Disse 10 tingene må du gjøre med huset før vinteren kommer

Dette må du gjøre med huset ditt før vinteren: Bilde av takstein på et hus.
TA EN TITT: Taket går gjennomgå i løpet av vinteren, med mye vekt som blir liggende - og som så sklir av. Sjekk at taket er klart for denne belastningen. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

Vinteren kommer i år som i fjor. Her er de viktigste tingene du må huske på før kulda virkelig setter inn.

Vi er rutinemessig flinke til å se over huset om våren, når snøen har smeltet. Like flinke bør vi være nå når høsten kommer. Slik kan vi oppdage potensielle problemer før været på utsiden havner på innsiden.

IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør, oppfordrer alle til å allerede nå forberede seg på å ta en titt på utsiden på huset, og gå igjennom denne punktlisten.

1. Sjekk taket

Det er stor belastning på taket når snø og is legger seg, men før vinteren kommer høsten, med tradisjonelt større mengder nedbør. Skader i takstein, shingel og beslag kan føre til at vann trenger ned. Det er ikke sikkert man oppdager lekkasjen med en gang, og om det fryser på kan man oppleve at frostspreng gjør skadene enda verre.

Om man allerede nå får tatt en titt på taket, kan du samtidig børste vekk mose, og sjekke at snøfangere sitter godt der de skal.

2. Vegg og fasade

Vann er som skadedyr for veggen, og det blir raskt et problem om man har uregelmessigheter eller skader i malingen. Synlige problemer som bobler i malingen, flassing, avskalling av maling og oppsprekking kan tyde på at det er fare på ferde.

Finner du skadene på et begrenset område, kan du utbedre skadene flekkevis. Rekker du ikke å male før vinteren kommer, kan du påføre impregneringsolje på sprekkene. Det er ikke en fullverdig reparasjon, men beskytter vesentlig bedre enn å la det stå ubehandlet.

Slik vasker og oljer du terrassen din

3. Takrenner og nedløpsrør

– Hvis takrennen er tett av løv og skit, renner verken regn eller vann fra snøsmeltingen vekk. Takrennen vil kunne flomme over eller fryse i stykker. Begge fører til at vannet renner mot husveggen i stedet for vekk i nedløpsrøret. Vann i slike mengder på et konsentrert sted på fasaden vil kunne gi store fukt- og frostskader på veggen, forklarer teknisk rådgiver hos ifi.no, Chera Westman.

Har du tid og mulighet kan du også vurdere å utbedre skader på selve takrenne og nedløpsrør. Det er ikke uvanlig at de får litt medfart der det ferdes folk og kjøretøy. Heldigvis kan de males – les mer om hvordan du gjør det her.

4. Dør og vindu

Når vi har kontroll på at vegger og tak holder tett, er det viktig å dobbeltsjekke at ytterdører og vindu holder samme standard. 

Opplever du mye trekk kan du vurdere å sette på en tetningslist, eller rett og slett bytte ut den gamle. Å ta i bruk den gamle skikken med vintergardiner, altså tykkere og fôrede gardiner, kan være til god hjelp innendørs hvis vinduene trekker og er dårlig isolerte.   

5. Utekran

Steng utekranen og tøm den for vann.

I dag er de fleste utekraner montert med fall. Når kranen «spytter» selv etter du tror du har vridd om godt nok, er dette faktisk kranen som tømmer seg selv. 

Terrassevarmer: Disse varmelampene er best i test

6. Utemøbler og grill

Hagemøbler som ikke skal brukes før neste vår, bør vaskes, tørkes og gjerne overflatebehandles. Det gjelder både tre- og plastmøbler; maling, olje eller annen impregnering vil sørge for at møblene er klare til bruk neste år. Grillen bør renses for fett og salt.

Har du ikke plass i bod eller garasje kan møblene stå ute, men da dekket til av en presenning ment for denne bruken. Det er kanskje praktisk å stable dette inn mot husveggen, men da kan snø og is fanges tett på veggen bak presenningen, og føre til vannskader når det smelter.

Vaske grill: En person vasker grill med en klut.
Det er viktig å vaske grillen før du pakker den ned for vinteren. (Foto: Colourbox)

Her kan du gjøre et grill-kupp før neste grillsesong

7. Impregnere naturstein

Har du steinheller eller andre hageelementer av naturstein kan det være en fordel å få impregnert disse nå. Selv om steinen er hard, har mange steintyper en porøs overflate det kan trenge fukt inn i, og er du uheldig får du frostspreng.

8. Markiser og parasoller

Dette er også et godt tidspunkt å vaske og impregnere solskjermingen. Gode markiser er en investering, og de må vedlikeholdes for å holde i mange år. Rengjør med et egnet vaskemiddel, og la det tørke godt. Nå er et godt tidspunkt å impregnere tekstilet, før du ruller inn eller pakker bort. 

Slik velger du riktig parasoll til uterommet ditt

9. Rydd i boden

Avslutningsvis bør du ta en ekstra titt i boden eller garasjen, når du er der inne og stabler inn grill og utemøbler som skal vinterlagres. Ser du flasker med kjemikalier eller malingsspann, er det en fordel å få disse inn i romtemperatur, hvis boden ikke allerede har dette, da ikke alle tåler å bli fryst i kulda. Sprukne beholdere med kjemikalier er en uheldig overraskelse når de begynner å smelte igjen.

Les mer på våre temasider: