Smarte tips

Drivhus: Hvordan finne riktig plassering

Drivhus midt i bildet som står på grønt gress med frodige grønne trær rundt. Hagekspert Espen skarphagen forklarer hvordan du finner rett plassering til drivhuset. Skarphagen er også snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll.
Riktig plassering av drivhuset kan ha mye å si for veksten på plantene. Er det for lite sol kan det bli dårlig vekst, mens blir det for sterk sol kan det også skape trøbbel. Hageekspert Espen Skarphagen gir deg her fem tips til hvordan du finner den beste plasseringen til drivhuset ditt. (Foto: Colourbox)

Riktig passering av drivhuset er en forutsetning for at plantene dine skal ha det bra. Hvordan finne den beste plasseringen? Her er 5 tips.

For å lykkes med et drivhus er det flere faktorer som må bli tatt i betraktning. Én av dem er plassering av drivhuset.

Her finner du alt du trenger å vite om drivhus.

Hageekspert og blomsterdekoratør Espen Skarphagen er forfatter og står bak bloggen skarpihagen.no. Han er også én av to som driver podcasten Grøntpodden og snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll. Her forteller han om fem ting man må tenke på når man skal velge plassering av et drivhus.

– Start med å sjekke lovverket i kommunen der du bor med tanke på plassering i henhold til tomtegrense og naboer. Jeg er også tilhenger av å snakke med naboen og fortelle om planene. Som regel kan vi sikre godt naboskap med hyggelig dialog, forteller han.

Du kan lese om byggetillatelse for drivhus her.

1. Plasser drivhuset lett tilgjengelig

Skarphagen forteller at det er lurt med en plassering som er lett tilgjengelig. Dette er av praktiske årsaker.

– Det blir garantert mye trafikk til og fra med alt som skal bæres av planter og tilbehør, sier han.

2. Finn stedet med flest soltimer

Det er viktig at et drivhus får tilstrekkelig med sol. Det er i hovedsak solen som varmer opp drivhuset, og varmen er viktig for at plantene skal kunne vokse. Hvis drivhuset ikke får nok sol kan dette føre til at plantene vokser tregt eller ikke i det hele tatt.

Her finner du ekspertens beste råd om hvordan man setter opp drivhus

3. Plasser drivhuset denne veien

Skarphagen forteller også at retningen på drivhuset er med på utnytte solen.

– I min egen hage fant jeg den perfekte plassen for et drivhus med lengderetningene mot øst og vest for å fange mest mulig av sola med sideveggene. Midt på dagen vil det bli noe skygge, som igjen kan være positivt for å unngå den mest brennende formiddagssola, forteller Skarphagen.

Ønsker du heller et mindre drivhus som ikke tar så stor plass i hagen? Vi forteller deg hvordan bygge ditt eget minidrivhus på pallekarmer.

4. Veldrenert grunn til drivhuset

Også grunnen man plasserer drivhuset på er viktig å ta i betraktning.

– Det er viktig at grunnen drivhuset skal stå på er veldrenert, slik at det ikke samler seg vann i og under gulvet. Med dårlig drenering vil det kunne gi veldig fuktig inneklima, som kan by på utfordringer, forklarer hageeksperten.

Her finner du flere geniale produkter til drivhuset.

5. Tenk på vær og vind

Bor du et sted som kan være utsatt for vær og vind burde du ta dette i betraktning når du skal sette opp et drivhus. Dette er for å kunne hindre skade på drivhuset. Et annet tips er å bygge drivhuset med solide profiler slik at det tåler en trøkk dersom det blåser mye en dag.

Les om hvordan du lykkes med dyrking i drivhus her.

Bruka Orangeri Drivhus

Drivhuset er bygget med sterke og solide aluminiumprofiler, noe som gjør at drivhuset tåler ruskevær.
Kjøp drivhuset her
Palram Bella Drivhus

Palram Bella Drivhus

Dette drivhuset har en rustfri stålbase for ytterligere strukturell støtte, stabilitet og innretting.

Juliana Grand Oase Drivhus

Grand Oase har navnet fordi du enkelt kan omforme drivhuset til et oppholdssted for ikke bare planter, men også for deg selv
Kjøp drivhuset her
Vitavia Merkur Drivhus

Vitavia Merkur Drivhus

Merkur-serien er laget av sterke og anodiserte aluminiumsprofiler. 

Les også: Alt du trenger å vite for å lykkes med drivhus.