At det å lese hjelper på stress vet de fleste, men at det har så mange positive helseeffekter som det har kan du umulig gjette. Vi forklarer!
Det å sette seg godt tilrette i godstolen eller ute på terrassen med en god bok er manges favorittaktivitet sommer som vinter. De fleste vil kjenne at roen senker seg, stressnivået synker og at humøret stiger etter å ha lest noen sider i boken. Det finnes faktisk en vitenskapelig forklaring på hvorfor vi kjenner på denne roen, og da vi undersøkte hvorfor, fant vi ut at lesing faktisk har noen utrolige helsebringende egenskaper!
Vi ble mildt sagt overrasket over hva en lesestund kan gjøre, og har derfor tatt en dypdykk i flere studier på hvordan vi blir påvirket av å lese bøker. Under har vi samlet sammen 5 gode, og overraskende grunner til å finne fram boken i sommer – være seg en fysisk bok eller lydbok.
Liker du saker som denne? Her er samlesiden vår for «visste du at-saker» hvor du blant annet kan lese om en spesiell vanntabbe, og fem matvarer vi overraskende nok blir lurt av.
1. Reduserer stress
En studie gjort av Sussex University i 2009 viste at lesing kan redusere stress med hele 68 prosent. Og skal man tro en annen studie fra 2009 som forsket på effekten lesing hadde på stressnivået til studenter, er det bare 30 minutter som skal til for at man blir mindre stresset. Her fant de ut at lesing faktisk både reduserte blodtrykket, pulsen og psykisk stress hos studentene.
2. Kan reduserer risikoen for Alzheimers
Det har ikke blitt gjort direkte funn i sammenheng med lesing og Alzheimers, men likevel tror forskere at det har en positiv effekt. En studie publisert av Neurology sier at lesing er en stimulerende aktivitet for hjernen på lik linje som for eksempel puslespill. I studien kommer det fram at de som «trener» hjernen med for eksempel lesing kan ha mindre sjanse for å få alzheimers enn de som ikke bruker hjernen på stimulerende aktiviteter.
3. Forlenger livet
En god bok forlenger livet? Ikke et veldig kjent ordtak, men det kunne det faktisk vært. I denne studien fulgte forskere en gruppe mennesker over 12 år for å se på hvilken effekt lesing hadde på testpersonene. Og ganske riktig fant forskerene av studien ut at personer som leste bøker levde rundt to år lengre enn de som ikke leste, eller som leste andre medier. Konklusjonen deres var at de som leser mer enn 3,5 timer i uken kan nyte fordelen med å leve lengre.
4. Gir bedre søvn
Det er ingen hemmelighet at det ikke er anbefalt å se på en skjerm før man legger seg. Dette er noe denne studien støtter opp ved å skrive at de som ligger på telefonen før de lukker øynene for å sove vil få dårlige søvn enn de som for eksempel leser i en bok før de legger seg.
Dårlig søvn kan i tillegg føre til at man kan bli oppfattet som negativ, ifølge Forskning.no. Og i en norsk-finsk studie fra 2013 kommer det frem at søvnløshet også kan øke risikoen for hjerteinfarkt.
Her kan du lese mer om hva søvnmangel gjør med deg.
5. Kan gjøre deg mer empatisk
Flere studier har også vist at lesing kan gjøre oss mer empatiske. Dette er spesielt hvis man leser skjønnlitteratur ifølge denne studien. Ved å lese om andre karakterers liv hevder studien at vi lettere får forståelse for andres tanker og følelser. Kidd og Castano har også sett på dette og de skriver i studien sin: «Å forstå andres mentale tilstander er en avgjørende ferdighet som muliggjør de komplekse sosiale relasjonene som karakteriserer menneskelige samfunn» (direkte oversatt fra engelsk).
Hva med lydbøker?
Men så finnes det de som ikke liker å lese bøker, og derfor kanskje ikke får oppleve de positive helseeffektene. Eller?
Ung Forskning viser til en studie publisert i Journal of Neuroscience hvor ni deltakere ble plassert i en MR-maskin. De skulle lese en fysisk bok inne i maskinen, før de så skulle lytte til den samme teksten etterpå. Mens de gjorde dette registrerte MR-maskinen alt som skjedde i hodet til deltakerne.
Resultatet av denne testen viste at hjerneaktiviteten var akkurat den samme når de lyttet til boken som når de leste den fysiske boken. Er du nysgjerrig på lydbøker har vi tidligere gått i dybden på det her, en guide som i tillegg gjør det enklere å finne en lydbok-app som passer best til deg og ditt bruk.
Forsker Alexandra Borg sier til Ung Forskning at lydbøker gjør at flere får muligheten til å få glede av bøker. Så skulle du være en av de som ikke leser fysiske bøker, kan du altså fint oppleve de samme positive effektene med å lytte til en lydbok.