Smarte tips

Dette må du IKKE gjøre når du måker snø av taket

Bilde av snø på tak på et svart hus, med blå himmel i bakgrunnen. Vi forteller hvilke regler som gjelder når det kommer til snø på tak, samt når det er ditt ansvar å fjerne den.
Visste du at om du måker du snø og is av taket feil kan du gjøre vondt verre, og egentlig burde droppet det? Vi forteller hva du ikke må gjøre når du måker snø av taket, hvilke redskaper ekspertene anbefaler til jobben samt hvordan det gjøres! (Foto: Monika Myhre / ABC Guider)

Måker du snøen av taket feil er det nemlig, ifølge Huseierne, nesten bedre å la være. Vi tipser også om et genialt redskap til snømåking av tak!

– Store snømengder er en enorm påkjenning for bygninger. Går vinduer og dører tregt? Hører du knirk og smell i huset? Det er varsel om for høy belastning på tak og terrasser, skriver Huseierne.

De forteller også at hus bygget i 1980 og senere har mer å gå på når det gjelder snømengde, mens eldre hus derimot kan være i faresonen, og at taket bør måkes dersom det ligger én meter snø på taket. Her kan du lese deres belasningsoversikt.

Vi har tidligere gått mer i dybden på hvordan du måker snø av tak, men det er også viktig å huske på tingene du ikke må gjøre når du måker.

Forbered deg på den kalde årstiden med å ta en titt innom siden vår hvor vi samler alt du trenger av tips og triks denne vinteren.

Dette må du ikke gjøre når måker snø av taket

– Å måke ferdig en takflate før du går over mønet og måker neste flate, gir skjevbelastninger og er mer kritisk enn en større og jevnere fordelt belastning. La det gjerne være igjen et lag med snø på takflaten, da unngår du å skade taktekningen, forklarer seniorforsker Trond Bøhlerengen i en artikkel hos SINTEF.

Artikkelen fortsetter etter produktboksen.

GEnial snømåke til tak
Avalanche Pro taksnømåker

Avalanche Pro taksnømåker

Pris nå: 2 449 kroner hos Obs
Her får du den til laveste pris

Disse snøskuffene mener ekspertene at er de beste.

Huseierne forklarer at du derfor bør måke jevnt, systematisk og målrettet på begge sider av en takflate. De anbefaler å la det være igjen et lite lag med snø (10-20 cm) slik at du ikke kommer helt ned til taktekket og skader det.

– Tenk også på forhånd over hvor du skal kaste snøen. Å kaste tung snø ned på en terrasse eller en balkong som har like store mengder snø som taket, kan bli en for stor belastning. Det skyldes både kraften når snøen lander, og den totale mengden snø.

Hvordan måke snø av taket?

Huseierne anbefaler deg som kvier deg for å klatre opp på huset, og som har et hus som ikke er for høyt, å anskaffe en taksnømåker slik at du kan måke fra bakkenivå.

– En taksnømåker er kort fortalt et langt skaft med en ramme i enden som «kutter» snøen. Rammen har hjul og under rammen er det festet en glideduk som snøen sklir av på. Dersom skaftet er for kort, kan du få kjøpt forlengere. Taksnømåkeren er lettvekt og derfor enkel å håndtere, tipser de.

Elektriske snøskuffer: Disse er både imponerende og billige.

Heldigvis er det sjelden at bygninger kollapser på grunn av snø, og gjør de det er det gjerne andre ting, som dårlig drenering av smeltevann som gir store islag eller forandringer i bærekonstruksjon, enn selve snøen som er årsaken forteller Huseierne på sine sider.

Artikkelen fortsetter etter produktboksen.

Avalance forlengersett til taksnømåker

Avalance forlengersett til taksnømåker

Pris nå: 999 kroner hos Obs
Her får du den til laveste pris

Husk på sikkerheten når du fjerner snø fra taket

– En veldig viktig ting å tenke på når du fjerner snø fra taket er egen sikkerhet. Det å falle ned fra tak kan føre til alvorlige personskader, så sørg for at du er godt sikret, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If til Din Side.

Han tipser om å feste et tau rundt pipa og rundt livet eller i alle fall påse at man ikke gjør jobben alene, men kanskje allierer seg med noen som kan stå på bakken og følge med i tilfelle noe skulle skje.

Leca safe antiskli: et genialt strømiddel.