Gjør det selv

DIY: 10 lamper og lykter du kan lage selv

Bilde av ulike lamper du kan lage selv.
Lag lamper av uvanlige materialer - gjerne gjenbruk. Her får du 10 ideer til lamper og forklaring i videoer med steg for steg. (Foto: Miriam Schjetlein)

Lurer du på hvordan du lager lamper selv? Her får du 10 forslag og steg for steg til lamper og lyslenker laget av gjenbruksmaterialer.

Lys opp med disse stilige lampene. Med gjenbruk og litt kreativitet får hjemmet virkelig en personlig touch. Bruk gjerne Norgesglass, kobberrør, betong, kleshengere, garnkuler eller andre materialer når du skal lage dine egne lamper. Få inspirasjon og tips til DIY-lamper under.

Les også: Drivved kan bli til flott interiør – her er 30 ideer

1. DIY: Bordlampe av kleshengere

Det er faktisk utrolig mye fint man kan lage av kleshengere! Her er en enkel lampe du kan lage av kleshengere i tre. Bruk en hobbyplate eller en annen trebit som base. Lag hull i to kleshengere som vist i videoen over. Fest sammen de to kleshengerene med vingemuttere og skruer. Deretter trer du en lampeledning igjennom alle hullene. Fest kleshengerne til basen med vinkler.

Anbefalte produkter

Tilbehør til lampen

Annonselenke

2. Lille Hjelper: Lag lampe av kobberrør

Lampe laget av kobberrør som ser ut som en strekmann. Hodet av en stor pære.
En søt lampe av kobberrør som ser ut som en sittende strek-figur. (Foto: Espen Skarphagen)

Husker du «Lille Hjelper» til Petter Smart. Her er en lampe som ligner Disney-figuren, laget av kobberrør og med en flott dekorpære til hode. I tillegg til rørene og pære trenger du overganger eller «bend» i kobber, en rørkapper og en ledning med pæresokkel. Vi har også brukt dekorfolie for å gi pæresokkelen samme uttrykk som resten av lampen. Se fremgangsmåten for hvordan du lager bordlampe av kobberrør i videoen under.

3. Lag lampe med spraymaling og hermetikkboks

To ulike lamper: Lampeskjerm farget med hydrodipping og en lampe laget av blikkboks.
Forny en gammel lampe eller lampeskjerm med spraymaling. Eller lag en ny lampe av en hermetikkboks. (Foto: Miriam Schjetlein)

I videoen under får du tips til to ulike lamper du kan lage med spraymaling. Vi viser teknikken hydrodipping på en lampeskjerm. Men hydrodipping lager du en marmoreringseffekt med spraymaling. Spray ulike farger vekselsvis i et kar med vann. Deretter dypper du gjenstanden du vil redesigne i vannbadet.

Vi har også laget en lampe av en hermetikkboks. Boksen er spraymalt med en grunnfarge, før maskeringstape festet på kryss og tvers. Deretter spraylakkeres boksen med en ny farge. Når du drar av maskeringstapen har du fått et lekkert mønster. En pæresokkel på ledning festet så i blikkboksen. Du kan enten bruke denne lampen som en pendel eller taklampe, eller du kan feste på et stativ av ståltråd som gjør den om til en bordlampe.

4. Lampe av garnkuler

Garnkuler er enkle å lage, og ser utrolig dekorativt ut. I videoen over har vi laget kuler av bomullsgarn, som vi henger på en lyslenke.

Du trenger bare bomullsgarn (eller annet litt stivere garn), skolelim og ballong. Blås opp ballongen til ønsket størrelse. Dypp garnet i lim. Vi har først surret garnet rundt en bit svamp før vi dypper i limet for bedre kontroll. Surr garnet rundt ballongen til det er så tett du ønsker. Heng til tørk. Når limet har stivnet, stikker du hull på ballongen og fjerner den. Fest garnkulene på en lyslenke, og pynt opp i hagen eller inne. NB! Husk å bruke en lyslenke ment for utendørsbruk om du skal ha den i hagen. Du kan også lage større lamper eller taklamper med garnkuler. Blås ballongen større før du surrer på garnet. Bruk garnkulen som en lampeskjerm.

Garnkuler til lyslenke

Dette trenger du

Annonselenke

Les også: Så stor terrasse kan du bygge

5. Taklampe laget av en gammel globus

Det er topp med gjenbruk og redesign. Her har en gammel globus fått nytt liv, ved å gjøres om til en taklampe. Om du ikke har en sag liggende, bruk gjerne en drill til å bore hull etter hverandre der du ønsker å kappe. Deretter skjærer du mellom hullene med en tapetkniv. Globusen er så tynn at denne metoden fungerer fint.

Tilbehør til globuslampen

Lyspæresokkel med stoffledning i hvit eller sort

Kjøp lyspæresokkel hos Kjell.com

Kapp av en sirkel på toppen av globusen som passer størrelsen på pæresokkelen. Kapp en større sirkel i bunnen. Fest pæresokkelen i toppen, og sett i lyspære. Fest gjerne en remse av finér, bånd eller skinn for å dekke sårkanten i bunnen av globusen.

For en stilig effekt kan du bore små hull i globusen de stedene i verden du har besøk. Disse punktene vil lyse litt ekstra i mørket. Se fremgangsmåten for hvordan å lage en taklampe av en globus i videoen over.

6. Redesign lampeskjerm med rotting

Grå lenestol, rottingskap og en gulvlampe med rotting på lampeskjermen.
Bruk rotting på rull til å fornye møbler og lampeskjermer. (Foto: Miriam Schjetlein)

Rotting på rull er et supert materiale for DIY- eller gjør-det-selv-prosjekter. En litt kjedelig, hvit lampeskjerm har fått et helt nytt uttrykk med rotting. Rotting er enkelt å klippe til, og feste til lampeskjermen. Avhengig av hva lampeskjermen er laget av kan du enten sy eller lime fast rottingen. Se fremgangsmåten på rotting på lampeskjerm i videoen under.

7. DIY: Gulvlampe i tre og betong

Har du lyst til å bryne deg på å bygge en lampe fra bunnen av? Da er dette prosjektet for deg. Gjennom steg for steg viser snekker Niklas hvordan man kan lage en gulvlampe i betong og tre i videoen over. Lampefoten støpes av sement, før selve lampen bygges i tre.

Anbefalt produkt

Hobbybetong – 1500 gram

Værbestandig og sementlignende støpemasse av høy, fin kvalitet fra Viva Dekor.
Bestill betong fra Rito Hobby

Vil du ha flere gode ideer til hva og hvordan du støper med betong? Her får du tipsene til betongstøp.

8. Brett papir til små lampeskjermer

Her har vi pyntet opp en lyslenke med små lampeskjermer i papir. Du kan enten bruke vanlig, hvitt A4-papir. Eller du kan gjøre det hele mer fargerikt – enten ensfarget eller med blomstret papir. I tillegg trenger du lim og klyper. Se videoen over for steg for steg.

Anbefalt produkt

Håndlaget, mønstret papir

Blokk med eksklusivt, håndlaget papir i 20 forskjellige mønstre til pynt og for å lage dekorasjoner.
Kjøp mønstret papir fra CC Hobby

9. Lyslenke med skjell

Liker du å samle med deg vakre skjell når du går langs stranda? Her er en idé til hva skjellene kan brukes til. Finn to og to skjelldeler i omtrent like størrelser, om du ikke har hele skjellet. Delene limes sammen rundt lyspærene på en lyslenke. Se fremgangsmåten på lyslenke med skjell i videoen over.

Anbefalt produkt

Solcelledrevet lyslenke

Solcelle- og batteridrevet LED-lyslenke med 50 varmhvite lysdioder. Egnet for utendørsbruk.
Kjøp lyslenke fra Kjell.com

Les også: 10 gode ideer: Se hva man kan lage av kongler

10. Lykter av vinballong eller Norgesglass

Lamper laget av vinballonger og lyslenker.
En enkel og vakker lykt lager du med vinballonger og lyslenker. (Foto: Espen Skarphagen)

Dette er kanskje den enkleste lampen å lage – og krever bare et dekorativt glass du ønsker å lyse opp. Her har vi fylt vinballonger med lyslenker. Men du kan selvsagt gjøre det samme med Norgesglass, eller andre typer flasker. Hvis du har lyslenker ment for utendørsbruk, er disse lyktene ypperlige til å lyse opp hagen med. Se hvordan vi går frem i videoen under.

Ferdig lampe

Norgesglasset lampe – Norgeslampen

Ikke lyst til å lage lampen selv? Her finner du ferdig lampe av et Norgesglass.
Kjøp Norgeslampen fra Hyttefeber