Smarte tips

Dette må du vite om batteriet til elbilen din

Bilde av en elbil som står ute i snøen med panseret oppe. Vi forklarer hvorfor 12-voltsbatteriet er viktig i elbiler, samt forklarer hvordan en jumpstarter kan være en redning.
En kald vinter kan fort skape problemer for bileiere, enten du har bensin- diesel- eller elbil. Vi forklarer noe alle elbil-eiere burde kunne om bilen sin, men som få faktisk gjør. (Foto: Marie Henriksen/ABC Guider)

Mange elbiler får flatt batteri når temperaturene synker, men vet du egentlig hvorfor, og hva du kan gjøre? Vi forklarer!

Visste du at elbilene har to batterier?

Selv om elbilen er utstyrt med et kraftig hovedbatteri, er det faktisk det beskjedne 12-voltsbatteriet som holder bilens grunnleggende elektroniske systemer i live. Dette inkluderer styringselektronikken og systemet som «vekker» hovedbatteriet til aksjon.

I vinterkulden er det mange som opplever at bilen ikke starter, og i følge Naf er det faktisk tomme bilbatterier som er den vanligste årsaken til bilberging, spesielt om vinteren.

Selv om hovedbatteriet er fulladet, vil ikke bilen starte dersom 12-voltsbatteriet er flatt. Dette lille batteriet er med andre ord nøkkelen til hele bilens funksjonalitet.

Vet du om lystabben som kan koste deg flere tusen, eller hvordan man bruker strøsalt riktig? Her kan du finne alle våre visste du at-saker.

En jumpstarter kan være redningen til flatt bilbatteri

12-voltsbatteriet kan i teorien stoppe når som helst, men det er mer vanlig at dette skjer når det er veldig kaldt ute.

Heldigvis finnes det et hjelpemiddel som kan være redningen dersom uhellet skulle skje. En jumpstarter er et lite verktøy du kan koble på 12-voltsbatteriet for å få det i gang igjen. Her kan du lese hva rådgiver i Naf, Jan Harry Svendsen, sier om valg av jumpstartere.

genial
NOCO startforsterker

NOCO startforsterker

Pris nå: 3 627 kroner hos CDON
Her får du den til laveste pris

Har du denne i bilen kan du kanskje slippe å måtte ringe etter bilberging dersom du plutselig står uten strøm.

Hvorfor blir 12-voltsbatteriet utladet?

Det er ikke uvanlig å høre om bensin og dieselbiler som får flatt batteri fordi sjåføren har glemt å slå av lysene, men det er kanskje ikke alle som tenker over at dette også gjelder elbiler.

Ettersom det er 12-voltsbatteriet som holder bilens grunnleggende elektroniske systemer i live, er det dette batteriet som tappes for strøm hvis du glemmer å slå av lysene. Da hjelper det ikke å lade hovedbatteriet.

12-voltsbatteriet lades heldigvis opp når man kjører, men bensin og dieselbiler kan oppleve å få flatt batteri ved mange småkjøringer da batteriet ikke klarer å bli ladet ordentlig opp på disse turene. Dette kan i teorien også skje med elbilene, men dette er mindre vanlig. Grunnen til det er fordi det trengs mindre kraft fra 12-voltsbatteriet for å få start på elbilen enn det trengs for å få start på en bensinmotor.