Shopping

Dunpute: Så ofte bør den byttes ut

Illustrasjonsbilde av seng.
Dunpute: Slik vasker den, og så ofte må du bytte den ut. (Foto: Colourbox)

Vi gir deg svaret på hvor ofte du må bytte dunpute, og hvordan den skal vaskes.

Vi har vel alle på ett eller annet tidspunkt hatt en dunpute i senga som egentlig skulle vært kassert for lenge siden. En dunpute som er slapp, misfarget og god brukt er ikke særlig innbydende, og det frister heller ikke særlig å skulle hvile hodet på noe sånt hver natt.

Putevaret bør naturligvis vaskes ofte. Dette fordi vi alle svetter i løpet av natten. Akkurat hvor mye man svetter i løpet av en natt varierer veldig fra person til person. Blant annet nevner Wikipedia at mennesker kan svette alt mellom 100 milliliter og 8 liter i løpet av et døgn. Svetten inneholder salter og mineraler og dette, kombinert med oljene du skiller ut av huden, farger puten din gul om det trekker gjennom putevaret.

Søvnløs? Les mer om søvn på vår samleside, samt gode råd for god søvn her

Dette er noen av de diggeste dunputene der ute:

Valgt av luksus-hotellene

HØIE SAGA PUTE

Puten valgt av 5 stjerners hotell som Britannia Hotel i Trondheim, Villa Copenhagen i København og ærverdige Sommerro i Oslo.
Sjekk prisen her
Velg hardhet selv
CECILIA DUNPUTE

CECILIA DUNPUTE

Moskusandedunpute fra svenske Engmo Dun i tre hardhetsgrader.
Sjekk prisen her

Hvordan vaske dunputer

Selve puten din skal i følge puteprodusenten Høie vaskes 2 til 4 ganger i året. Dunputer bør vaskes på 40 grader med ullvaskemiddel.

Danske Jysk selger puter i 51 land over hele verden, og anbefaler å kjøre både puter og dyner i tørketrommelen med to eller tre tennisballer. Dette hevder de jyllandske puteprodusentene vil fordele fyllet jevnt, forhindre klumper og sørge for å holde dynene og putene luftige.

Hvor ofte må man bytte dunpute

Likevel bør du bytte ut hodeputene dine med jevne mellomrom. De fleste enes om at det skal gjøres hvert andre til tredje år, blant annet melder USNews at organisasjonen Asthma and Allergy Foundation of America anbefaler å bytte hodepute annethvert år. Dette er blant annet fordi puter er ypperlig grobunn for midd og mugg, som trives godt i puter som som i løpet av natten blir utsatt for svette, oljer og kosmetiske produkter. 

Sliter du med å sovne? Kanskje du bør prøve vektdyne?

Det er også viktig for søvnen din sin skyld at puten ikke har blitt flat av åresvis med bruk. Det aller viktigste du kan gjøre for å holde fasongen på puten din er å banke og riste den jevnlig for å tilføre luft mellom dun eller fiber. KK har tidligere skrevet om hvordan man avgjør hvorvidt en hodepute har hvilt et hode for siste gang:

1. Den ene metoden er enkelt og greit bare å presse hånden ned i puten, og om den ikke utvider seg og får tilbake fasongen sin når du har sluttet og presse, er den for gammel. 

2. Du kan også legge puten over armen din, og om den synker slapt ned på hver side av den, er det på tide å bytte den ut. 

At produsenter av puter oppfordrer til å skifte ut hodeputer ofte, kommer vel kanskje ikke som en overraskelse. Om du tar godt vare på puten og følger rådene som er nevnt ovenfor her kan du sikkert skvise noen ekstra år ut av den annonserte levealderen på puten din. Likevel, sliter du med allergi eller søvnproblemer kan det være fordelaktig å heller bytte ut puten din litt for ofte enn litt for sjeldent.