Smarte tips

Denne lystabben kan koste deg flere tusen

Bilde av spaken ved rattet på bilen som styrer lysene. Feil lysbruk på bilen kan koste deg flere tusen kroner. Vi gir deg et tips til hvordan du potensielt kan spare deg for disse pengene.
Bruker du lysene på bilen rett? Feil lysbruk kan koste deg flere tusen, og det er ditt eget ansvar for at du kan lys-reglene. Vi forklarer hvordan lysene brukes, og gir deg et lurt tips som potensielt kan spare deg 3700 kr. (Foto: ABC Guider)

Bruker du lysene på bilen feil kan det fort bli dyrt, og det er ditt ansvar at du bruker riktig! Vi forklarer hvordan lysene brukes.

God belysning bidrar til å gi føreren klar og tydelig sikt, og sørger samtidig for at bilen blir synlig for andre i trafikken. Feil lysbruk kan derimot ha alvorlige konsekvenser som å blende andre førere, skape forvirring på veien, og i verste fall føre til trafikkulykker.

Lumen Helios CS20 LED fjernlys ekstralys bar

Lumen Helios CS20 LED fjernlys ekstralys bar

CS20 Kombo er designet for å tåle de tøffeste forholdene, og har et lysbilde som er spesielt godt egnet til alle typer kjøreforhold.
Pris nå: 3 199 kroner hos Nordic led
Her får du den til laveste pris

Derfor er det essensielt at alle bilførere forstår viktigheten av riktig lysbruk og tar ansvar for å sikre at deres lys fungerer optimalt. Blir man tatt med feil lysbruk kan man få en bot på 3700 kr.

Med dette lille trikset kan du lettere unngå en potensiell bot for feil lysbruk.

Liker du å lære noe nytt? Her finner du alle våre «visste du at»-saker.

Hvordan unngå feil lysbruk?

Når du kjører bil er det ikke påkrevet at baklysene er tent, men du som fører må sørge for at riktig lys er aktivisert når det blir mørkt og ved kjøring inn i f.eks. tunnel. Da skal baklys være tent.

Ettersom det ikke er påkrevd med baklys når det er lyst ute, vil ikke disse skru seg på når du starter bilen. Kjører du inn i en tunnel uten å skru dem på er det feil lysbruk og du kan ende opp med en bot på 3700kr.

– Et lite tips er å sette lysbryteren i auto-posisjon, skriver Naf på sine sider.

Setter du lysene på «auto» er kjørelysene foran alltid på, samtidig som baklysene skal slå seg på automatisk når det blir mørkt. Elbil24 skriver at når det er skumring med regn og litt tåke er det ikke alltid sensoren får med seg at det blir mørkere.

– Spesielt ikke dersom du kjører på en vei med gatelys. Det betyr at det kan være ganske dårlig sikt uten at baklysene på bilen din har slått seg på, skriver de. Du som fører må derfor alltid være oppmerksom på om baklysene er tente. Stoler du ikke på «auto» kan det være lurt å sette innstillingene på «på».

Trenger du bedre lys på bilen i mørket? Her tipser vi om populære ekstralys og forteller hvordan du setter ekstralys på bilen.

Hva betyr lys-innstillingene på bilen?

Av eller 0: Står lys-innstillingene på «av» eller «0» vil kjørelysene foran slå seg automatisk på når bilen starter, men baklysene vil ikke slå seg på.

Auto: Setter du lysene på «auto» er kjørelysene foran alltid på, samtidig som baklysene skal slå seg på automatisk når det blir mørkt.

På: Når du velger innstillingen «på» lyser nærlysene og baklysene hele tiden. Opplever du at «auto» ikke er pålitelig kan det være lurt å sette lysene «på» slik at du alltid har både lys på foran og bak .

Parkeringslys: Parkeringslysene vil ikke skru seg på automatisk, så her må du huske å sette dem på når du stopper, samt slå dem av når du kjører videre.

Legg merke til at noen eldre biler ikke har kjørelys som slår seg på automatisk når du starter bilen dersom innstillingen står på «av» eller «0».

Her kan du lese mer om reglene for lysbruk på bilen.

Les mer på våre temasider: