Bolig

Kalking av plen: Derfor bør du ikke gjøre det

Nærbilde av kalk på gresset hvor det trenger å gro litt mer. Kalking av plenen er nok et råd de fleste av oss har hørt om før, men hvor godt er egentlig dette rådet? Vi forklarer!
Du gjør vel ikke denne hagetabben? Kalking av plenen er nok et råd de fleste av oss har hørt om før, men hvor godt er egentlig dette rådet? Vi forklarer! (Foto: Colourbox)

Kalking av plenen er nok et råd de fleste av oss har hørt om før, men hvor godt er egentlig dette rådet? Vi forklarer!

De fleste har eller har vel hatt drømmen om en grønn perfekt plen, og tyr derfor til alle mulige tips og triks man finner på nettet, i gamle hagemagasiner eller hører fra andre.

Et råd som har blitt fortalt og skrevet om i lang tid er kalking av plenen. Kalk skal nemlig motvirke sur jord slik at planterøttene vokser og tar opp mer vann og næring. Mesteparten av jorda i Norge er nemlig i utgangspunktet surere enn det som er optimalt for plen og de fleste hageplanter. 

Her kan du lese alle våre tips og triks til uterommet og hagen.

Hvordan kalke jorden riktig

Det høres kanskje ut til at det bare er å kalke i vei, men dette er altså ikke tilfellet.

– Kalk er ikke løsningen! Det er som regel ikke behov for å kalke, sier hageekspert Espen Skarphagen, og forklarer at det er anbefalt å ta en jordprøve først for å se om det faktisk er nødvendig.

En jord med for høy pH-verdi kan nemlig være minst like skadelig for plantene som en sur jord med lav pH-verdi, ifølge hageeksperten som legger til:

– Hvis vi kalker hvert år vil det bli for mye, og resulterer i en alkalisk jord med for høy PH.

Nettsiden for økologisk landbruk, Agropub, skriver at en ideell pH-verdi for sunn plantevekst vil variere med jordtype og plantetyper. På for eksempel mineraljord trives de fleste jordbruksvekstene best ved pH 6,0-6,5. Noen vekster trives best med høyere pH enn det som er normalt i norsk jord og da bør man kalke jorda.

Les også: Slik får du en flott grønn plen.

Hva er kalk?

«Kalk er en betegnelse for kalsiumkarbonat CaCO3, og er et generelt navn for ulike naturlig forekommende mineraler og materialer som kan lages fra dem, hvor karbonater, oksider og hydroksider av kalsium dominerer», skriver Wikipedia.

Ifølge SNL virker kalking blant annet ved å stimulere de bakterier som omsetter organisk materiale slik at organisk bundet plantenæring blir frigjort hurtigere. Kalking av jord blir gjort for å gjøre jordas pH-verdi gunstig for dyrking. Det er derfor viktig at man måler og følger med på pH-verdiene i jorden slik at kalken ikke ødelegger for god vekst.

Dette er det viktig å huske på ved kalking

Agropub har laget en liste med fem punkter som du må huske på hvis du skal klake plenen din:

  • Intensiv kalking kan gjøre jorda næringsfattig. Derfor er det viktig å vurdere behovet for kalking nøye.
  • Jord som blir tilført organisk gjødsel, tåler ofte lavere pH enn det som generelt anbefales ved vanlig bruk.
  • Kalkbehovet varierer med jordtype og plantetype.
  • Rask og stor forandring i pH-verdi er ikke bra for jordlivet.
  • Ved for høy pH kan tilgjengeligheten av fosfor, jern, bor, sink, nikkel og kopper bli redusert.

– Skulle det være behov for kalking kan dette gjøres mot slutten av vinteren eller tidlig på våren mens det fortsatt ligger litt snø, avslutter Skarphagen.