Bolig

Energieffektiv vedovn: Slik velger du riktig

Bilde av en energieffektiv vedovn med vedkubber og flammer foran vindu i stue med utsikt til trær og natur i bakgrunn. Vi har snakket med energirådgiver i Naturvernforbundet, Dag Arne Høystad, om hva som kjennetegner energieffektive peisovner. Hvordan du sjekker hvilke det gjelder samt hvor mye du kan spare på å kjøpe en energieffektiv vedovn.
Er du på utkikk etter en ny vedovn? Enkelte peisovner er bedre enn andre både med tanke på effekt og partikkelutslipp. Vi har snakket med energirådgiver fra Naturvernforbundet som forteller hvilke som er best og hva folk flest gjør feil når de kjøper peisovn. (Foto: Colourbox)

Her er feilen mange gjør når de velger vedovn og dette kan du spare på å velge riktig, ifølge energirådgiver.

Bilde av, Dag Arne Høystad, energirpdgiver hos, naturvernforbundet som forteller om hvilke vedovner det er forbudt å installere, men lov å kjøpe.
Dag Arne Høystad jobber som energirådgiver hos Naturvernforbundet.

Skal du kjøpe deg ny vedovn, men er usikker på hva du skal se etter? En moderne, rentbrennende peisovn er mer energieffektiv enn en ikke-rentbrennende peisovn, og utnytter 30%-40% mer av energien fra veden til varme.

For å finne de mest energieffektive peisovnene har vi snakket med energirådgiver i Naturvernforbundet, Dag Arne Høystad. Høystad kunne fortell at det er én typisk feil vi gjør når vi kjøper peisovn. Han tipser også om hva du bør se etter, hva som kjennetegner en energieffektiv peisovn og hvilke vedovner du har lov til å kjøpe, men ikke lov til å installere.

Her har vi samlet alle våre saker og smarte tips innen fyring og oppvarming.

Mest energieffektiv
 Contura 620 Style vedovn

Contura 620 Style vedovn

Mest energieffektiv i Naturvernforbundets oversikt.
Pris nå: 43 500 kroner hos Varmefag
Her får du den til laveste pris

Hvilke vedovner er best?

Høystad forteller at alle moderne, rentbrennende peisovner er gode, men at det likevel er forskjeller i hvor effektive de er.

– Alle er bra, men noen er litt bedre, forklarer Høystad. For å sjekke hvilke som er best og mest energieffektive kan man sjekke virkningsgraden til peisovnen. Virkningsgraden er gjerne på 80-85 prosent, og da er det om å gjøre å velge den med høyest virkningsgrad.

En god grunn for å kjøpe en moderne og energismart peisovn er den økonomiske fordelen de gir deg. En såkalt rentbrennende vedovn er 50% mer energieffektiv enn en ikke-rentbrennende peisovn og der et tradisjonelt ildsted bare klarer å utnytte 50% av veden til varme, utnyttes opptil 80% i et rentbrennende ildsted.

A+ energimerking
TermaTech TT21RS

TermaTech TT21RS

Pris nå: 31 990 kroner hos Varmefag
Her får du den til laveste pris

Hva kjennetegner en energieffektiv peisovn?

– I 1998 kom det kom krav om at alle vedovner skulle være rentbrennende. Kort fortalt så er det bedre kontroll på lufttilgang og forbrenning på de effektive peisovnene. At de er energieffektive betyr at gasser og partikler brenner opp og gir varme istedenfor forurensning. På gamle, ikke-energieffektive peisovner brenner man med en ufullstendig lufttilgang, noe som forurenser mer.

Dyr strømregning? Dette er de mest energieffektive vedovnene nå.

Hva gjør en peisovn energieffektiv?

Moderne, rentbrennende peisovner skiller seg fra gammeldagse vedovner ved at de er bedre isolert, med keramiske steiner som øker temperaturen i brennkammeret. I det det tilføres ekstra luft inn i selve brennkammeret, sørger det for fullstendig forbrenning av røyken.

Høystad forteller at energieffektive peisovner er bygget med en lufttilgang på toppen av flammene. Dette er ved hjelp av en kanal bak på vedovnen gjør at du får lufttilgang til toppen av flammene. 

– De gamle tradisjonelle, har bare trekk foran, sier Høystad. Har man en gammel ovn er det viktig å ikke stenge trekken slik at veden bare ligger og ulmer. Det gir lite varme, mye forurensning og sot. Sot vil også legge seg i pipa med stor fare for pipebrann.

a+ energimerking
TermaTech TT20

TermaTech TT20

Pris nå: 20 990 kroner hos Varmefag
Her får du den til laveste pris

Hva bør man tenke på når man skal kjøpe en energieffektiv peisovn?

– Det aller viktigste er å kjøpe en som er passe stor. Det er som nevnt lovpålagt at alle nye vedovner er energieffektive, og selv om noen er litt bedre enn andre, er det viktigste likevel størrelsen.

Høystad forteller at faren med å kjøpe for stor vedovn er at man legger på for mye ved slik at det blir for varmt og man ender med å måtte åpne vindu for å kjøle ned. Han sier at en liten peis brenner bedre med lite ved og det dermed blir enklere å brenne riktig.

– Ikke bare velg peisovn etter å utsende, sier Høystad og forteller at mange ønsker en vedovn som ikke tar mye plass, men at når brennkammeret blir veldig grunt vil det være vanskelig å åpen døren uten at det kommer røyk inn i rommet. Han tipser om at når ovnen monteres, er mye å tjene på å ha et langt synlig røykrør. Han forteller at mm røret går rett inn i pipa minster man mye energi i den varme røyen. En meter synlig røykrør varmer 1000 – til 1500 W, som en stor panelovn.

– En annen ting man må være obs på er kjøp av brukte vedovner. Det ligger masse brukte peisovner på Finn som det kan være fristende å kjøpe, men det er ikke lov å installere peiser som ikke er rentbrennende. Om de er laget før 1998 må dette sjekkes nøye. Det er faktisk lov å kjøpe disse vedovnene, men ikke å installere de. 

Her kan du fortsatt sikre deg bjørkeved.

Er en energieffektiv vedovn det samme som en rentbrennende vedovn?

– Ja, men de blir rentbrennende fordi de brenner av gassene som ellers ville blitt sluppet ut. De er med andre ord energieffektive fordi de nyttiggjør seg disse gassene.

Sintef skriver at en moderne, energismart vedfyrt ovn har så mye som 75% lavere partikkelutslipp enn mer tradisjonelle ovner.

Sparer man penger på bruken av en energieffektiv vedovn?

– Ja, fordi du sparer ved. Du kan ende med et 30-40% mindre vedforbruk i en rentbrennende, effektiv peisovn sammelignet med en ikke rentbrennende. Og med en åpen peis er det en enda større forskjell. 

Naturvernforbundets Energismart-prosjekt har laget et regnestykke som forklarer akkurat hvor mye varmeenergi en moderne rentbrennende ovn kan skape:

  • Der et tradisjonelt ildsted bare klarer å utnytte 50% av veden til varme, utnyttes opptil 80% i et rentbrennende ildsted.
  • En 40 liters sekk bjørkeved gir teoretisk 76 kWh. Brent i en gammel ovn gir den imidlertid 39 kWh varme til boligen. I en rentbrennende ovn gir den 60 kWh varme til boligen.
  • Koster vedsekken 50 kroner betaler du 81 øre for hver kWh i en rentbrennende ovn. 50 øre mindre enn i en gammel ovn (hvor hver kWh koster 130 øre).
  • Dette betyr at hvis du kjøper en favn ved (tilsvarer 54 40 liters sekker) får du 3240 kWh i en rentbrennende vedovn. I en gammel ovn får du bare 2106 kWh, og trenger 29 sekker til.

Billig men effektivt: Slik får du mer varme ut av vedovnen din.

Hvordan velge riktig peisovn?

– Det oppgis hvor mange watt de avgir på full effekt under energimerkingen til peisovnene. Men dette kan være litt vanskelig å forstå om man ikke skjønner hvor varmt det blir med for eksempel 5000 watt, men da kan det kanskje hjelpe å sammenligne det med en panelovn. Dette har en sammenheng med bruk og størrelse på rom.

– Den må tilpasses rommet og bruken man har. Om du bare skal fyre for å få det raskt varmt er det ikke så problematisk at den er stor, men om planen er å fyre med jevn varme over tid bør den ikke være så stor. Det er derfor lurt å forklare litt hva du skal bruke vedovnen til og hvor stort rommet den skal stå i er, til den du skal kjøpe den av.

– Det er også viktig å huske på å fyre riktig, forteller Høystad. Vi har tidligere lagen en guide til hvordan du fyrer riktig her.

Se også videoen under for hvordan du bør fyre:

Les mer på våre temasider: