Bolig

Drivhus på pallekarmer: Hvordan bygge et minidrivhus

Bilde av drivhus på pallekarmer. Fortsatt snø rundt. Drivhus på pallekarmer er perfekt for deg som har begrenset plass i hagen.
Våren nærmer seg, og selv om snøen kanskje ikke er helt borte enda er det på tide å tenke drivhus. Drivhus på pallekarmer er et populært valg for dem som har begrenset plass i hagen sin. Vi forteller deg hvordan du enkelt kan lage ditt eget minidrivhus. (Foto: Marie Henriksen)

Drivhus på pallekarmer er perfekt for deg som har begrenset plass i hagen. Vi forteller deg hvordan du enkelt kan lage ditt eget minidrivhus.

Drivhus har de siste årene økt i popularitet blant det norske folk. Ettersom våren har ankommet er det på tide å begynne å tenke på drivhus nok en gang, slik at man er forberedt til en kommende sesong med dyrking. Hvorfor ikke lage et drivhus på pallekarmer?

Det er ikke alle som har plass i hagene sine til store drivhus, og da er det fint at det finnes drivhus i flere forskjellige størrelser. Enten du vil bygge et selv eller kjøpe et ferdig bygd, er drivhus på pallekarmer et godt alternativ til deg.

Her finner du alt du trenger å vite om drivhus.

Vår hageekspert

Bilde av Espen Skarphagen med stort smil og i i blomstrete skjorte i hagen sin. Skarphagen er også snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll.
Espen Skarphagen er hageekspert og blomsterdekoratør. Han har flere års erfararing med hage og gir oss her sine beste råd til hvordan man lykkes med drivhus-drømmen.

Sammen på laget vårt har vi hageekspert og blomsterdekoratør Espen Skarphagen. Han har flere års erfaring og utdannelse innen blomster, og kan derfor gi deg de beste rådene på hvordan man lykkes med drivhus-drømmen.

Skarphagen står bak bloggen skarpihagen.no, som er en kilde for inspirasjon og ideer til hage og uterom. Han har også skrevet boken «Skarp i hagen – hage gjennom livet med gjenbruk, bærekraft og deling», samt leder han podcasten «Grøntpodden – for deg som er helt grønn» sammen med Marianne Heen Johnsgård. Skarphagen er også snart aktuell som ny dommer i Sommerhytta, hvor han vil overta for Finn Schjøll.

Hvordan lage drivhus på pallekarmer

Det finnes flere fordeler med å lage et drivhus av pallekarmer. Pallekarmer er relativt billig og enkle å få tak i, og drivhuset er enkelt å bygge.

Før du bestemmer deg for å lage drivhus av pallekarmer, er det lurt å være oppmerksom på at pallekarmer har kortere levetid da de ikke er designet for å være permanent struktur.

Dette trenger du for å lage et pallekarm-drivhus:

  • Pallekarmer
  • Treplanker (til tak)
  • Polykarbonatplater
  • Skruer
  • Hengsler
Pallekarm 80x120 cm heltre furu

Pallekarm 80×120 cm heltre furu

Pris nå: 965 kroner hos Flashbuy.no
Her får du den til laveste pris

Slik gjør du:

1. Velg et egnet sted til å sette opp drivhuset. Her kan du lese hvordan du finner rett plassering til drivhuset.

2. Bestem deg for hvilken størrelse du ønsker på drivhuset som plasseres på pallekarmer. Dette trenger du å vite for å kunne kjøpe inn nok pallekarmer.

3. Plasser pallekarmene i ønsket form på bakken.

4. Skru sammen pallekarmene, og sett sammen treplankene som skal bli til taket på minidrivhuset. Du kan eventuelt lage et enkelt flatt lokk.

5. Fest polykarbonatplatene på taket/lokket, og sett på hengsler for å ha mulighet til å åpne opp drivhuset når du skal vanne og stelle med plantene.

TIPS: Man kan også bruke gamle vinduer på drivhuset forteller vår egen hageekspert Espen Skarphagen. Skal man derimot kjøpe nytt anbefaler han å kjøpe polykarbonatplater.

– Polykarbonatplatene vil gi bedre bekyttelse til plantene fra direkte sollys, sier hageeksperten.

6. Fyll drivhuset med jord og plant farvorittplantene dine i ditt nye drivhus av pallekarmer.

Les «Hvordan lykkes med dyrking i drivhus» for inspirasjon til hva du kan dyrke.

Pallekarm 100x150 cm heltre furu

Pallekarm 100×150 cm heltre furu

Pris nå: kroner hos

Minidrivhus som passer på pallekarmer

Selv om det ikke nødvendigvis er så vanskelig å bygge et pallekarm-drivhus selv, finnes det også flere alternativ til minidrivhus som fint kan plasseres på en pallekarm. Dette er perfekt til deg som ikke har tid i hverdagen til å bygge et selv, eller foretrekker å kjøpe ting ferdiglaget.

Drivhus som passer på pallekarm

Drivhus som passer på pallekarm

Kommer med fire takventilasjonsvinduer

Det finnes flere nyttige hjelpemidler som gir deg den beste forutsetningen når du skal dyrke i drivhus. Sjekk ut disse geniale produktene til drivhus.

Hvordan plante i pallekarm-drivhus

Liten jente med blondt hår og stripete genser står i en grønn hage og holder opp en liten bøtte fylt med jordbær. Slik lager du pallekarm-drivhus, og dette kan du dyrke i det.
Jordbær kan fint plantes i et drivhus på pallekarmer ifølge hageekspert Espen Skarphagen. (Foto: Miriam Schjetlein)

Det er mye man kan plante i minidrivhus forteller Skarphagen, og nevner salat, reddik, gulrot, jordbær og løk som noe som passer i et pallekarm-drivhus.

– Hvis man planter høye vekster er det lurt å kunne løfte av taket på drivhuset når en kommer lenger ut i sommeren og eventuelle planter blir lange.

Når du planter i pallekarm er Skarphagen sitt tips å legge lagvis med ulikt, gammelt plantemateriale som skal komposteres, også kalt lasagnebed. 

– Begynn med løv og småkvist, så ett lag med jord og så videre med for eksempel kompostjord, kompostmateriell og jord lagvis. Dette vil danne et godt grunnlag for mikroliv i jorda.

Han legger til at det er viktig å huske å vanne godt slik at prosessen med videre kompostering går som den skal.

nelson garden
Jordbær

Jordbær

Jordbær passer fint til dyrking i et pallekarm-drivhus ifølge hageekspert Espen Skarphagen.

Les også: Alt du trenger å vite for å lykkes med drivhus.