Shopping

Elektriske varmeplagg: Dette bør du se etter

Mann går alene i isødet
Varmeplagg kan holde deg varm på de kaldeste dagene. (Foto: Colourbox)

Jakker, hansker og såler med batteri og varmeelementer blir stadig bedre og mer praktiske, men hvor godt funker varmeplagg?

Om du mot all formodning ikke skulle ha fått det med deg, bor vi i et land som til tider kan bli både surt og kaldt, og da er det ikke alltid lag etter lag etter lag med ull er den beste løsningen for å holde varmen. Vi har funnet et utvalg gode varmeplagg!

Trenger du først og fremst beskyttelse mot regn? Se også høstens fineste regnjakke til dame

Varmeplagg til overkroppen

På markedet finnes det en lang rekke gensere, jakker og vester med varmeelementer, og det er stort sett en liten håndfull produsenter som dominerer både i popularitet og kvalitet. En av markedslederne innen varmeplagg er for eksempel norske Heat Experience, som ble stiftet i Trondheim i 2016.

Heat Experience Grid Fleece Varmegenser

Annonselenke

I Tek.no sin test av varmeplagg fra norske Heat Experience (2021) får varmegenseren Heat Experience Grid Fleece en score på 8,5 av 10 mulige og omtales som «meget bra». De trekker frem kvaliteten på stoffet som er brukt, den gode batteritiden og godt plasserte varmesoner.

Härkila Heat-jakke

Sjekk prisen her

Denne modellen fra svenske Härkila er også populær, og byr på noen av de mest avanserte funksjonene i varmeplagg-verdenen. Temperaturen på jakken kan styres gjennom en app, og kan enkelt kobles til utskiftbare powerbanker.

Jakken har også termostat, som regulerer jakken etter aktivitetsnivået ditt.

Heat Experience Heated Hoodie (Herre)

Sjekk prisen her

Heat Experience har også denne hettegenseren, som er et litt mer «casual» varmeplagg men som definitivt er teknisk til fingertuppene.

Hva bør du se etter?

Skal du gå til innkjøp av et varmeplagg er batteriet det første du bør se på. Noen produsenter lar deg bruke valgfrie USB-powerbanker, som gjør det enkelt for deg å ha full kontroll over kapasiteten og den fysiske størrelsen til powerbanken. Da kan du også bruke powerbanker du har fra før av om du trenger reservestrøm til en ekstra lang tur, og velge størrelse på batteriet etter behov.

En ordinær powerbank med USB-tilkobling kan jo også brukes til å lade mobil, kamera og andre tur-dingser du skulle ha.

Andre produsenter har derimot proprietære batteripakker, som gjør at du kun kan kjøpe eventuelle reservebatterier fra produsenter. Om produsenten i det hele tatt selger reservebatterier, da.

Varmesåler

Har du vært ute en vinternatt før, vet du nok godt hvor kald man kan bli på føttene og hvordan det effektivt setter en stopper for turkosen. Våte og kalde sokker er rett og slett noe herk, og da kan et par gode varmesåler virkelig utgjøre en forskjell.

Rubicson oppladbare varmesåler

Sjekk prisen her

Denne sålen fra Kjell & Co overrasket stort i TV 2 hjelper deg sin test av varmeprodukter for føtter (2019), og kom ut av testen med terningkast 5 og mye skryt. Rubicson (Kjell & Co sitt eget merke) har blant annet testens varmeste såler. Med en såpass god pris er dette et kupp.

Heat Experience varmesåler

Sjekk prisen her

Norske Heat Experience lager selvsagt også varmesåler, som også fikk terningkast 5 av TV 2 hjelper deg. Til forskjell fra Rubicson-modellen (og for så vidt de fleste andre såler) styres disse varmesålene med en fjernkontroll, og TV 2 skriver at «de oppleves som veldig solide og gir en god og langvarig varme».

App eller ikke app?

Funksjonalitet og brukervennlighet er jo også viktige aspekter ved varmeplagg det er lurt å være oppmerksom på. Enkelte varmeplagg holder det enkelt med én enkelt knapp som lar deg trykke deg gjennom de ulike varmenivåene. Det er jo praktisk og greit om du er av typen som ikke vil eller gidder å knote med trådløs tilkobling med smarttelefon når du søker ut i naturen.

Om du derimot vil kunne stille inn temperaturen helt nøyaktig, kan det hende du burde gå for et produkt med medfølgende app.

Varmehansker

Å bli så frossen på hendene at de blir både røde, vonde og mister førlighet kan være direkte farlig. Hendene våre er jo tross alt vårt viktigste arbeidsredskap. Samtidig er det så utrolig deilig å tre et par tørre og varme hansker på hendene, men har du vært ute i snøen hele dagen må du fort tenne bål for å drive fukten og kulda ut igjen av dem.

Heat Experience All Mountain Glove

Sjekk prisen her

Disse hanskene fra Heat Experience gjorde det godt i Tek.nos varmeplagg-test, og får blant annet skryt for kvaliteten, slitestyrken og at de er enkel i bruk. Jaktbloggen simlajakt.com har også testet hanskene (2019) og omtaler varmen som brukbar og batterikapasiteten som ok, men trekker blant annet for «krøkkete plassering av stort og klumpete batteri på innsiden av håndleddet».