Smarte tips

Eksperten svarer: Stemmer strømsparetips fra en leser?

Bilde av Linda Ørstavik Öberg, energipolitisk rådgiver hos Huseierne ute i en gate. Smilende i en rosa blazer med svarte bukser. Öberg svarer på om et strømsparetips fra leser faktisk stemmer og sparer strøm. Hun forteller også hva som bruker mest strøm i huset i 2023.
Vi fikk strømsparetips av en leser som skrev «vask vaskemaskinen FØR du går i dusjen». Vi ville undersøke om teorien hans for å spare strøm faktisk stemte og tok derfor kontakt med energipolitisk rådgiver hos Huseierne som syntes tipset var litt uklart. (Foto: Huseierne)

Dyr strømregning som følge av høye strømpriser? Vi fikk et strømsparetips av en leser og tok kontakt med energirådgiver for å sjekke om det stemte!

Du lurer kanskje også på «Hvordan spare strøm i en tid med høye strømpriser»? Til vår artikkel 10 tips for å spare strøm fikk vi mail fra en leser med et strømsparetips:

– Tips fra Østfold: Vask vaskemaskinen FØR du går i dusjen.. Hjelper å bruke den strømmen du må før du setter varmtvannsberederen i arbeid. Slå av en eller flere panelovner før dusjen er også et brukanes tips, lød mailen.

Vi bestemte oss for å undersøke leserens tips og tok kontakt med energipolitisk rådgiver hos Huseierne, Linda Ørstavik Öberg. Hun fortalte oss om leserens tips stemme og ga oss i tillegg sine aller mest effektive tips til å spare strøm.

Her har vi samlet alle våre saker og smarte tips innen fyring og oppvarming.

Finn riktig strømavtale

Handler om å jevne ut strømforbruket for å unngå effekttopper

– Dette synes jeg var litt uklart, da ingen av disse er strømsparetips i seg selv, sier Öberg.

Hun forteller at det å vaske en maskin før man går i dusjen, og å slå av panelovnene under dusj – for så å skru de på igjen etterpå, sparer i og for seg ingen energi.

– Du bruker jo gjerne like mye strøm totalt, bare på ulike tider, sier Öberg. Her forstår jeg det sånn at tipseren snakker om å jevne ut forbruket for å unngå effekttopper, noe som er noe annet – og handler om nettleie. Så her har han et godt poeng.

Her avslører vi hva som er billigst av oppvarming med varmepumpe eller vedfyring.

Öberg forteller at her kan man spare noen kroner på å ikke kjøre alt på en gang fordi man i mange tilfeller klarer å unngå å hoppe opp i kapasitetstrappa, og sier at da vil tips som dette kunne bidra til å jevne ut forbruket og holde nettleia nede.

– Hvis målet er å spare strøm, så er det best å ta kortere dusjer og skru ned temperaturen en grad eller to. Det er de tingene man sparer mest strøm på. For å holde nettleia nede bør du bruke mest strøm natt og helg, og minst mulig samtidig. Sammen kan disse to grepene gjøre strømregningen din mindre, tipser Öberg.

Dyr strømregning? Dette er de mest energieffektive vedovnene nå.

Størstedelen av strømmen går til oppvarming

– I Norge så er det naturlig at en stor del av strømforbruket går til oppvarming. I snitt regner man med at rundt 50-60 prosent av strømforbruket i løpet av et år går med her.

Öberg forteller videre at 20-30 prosent går til varmtvann, altså oppvask, vaskemaskin, badekar, dusj og andre apparater som bruker vann, og at de resterende prosentene går til alt det andre av elektriske apparater.

Denne strømslukeren sluker opptil 80% av strømmen i huset.