Hus

Fordeler med en elektrisk peis

Bilde av elektrisk peis med flammer på vegg av stein med tremøblement, blomst og hvite puter i front.

Visste du at du kan montere elektriske peiser selv? Og at du kan velge å ha både av og på varmen? Vi guider deg gjennom utvalget elektriske peiser.

Elektrisk peis, el-peis eller elkamin er alle ord med økende popularitet. Ikke bare fordi det har blitt kaldere ute, men også fordi folk har fått øynene opp for hvor tilgjengelig de smarte produktene er for en et hvert behov og en hver bolig.

For deg som ikke allerede har en peis eller peisovn, og kanskje til og med ikke har plass eller mulighet for installasjon av en, er en elektrisk peis svaret på drømmen om egen peis i hjemmet. Du trenger ikke pipe, underlag eller å en gang bestemme deg for plassering med en gang. Peisene kan nemlig settes hvor enn du har en ledig stikkontakt, og er innstallert så fort stikkontakten er satt i og bryteren satt på. 

Så er det bare å nyte flammene og varmen fra din nye peis mens snøen laver ned og temperaturene utenfor synker. 

Her har vi samlet alle smarte tips og saker vi har skrevet som omhandler oppvarming

Hvordan fungerer elektrisk peis?

En elektrisk peis trenger bare en stikkontakt for å fungere. Her slipper du med andre ord både ved, tennbriketter og pipeløp. Installasjonen er dermed også veldig enkel og rask, og du står fritt til å plassere peisen hvor du måtte ønske. 

Med en elektrisk peis kan du også selv velge om du vil at den skal avgi varme eller ikke. Og vil du for eksempel spare strøm og ikke ha varme fra peisen, men fortsatt kose deg med litt «levende» flammer kan du velge det. 

Spar penger og strøm med panelovn

Elektriske peiser kan deles i to typer: «frittstående elektrisk peis» og «elektrisk peisinnsats for innbygging». Her er variasjonene i både farger, modeller, størrelser, materialer og plasseringsmuligheter på selve peisen stor. En peisinnsats vil ta litt større plass enn en frittstående, men du har til gjengjeld mulighet for å tilpasse den til hjemmet ditt ved valg av design og materialer på innramming. 

Fordeler med elektrisk peis

  • Kan plasseres hvor som helst i huset så lenge det er et ledig strømuttak
  • Enkel installasjon
  • Mulighet for peis for de med liten plass eller som ikke har skorstein
  • Velg selv om du vil ha på varme eller ikke
  • Kan flyttes rundt
  • Kan styres med app
  • Utslippsfritt og bidrar ikke til utslipp av svevestøv og forurensende stoffer
  • Kan monteres selv

Spar penger på strøm. Disse varmepumpene er best i test!

Strømforbruk elektrisk peis 

Tolcon skriver at strømforbruket ved en elektrisk peis uten varmeeffekt ligger på 40-200 watt i timen. Er kilowattprisen på én krone vil det altså koste 20 øre i timen med en elektrisk peis uten varme. 

De kan også fortelle at en elektrisk peis med varmeeffekt på 2000 watt vil du få dobbelt så høy varmeeffekt som ved en standard panelovn som gjerne har en varmeeffekt på 800 watt. En oljefyrt varmeovn har gjerne en varmeeffekt på 1500 watt og en konvektorovn 2000 watt. De oppsummerer med at forbruket av strøm derfor er tilsvarende en varmeovn på samme varmeeffekt og at det vil koste 2 kroner i timen med maksimal varmeeffekt på en elektrisk peis.