Shopping

Ekstralys til bil: Dette er reglene

Nærbilde av frontlysene til en bil. Vi har snakket med rådgiver i Naf Jan Harry Svendsen som forteller hva du må tenker på før du går til innkjøp av de ekstra lysene. Blant annet om du skal ha LED-ekstralys, må du ha relé, samt hvordan du skal montere dem riktig.
Trenger du bedre lys på bilen? Da kan det være lurt å koble ekstralys på bilen slik at du får bedre sikt når den mørke årstiden inntreffer. Vi har snakket med rådgiver i Naf, Jan Harry Svendsen, som forteller hva man må tenke på før man monterer LED-ekstralys. (Foto: Colourbox)

Sikre deg god sikt med disse LED-ekstralysene! Rådgiver i Naf, Jan Harry Svendsen, forteller blant annet hva du må vite om kobling av ekstralys.

Planlegger du å montere ekstralys på bilen din? Da er det flere ting du må tenke på. Blant annet om du skal ha LED-ekstralys, om du må ha relé, samt hvordan du skal montere dem riktig.

Vi har snakket med rådgiver i Naf, Jan Harry Svendsen som forteller hva du må tenke på før du går til innkjøp av de ekstra lysene.

Er du en bilentusiast? Da vil du like samlesiden vår hvor du finner mye nyttig om tema «bil».

Dette er reglene for ekstralys til bil

– Når man skal kjøpe ekstralys til bilen sin er det viktig at disse er godkjent. Godkjente lykter er merket med «E» eller «e», forklarer Svendsen.

populær
Lumen Helios CS20 Kombo LED

Lumen Helios CS20 Kombo LED

Med en effekt på over 10 000 lumen får du også lysstyrken tilsvarende hele 10 halogen tusenmetere i en liten slank LED-bar.
Sjekk prisen her

Han forklarer at det også er krav om at lysene skal monteres symmetrisk.

– Det kan altså ikke være forskjell i lysstyrke på høyre og venstre side av bilen, men du kan montere ekstralys som er sentrerte. Det er heller ikke noen krav til hvor høyt eller lavt du kan montere lysene, og det er ikke noen krav til hvor mange lys du kan montere.

Les også: Bruker du ekstralysene på bilen riktig?

Led-ekstralys

– Tidligere var det et krav om samlet lysstyrke. Det har man gått bort i fra og det er i dag altså mulig å montere så sterke, og så mange lys man vil så lenge de er E-merket og godkjent, forklarer Svendsen.

Valget mellom LED- og halogenlys til bilen din avhenger av flere faktorer, inkludert dine egne preferanser og budsjett.

tradisjonelt utseende
Lumen Cyclops7 LED fjernlys

Lumen Cyclops7 LED fjernlys

Selv om LED-barer har blitt en stor hit på fjernlys-markedet, så er det fortsatt mange som ønsker runde lamper for det tradisjonelle utseendet.
Sjekk prisen her

LED-lys har vanligvis en mye lengre levetid enn halogenlys, men er til gjengjeld dyrere når du kjøper dem. Mens halogenpærer må byttes relativt ofte, kan LED-lys spare deg for tid og penger på lang sikt.

Visste du at denne lystabben kan koste deg flere tusen?

Relé ekstralys

Et relé fungerer som en sikker bryter som sørger for at bilens ekstralys får tilstrekkelig strøm direkte fra batteriet, samtidig som det beskytter resten av bilens elektriske system. Det er en viktig komponent når man installerer kraftige ekstralys eller annet elektrisk tilleggsutstyr på en bil da reléer også kan inneholde sikringer eller andre beskyttelsesmekanismer for å forhindre kortslutning eller elektriske feil.

Lumen superseal relésett

Lumen superseal relésett

Dette er et komplett relésett som har påmontert superseal kontakter for en plug and play løsning for lykter som har denne kontakten.
Sjekk prisen her

Koble ekstralys på bilen

Man kan selv koble ekstralysene på bilen sin så lenge de blir montert forsvarlig. Det er også et krav om at føreren skal varsles når ekstralysene tennes.

– Normalt er dette ikke noe problem da man i de fleste tilfeller monterer lysene slik at de tennes og slukkes sammen med bilens fjernlys, forklarer Svendsen.

På moderne biler kan det derimot være lurt å oppsøke verksted for å få lysene montert ifølge han.

– På moderne biler finner man ofte lysautomatikk, det vil si at lysene selv blender ned og opp, å koble ekstralys inn i slike systemer er komplisert og vi i NAF anbefaler at man oppsøker et verksted slik at monteringen blir riktig.

Du må derfor avgjøre selv om du kan oppfylle kravene. Er du usikker kan det være lurt å oppsøke verksted ettersom man kan risikere å få forelegg for feil bruk av lys.

Slik har vi valgt produktene

  • I denne saken har vi valgt ut LED-produkter da dette er mest søkt etter blant det norske folk. I tillegg til at det er dette det selges mest av.
  • Selve produktene har vi valgt ut basert på kundeanmeldelser. Alle produktene har gode tilbakemeldinger fra forbrukeren.
  • Ekstralysene vi viser til her er også godkjente og tillatt å montere på bilen.

Les mer på våre temasider: