Shopping

El-sparkesykkel til barn: Her finner du alt du må vite

Ung gutt som kjører en el-sparkesykkel, hus i bakgrunnen. Vi forteller deg alt du må vite når du skal kjøpe el-sparkesykkel til barn.
På utkikk etter el-sparkesykkel til barn? Her har vi samlet alt du må vite før du går til innkjøp av det elektriske framkomstmiddelet. Blant annet hvilken aldersgruppe som er påkrevd å bruke hjelm. (Foto: Colourbox)

På utkikk etter el-sparkesykkel til barn? Her har vi samlet alt du må vite før du går til innkjøp av det elektriske framkomstmiddelet.

Det florerer av el-sparkesykler over hele landet. Det elektriske fremkomstmiddelet har blitt veldig populært blant store og små, og i motsetning til elsykler har en el-sparkesykkel flere regler som man må være oppmerksomme på, blant annet aldersgrense, fart og forsikring.

Det elektriske framkomstmiddelet står nok på ønskelisten til mange barn, men før du går til innkjøp av en slik sparkesykkel må vi spørre deg: Kan du reglene vedrørende barn og elektrisk sparkesykkel? Vi gir deg svarene.

Her finner du alt vi har skrevet om el-sparkesykkel. Du finner blant annet prdukttest og andre nyttige tips.

Aldersgrense på el-sparkesykkel

Dette er aldersreglene på el-sparkesykkel i Norge:

  • Aldersgrensen for å bruke elektrisk sparkesykkel er 12 år. 
  • Det er også innført påbud om bruk av hjelm for barn under 15 år. (Det er derimot anbefalt at alle bruker hjelm)

Du kan lese mer om aldersgrense på el-sparkesykkel her.

Passer til barn
Denver SEL-85350 el-sparkesykkel

Denver SEL-85350 el-sparkesykkel

Maksimal hastighet på 20 km/t
Sjekk prisen her

Legg merke til at de ulike selskapene som leier ut el-sparkesykler rundt om i landet som regel har sin egen aldersgrense for hvem som kan benytte seg av tjenestene deres.

Er barnet under 12 år? Her finner du de beste sparkesyklene til barn.

De fleste el-sparkesyklene som er på markedet vil passe i størrelsen på barn fra 12 år, samt voksne. Tenk over hvor mye kraft brukeren av den elektriske sparkesykkelen trenger, en 12-åring trenger for eksempel ikke de kraftigste sparkesyklene.

Her kan du finne el-sparkesykkelen som er best til ditt bruk.

Regler for el-sparkesykkel

En annen ting du må være oppmerksom på dersom du skal gå til innkjøp el-sparkesykkel er hva den har som maksimal hastighet.

billig
E-WHEELS E2S V1

E-WHEELS E2S V1

Maksimal hastighet på 20 km/t
Sjekk prisen her

Man skal nemlig ikke kunne kjøre over 20 km/t med en el-sparkesykkel. Vegvesenet sier at det ikke er fartsgrenser for elektriske sparkesykler, men at de må ha en hastighetssperre. Det vil si at det ikke holder å selv passe på at man ikke kjører over 20 km/t.

– Det er produsenten som skal ha satt på en hastighetssperre som gjør at det ikke er mulig å oppnå høyere hastighet enn 20 km/t med motorkraft, skriver Vegvesenet og legger til at kravet ikke er oppfylt hvis du kan endre maks hastighet via en bryter, ulike moduser eller en app.

Her kan du lese hvordan det gikk da vi testet Bydue S1 el-sparkesykkel.

premium
Bydue S1 el-sparkesykkel

Bydue S1 el-sparkesykkel

Husk å velge makshastighet på 20 km/t
Sjekk prisen her

Har du kontroll på alle reglene som gjelder det elektriske fremkomstmiddelet? Her finner du alle lover og regler du må vite om for el-sparkesykkel.

Forsikring på el-sparkesykkel

En annen ting du må være obs på når du går til innkjøp av en el-sparkesykkel er at du må ha ansvarsforsikring. Dette er fordi om du for eksempel forårsaker en ulykke, kan du bli stilt ansvarlig for å betale erstatning. Det kan bli dyrt dersom du ikke er forsikret.

Vi har skrevet en utfyllende guide om el-sparkesykkel og forsikring.

Les mer på våre temasider: