Gjør det selv

DIY: 3 julekranser du kan lage selv

Visste du at du enkelt kan lage adventskranser selv? Her viser vi deg steg for steg. (Foto: ABC Brand Studio)

Lurer du på hvordan du lager en vakker julekrans du kan henge på døra eller dekorere bordet med? Vi viser steg for steg og tre ulike teknikker.

En flott krans hører advent- og juletiden til. Enten du går for den klassiske dørkransen med vintergrønt, eller en mer moderne med julekuler. Har du en liten lysslynge får du enkelt en julekrans med lys i også.

Annonselenke: Lag årets fineste julekrans

I videoene under får du gratis kurs i hvordan du kan lage julekrans selv – med 3 ulike teknikker til kransebinding. Så kan du bruke adventskransen som dørkrans eller dekorasjon på bordet.

Vil du ha flere ideér til ting du kan lage selv før jul, finner du flere juleverksted-ideér her.

Hvordan lage julekrans med vintergrønt og lys

Denne vakre kransen er laget med vintergrønt av Squarrosa. Du kan også bruke tuja, einer eller annet vintergrønt. (Foto: ABC Brand Studio)
Fest små buketter med vintergrønt til halmkransen.

Når du skal lage en julekrans er det enkleste å begynne med en ferdig base. Her har vi brukt halmkrans i bunnen. Først fester vi en myrtetråd, blomstertråd, ståltråd eller vikletråd i halmkransen. Mange navn, men samme funksjon. Deretter lager du en liten bukett med vintergrønt som fester til kransen med blomstertråden.

Se hvordan du går fram i videoen nedenfor.

Fortsett å feste slike småbuketter tett i tett hele veien rundt halmkransen. NB! Jobb alltid i én retning rundt kransen. Når du har dekket kransen med vintergrønt kan du pynte videre. Vi har brukt små stjerner i tre, julekuler og sløyfer. Disse har vi festet med små stifter vi lager av ståltråd.

Til sutt har vi festet en batteridrevet lysslynge på kransen, slik at kransen kan lyse opp i julenatten.

Denne julekransen er laget med samme teknikk som kransen over. Her er det brukt tuja som vintergrønt, og små røde julekuler innimellom. (Foto: ABC Brand Studio)

Vintergrønt som kan brukes i julekranser

  • Buksbom
  • Mahonia
  • Kristorn
  • Squarrosa
  • Blåeiner
  • Einer
  • Edelgran
  • Furu

Vil du strikke julekuler selv? Her finner du gratis oppskrift på hjemmestrikkede julekuler.

Hvordan lage julekrans med mose og julekuler

En mosedekket krans er fin i seg selv med litt julepynt festet på. Her har vi brukt en halmkrans formet som et hjerte som base.

En superpopulær trend de siste årene er å lage en julekrans med julekuler festet tett i tett. Resultatet ser imponerende og eksklusivt ut, men er enklere å få til en mange tror. Også her har vi brukt en halmkrans som base. For å unngå at den lyse halmkransen skinner igjennom mellom julekulene velger vi her først å dekke den med mose.

Fest en blomstertråd i halmkransen. Legg så på flak av mose du surrer fast med blomstertråden. Nå du har dekket hele halmkransen med mose kan du bruke den som den er med litt pynt – eller du kan begynne å fylle på med juletrekuler.

Se teknikken og hvordan du lager hele julekransen med julekuler i videoen nedenfor.

Nå hele kransen er dekket med mose kan du begynne å feste på julekulene. Har du julekuler i flere ulike størrelser er det enklere å dekke hele kransen, og fylle inn sprekker med mindre kuler. Her trenger du mange kuler, flere enn du tror. Til vår krans brukte vi nærmere 60 juletrekuler.

Lag stifter av ståltråd, som du hekter en julekule på. Dytt stiften godt ned i kransen. Forsett på denne måten til hele kransen er dekket av julekuler.

Hvordan lage en enkel julekrans med metallring

Julekrans kan også lages med en metallring som base. (Foto: ABC Brand Studio.)

Her har vi laget en enkel julekrans på en metallring. Dette er en åpen krans, der ikke hele basen er dekket.

Vi begynte med en gren av trollhassel som vi viklet rundt metallringen, og festet med ståltråd. Deretter har vi brukt litt vintergrønt, julekuler og en sløyfe i strie som også festet med ståltråd.

Se hvordan du går frem i videoen under.