Shopping

Elektrisk dampkoker: Den nye «må ha»-kjøkkendingsen?

Dampkoker: Elektrisk dampkoker på et kjøkken.
Dampkoker: Elektriske dampkokere er ennå ikke så utbredt her til lands.

Elektrisk dampkoker kan gjøre middagen din sunnere, enklere og bedre. Vi har tatt en titt på den litt ukjente kjøkkendingsen!

Der «konvensjonelle» og enklere dampkokere som regel plasseres i eller over gryter med kokende vann, er en elektrisk dampkoker kanskje ikke overraskende mer en slags alt-i-ett-løsning.

Elektriske dampkokere har et kammer i bunn som du fyller med vann, og når vannet varmes opp blir det til damp som stiger oppover gjennom kurvene som ligger stablet over hverandre i høyden. Du kan også tilberede flere ulike ingredienser av gangen.

Ikke skaffet deg airfryer ennå? Disse airfryerne er best i test!

Du har sikkert dampet mat tidligere, kanskje med en slik klassisk bambusdamper:

Maku Maku Bamboo Dampkoker 18 cm

Maku Maku Bamboo Dampkoker 18 cm

Pris nå: kroner hos

De funker jo for så vidt fint til mye, men det er vanskeligere å holde stabil temperatur, samt vrient å få skikkelig rene igjen om de skulle bli tilgrist av klissete dumpling-deig eller lignende.

På jakt etter andre kjøkkendingser? Sjekk ut vår samleside for kjøkkenutstyr!

Dette er de beste elektriske dampkokerne:

Russell Hobbs Cook@Home 19270-56

Russell Hobbs Cook@Home 19270-56

Pris nå: 528 kroner hos Proshop
Her får du den til laveste pris

Denne modellen stakk av med tittelen «beste budsjett-dampkoker» i BBC Good foods’ test av elektriske dampkokere, og trekker blant annet frem at den er praktisk i bruk samt enkel å vaske og oppbevare.

De er også imponert over at dampkokeren kan fylles med vann mens den ennå er i bruk, slik at du slipper å demontere hele greia midt i middagslagingen. Den skrur seg også automatisk av når den går tom for vann, som er trygt og fint, og gjør at prosessen med å dampe mat blir enda mer ukomplisert.

Braun IdentityCollection FS 5100 BK

Braun IdentityCollection FS 5100 BK

Pris nå: 1 533 kroner hos Proshop
Her får du den til laveste pris

Denne elektriske dampkokeren har blitt testet av det irske nettstedet I Love Cooking, som løfter frem hvor enkel i bruk den er. Alle de avtagbare delene tåler å vaskes i oppvaskmaskin, den skrus på og justeres ved hjelp av én roterende bryter, og de gjennomsiktige kurvene gjør det enkelt å følge med på maten du damper.

WMF - Kimis steamer 900W

WMF – Kimis steamer 900W

Pris nå: 1 782 kroner hos Tilbords
Her får du den til laveste pris

Amazon er denne dampkokeren ratet 4.4 av 5 mulige stjerner av totalt 1538 brukere. I rustfritt stål har den et litt annerledes utseende enn mange andre elektriske dampkokere. De ulike brukeranmeldelsene trekker frem hvor stillegående den er, at den er enkel i bruk og enkel å vaske.

Hva kan man bruke en elektrisk dampkoker til?

Om du er glad i mat, kommer du nok til å bli glad i en elektrisk dampkoker. Som nevnt ovenfor har grønnsaker godt av å bli dampet, da det bevarer konsistens, smak og næringsstoffer bedre enn om man f.eks koker dem.

I motsetning til å tilberede grønnsakene i ovnen med olje, slipper du naturlig nok unna det også når du kun bruker damp. Ris blir også nydelig og fluffy når du damper den.

Opptatt av å spare penger? Slik får du maten din til å vare lenger!

Det er heller ikke slik at det kun er grønnsaker som egner seg godt, blant annet er spesielt laks og fisk generelt helt nydelig å dampe. Det samme gjelder skalldyr. Kylling kan også bli godt i en dampkoker, men en god biff er nok fortsatt best tilberedt i en glovarm stekepanne.

Egg egner seg også godt til damping, også er det verdt å nevne at damping er en helt ypperlig måte å tine opp mat på. Enten om det er frosne middagsrester eller et stykke kjøtt.

Hvorfor du bør dampkoke mat:

Å dampe mat har mange fordeler, og spesielt når det kommer til grønnsaker er damping uten sidestykke når det kommer til å bevare smak og konsistens. Om du vanligvis koker grønnsakene dine, er det nemlig slik at både smak og næringsstoffer trekkes ut av grønnsaken når den koker. De blir også fort slappe.

Blant annet skriver forskning.no at man kan miste opp til 50 prosent av vitaminene,  mineralene og de gunstige plantestoffene ut i kokevannet.

Når du derimot damper grønnsakene, mister den ikke verken smak eller næringsstoffer, samtidig som de ikke blir vasstrukne og kjipe. Om du damper mye mat, eller ønsker å dampe mat oftere, kan derfor en elektrisk dampkoker være verdt å sjekke ut.