?

I en ny studie fra Vascular Medicine har forskere tatt en titt på hvorvidt en kaffekopp, brygget på den greske måten, faktisk er det som utgjør den lange levetiden til innbyggerne på den greske øya Ikaria i Hellas. 

Hvilken kaffe er sunnest

– Gjør gresk kaffe at du lever lenger? starter Sciencedaily artikkelen sin om det som visstnok er verdens sunneste og beste «sorte gull». 

Innbyggerne på Ikaria kan ifølge Sciencedaily nemlig skryte av å være noen av de lengstlevende i verden. Nå tror forskere, som forsker på kardiovaskulær helse, at dette kan skyldes deres greske, daglige kopper med kaffe.

Lyst på oppskrifter, best i test eller smarte kaffe-triks? Her samler vi alt vi skriver om kaffe

Ikaria en av fem «blå soner» 

Ikaria er ifølge Wikipedia en av verdens fem «blå soner». Disse «blå sonene» (Blue Zones på engelsk) er regioner i verden hvor det spekuleres i om innbyggerne lever lengre enn gjennomsnittet. 

– Mens bare 0,1% av europeere lever til de er over 90 lever hele 1% av innbyggerne på Ikaria til de er over 90, skriver Sciencedaily.

– De fem «blå sonene», hvor verdens sunneste mennesker lever, starter blant annet National Geographic en av sine artikler på hvor de skriver om de blå sonene.

Dan Buettner startet, med hjelp av National Geographic, prosjektet med de fem blå sonene i håp om å finne stedene i verden med flest innbyggere som lever til de er over 100. De så også på hvilke steder som hadde større andeler eldre mennesker som, til tross for alderdommen, ikke har fått sykdommer som hjertefeil, fedme, kreft eller diabetes. Dette er altså den røde tråden til alle de fem utvalgte «blå sonene» i verden.

Oppskrift på verdens sunneste kaffe

Gresk kaffekanne
Tradisjonell tyrkisk/gresk kaffekanne

Tradisjonell tyrkisk/gresk kaffekanne

Kjøp kaffekanne til gresk kaffe her

Det skal nevnes at denne forskningen blir stilt spørsmål ved av enkelte. Harriet Hall, amerikansk forfatter og skeptiker, har blant annet skrevet en artikkel som stiller spørsmål ved hvor nøyaktig forskningen er.

Når det kommer til hva som gjør menneskene som lever her så sunne dras det frem ni punkter. Her nevnes blant annet naturlig bevegelse (som hagearbeid uten automatiske redskap), stressmestring, hvordan de spiser og hvordan de føler på tilhørighet, som noen av punktene.

Dette er de fem «blå sonene»: 

  1. Ikaria, Hellas
  2. Okinawa, Japan
  3. Provinsen Ogliastra, Sardinia
  4. Loma Linda, California
  5. Nicoyahalvøya, Costa Rica

Kaffens innvirkning på innbyggernes helse

Så hva kom forskerne frem til? Sciencedaily skriver at det var lege og professor Gerasimos Siasos, fra universitetet Athen Medical School, og teamet hans som gjennomførste studien.

Ved hjelp av 71 mannlige og 71 kvinnelige testpersoner, tilfeldige utvalgte og alle over 65 år, kom de frem til det overraskende resultatet. Forskningen ble gjennomført med medisinske tester og spørsmål til testpersonene, hvor deres helse og tilstander som høyt blodtrykk og diabetes også ble kartlagt. 

De ville også sjekke deltakernes endotelfunksjon*. Dette fordi de ville se om det var en sammenheng mellom innbyggernes kaffevaner og endotelfunksjonen deres. Dette fordi nyere forskning peker mot en mulig sammenheng mellom moderat kaffedrikking og en litt lavere risiko for koronar hjertesykdom*. 

*Endotelfunksjonen

Endotelfunksjonen er blodårenes evne til å utvide seg ved anstrengelse skriver NTNU. Denne blir ifølge artikkelen til Sciencedaily påvirket av både aldring og livsstilsvalg som for eksempel røyking.

*Koronar hjertesykdom

Koronar hjertesykdom er en alvorlig sykdom forårsaket av oppbygging av plakk i hjertets arterier. Den mest alvorlige formen er akutt hjerteinfarkt, der det oppstår arrvev i hjertet på grunn av manglende oksygentilførsel, skriver UIB.

Derfor bør du ikke drikke kaffe om morgenen

Sunn kaffe

Forskerene fant ut at hele 87% av testpersonene drakk kokt, gresk kaffe daglig. Og enda mer interessant var at de av deltakerne som utelukkende drakk den greske kaffen hadde en bedre endotelfunksjonen enn de som drakk andre typer kaffe.

Selv for de med høyt blodtrykk ble det antatt en sammenheng mellom kaffedrikkingen og en forbedret endotelfunksjon. 

– Kokt gresk kaffe, som er rik på polyfenoler og antioksidanter og som bare inneholder en moderat mengde koffein, ser ut til å gi fordeler sammenlignet med andre typer kaffeholdige drikker, sammenfatter Siasos. 

Likevel, skriver nettsiden, må det forskes mer for å kunne dokumentere de eksakte fordelene kaffe har på koronar hjertesykdom.

Hvordan lage verdens sunneste kaffe

Den greske kaffeen For å lage verdens sunneste kaffe trenger du ekstra finmalt kaffe, en spesiell kjele og litt ekstra tid enn det den vanlige instantkaffeen eller kaffeen fra kaffemaskinen tar.

Riktignok er det ikke mye hverken tid eller ekstra utstyr som skal til for å kunne nyte den sunne måten å brygge kaffe på. Vi har laget en oppskrift på kaffeen, og den finner du her.

Derfor bør du ikke drikke kaffe til maten

Utradisjonell kanne til gresk kaffe
Stelton Collar 2 koppar

Stelton Collar 2 koppar

Passende kaffe
Lavazza Qualita Rossa 0.25kg (tin)

Lavazza Qualita Rossa 0.25kg (tin)

Smakfull kaffe, espressomalt.
Her får du den til lavest pris
Electric Coffee Pot Turkish Coffee Maker Machine Coffee Pot

Electric Coffee Pot Turkish Coffee Maker Machine Coffee Pot

Elektriske tyrkisk kaffekanne, bærbar. Du kan bruke den til å lage gresk kaffe og den lar deg brygge opptil 3 kopper tyrkisk kaffe, 330ml.
Her får du den til lavest pris