Shopping

Ekspertens tips: Hva slags sykkel bør du velge?

Det finnes mange forskjellige sykler og modeller på markedet, vi har forhørt oss om hvordan man finner riktig sykkel. (Foto: Anton Sport)

Grusracer, elsykkel eller hybrid? Eksperten forteller hvordan man finner riktig sykkel enten du skal pendle, på ferie eller trene.

– Hvor man drar setter litt av premisset for hvilken type sykkel man trenger, forteller sykkelekspert i Anton Sport, Anders Buraas.

– Mye av det som tiltrekker med Norge er allemannsretten. Innenfor visse rammer så kan du stort sett sette opp teltet der du vil. Det gir lav terskel for å bare dra ut, i tillegg til at det er enkel tilgang på nødvendigheter, sier ski- og sykkelansvarlig Anders Buraas på Anton Sport Bekkestua til ABC Brand Studio.

Buraas er stisykkelentusiast som elsker skogen, men som i tillegg tilbakelegger mange mil på landeveien i løpet av året. Sykkel om sommeren er for ham ferie med bil og telt der han finner en ønsket plass som han benytter som utgangspunkt for sykkelturer.

Populært med «bikepacking”

Sammen med kollega og kompis Kevin, har Anders Buraas (til venstre) vært på mange sykkelturer rundt omkring i Norge og i utlandet. (Foto: Privat)

En tur- og ferieform som har bredt seg stadig mer om i verden, er såkalt «bikepacking» som kort fortalt handler om terrengsykling med lett pakning.

– Bikepacking kan ofte kreve litt mer planlegging i forhold til hva man skal med seg og hvor man skal, forklarer Buraas.

Hvilken sykkel bør jeg velge?

Skal du på sykkelferie, er det en fordel om du har en forholdsvis lett sykkel som hjelper deg litt i tunge oppoverbakker. Det er også anbefalt at du har en sykkel med bagasjebrett slik at du enkelt kan feste veskene der du oppbevarer alt du trenger til sykkelturen.

En hybridsykkel er ideell hvis du både sykler i byen og på tur i skog og mark.

– Basert på hvilken type sykkelferie man tenker å begi seg ut, så kan det være forskjellige typer sykkel som er egnet. Det typiske for bikepacking er sykler som kan fungere på forskjellig typer underlag, for eksempel en hybrid eller grusracer, forklarer Buraas.

Sykkelturer i Norge: 7 fantastiske opplevelser

– Hva er fordelene med hybridsykkel med tanke på sykkelferie?

– En hybrid triller ofte lett, den er komfortabel å sykle på og gir gode muligheter for montering og bruk av ekstrautstyr som for eksempel vesker. Hybrider er jo ofte et litt rimeligere alternativ når det kommer til sykler. De har et stort bruksområde, i tillegg til å være enkle å vedlikeholde og skaffe reservedeler til.

Sykkel-ekspertens anbefalte hybridsykkel: Gekko Firm Street

Buraas beskriver denne som en komfortabel arbeidshest som er meget driftssikker med et allsidig bruksområde.

–  Firm Street er veldig populær til pendlerbruk for de som kanskje sykler lengre avstander og ikke vil ha bukkestyre. Sykkelen triller godt, den er enkel å vedlikeholde og har gode muligheter for bruk av utstyr og tilpasning til person. Sykkelen passer veldig mange forskjellige typer mennesker.

Sykkelekspertens anbefalte pendlersykkel:

Hvorfor velge elsykkel?

Alternativt kan det benyttes elsykkel, men da må det planlegges nøye med tanke på batterilading.

Elsykkel: Disse er best i test.

– Her blir de samme typemodellene aktuelle. Dette med tanke på sittestilling og generell komfort på sykkelen.

Bilde av folk på tur med Giant 21 Expore E+ STA
Elsykkelen Giant 21 Explore E+ STA er utviklet slik at du kan dekke større avstander og erobre bratte stigninger. Klikk på bildet å lese mer. 

Ifølge Buraas er elektrisk terreng- og stisykkel blitt veldig populært, særlig med tanke på nye tilrettelagte sykkelparker i fjellheimen og måten det er tilrettelagt med grusveier og enkle stier med god tilgang og høy kapasitet og variasjon på nivåer.

Velg riktig elsykkel: Dette må du tenke på

– Det er mulighet for å pakke med seg litt mer og eventuelt bruke vogn, men man må ta høyde for at det må lades underveis. Heldigvis tar det ikke så lang tid å lade opp et batteri i disse dager, så tilgang til strøm og noen timer til å hvile er stort sett det som skal til.

Sykkelekspertens anbefalte elsykkel:

Giant 22 Explore E+ 3 STA – L

Kjøp Giant 21 Explore E+ STA – L her

Sykkel-ekspertens anbefalte elsykkel: Cannondale Topstone Neo Carbon 3 (Unisex)

Elektriske Topstone Neo Carbon 3 fra Cannondale er en elsykkel-utgave av de populære grusracerne, også kalt gravelsykkel eller gravelbike. Dette er en elsykkel med stort potensial på lengre turer.

Sykkelekspertens anbefalte elsykkel:
Sykkel-cannondale-topstone

Cannondale Topstone Neo Carbon 3

Kjøp Cannondale Topstone Neo Carbon 3 her

En rimeligere elsykkel til tur og jobb: 

Dersom langturer på sykkel er nytt for deg er du kanskje heller på jakt etter en rimeligere elsykkel å starte med. Da er Gekko Flash STR SE (Unisex) et godt alternativ.

Norgesferie: Dra på langtur med elsykkel

Gekko Flash STR SE (unisex)
Bild eva Elsykkel Gekko Flash

Gekko Flash STR SE Unisex

Kjøp Gekko Flash STR SE her

Dette er en elhybrid med Shimano E5000 motor, et kraftig 418kw batteri og 9 gir med bred girutveksling. Sittestillingen gir et effektivt tråkk, liten belastning på nakke og rygg, og et godt overblikk over trafikken. Denne elsykkelen passer godt til turer og pendling.

Hvorfor bør du velge grusracer?

Grusracer: Dette er sykkelen "alle" vil ha nå. (Foto: Colourbox)

Grusracer, også kalt gravelsykkel og gravelbike, er blitt stadig mer populære her i Norge (og verden for øvrig) de siste årene. Gravelsykler kommer i mange forskjellige modeller med forskjellige materialer og girsystemer. Prisklasser strekker seg fra omkring 15.000 til 100.000 kroner. Det er verdt å nevne at du også finner grusracere i elektrisk utgave. 

– Ved siden av elsykkel er kanskje gravelsykkel det segmentet der vi ser den største økningen om dagen, forteller Buraas i Anton Sport før han fortsetter:

– Dette er sykler med stort potensial på lengre turer hvor man er i større grad selvhjulpet, for eksempel når det er snakk om bikepacking. Grusracere er designet for bruk av vesker og bagger, med ekstra festepunkter med tanke på kontraksjonen av sykkel.

Sykkelekspertens anbefaling: Cannondale topstone ute på tur
Sykkeleksperten anbefaler deg å ta en titt på Cannondale sine sykler i modellen Topstone om du er på utkikk etter grusracer. (Foto: Anton Sport)

Buraas understreker viktigheten av å få en sykkel som passer og at man bruker litt tid til å gjøre seg kjent med den. Det gir dermed mulighet til å gjøre noen eventuelle justeringer på for eksempel sittestilling, sete og styre.

– Hvis man skal på en bilbasert ferie med sykkel, så vil som regel valget om hvor man drar sette premisset for hvilken type sykkel man trenger.

Sykkel-ekspertens anbefalte grusracer: Cannondale Topstone

Buraas anbefaler Cannondale Topstone om du er ute etter en allsidig sykkel for alt slags utfarter. Ifølge sykkeleksperten snakker vi her sykler for de som er av den litt mer eventyrlystne typen som ikke vil la seg begrense av underlaget og ønsker bukkestyre.

– Cannondale Topstone har mye av samme gode geometri som en god hybrid. De har litt mer sporty sittestilling, men samtidig er de både driftssikre og enkle å forholde seg til.

Cannondale Topstone hos Anton Sport:
Annonselenke

Sykkel-eksperten anbefaler: Fulldempet stisykkel

– Et rimeligere alternativ er Force AMT 29″ (Gekko). Men vi har også dyrere og mer spesifikke modeller fra Cannondale, for eksempel Habit, Scalpel og Monterra. Her kan det imidlertid være noe utplukket. Dette er sykkelen for de som ønsker mer lek og moro, forklarer Buraas.

Mer spesifikke modeller fra Cannondale:
Annonselenke