Strøm

Dyr strømregning? Dette er de mest energieffektive vedovnene nå

Bekymret for vinterens strømregning? Med en energieffektiv vedovn kan du spare både strøm og penger.

Strømprisene skyter i været og til vinteren kan det bli rekorddyrt å holde hjemmet ditt varmt og godt. Heldigvis finnes det alternativer til elektrisk varmeovn som slett ikke er så gammeldags og avleggs som enkelte tror.

Moderne vedovner er kan nemlig være både energieffektive og kostnadsbesparende. Naturvernforbundet har vurdert en rekke peisovner etter strenge energi- og miljøkrav, og vi har samlet de beste av dem for deg her.

Se også: Slik får du mer varme ut av vedovnen din

I listen under ser du de ovnene som er mest energieffektive. Du får mer informasjon om de ulike ovnene og hvorfor de er energismarte ved å klikke på lenkene:

Hva er en energismart vedovn, og hvorfor trenger du en?

Et såkalt rentbrennende ildsted er 50% mer energieffektivt enn en tradisjonell peisovn, og forbrenner røykgassen dobbelt slik at partikkelutslippet blir betraktelig lavere. Når vinterkulda står på som verst utgjør vårt langstrakte lands om lag to millioner vedfyrte ovner et betydelig miljøproblem, og skaper utfordringer for personer med astma og andre luftveissykdommer i tettbygde strøk.

I følge Sintef har en moderne, energismart vedfyrt ovn faktisk så mye som 75% lavere partikkelutslipp enn mer tradisjonelle ovner.

Naturvernforbundet har samlet sju kriterier som hjelper deg med å avgjøre hvorvidt en rentbrennende vedovn er riktig for deg:

 • Du har åpen peis, eller peis eller vedovn som ikke er rentbrennende allerede.
 • Du bor utenfor byområdet, der det ikke er utfordringer med dårlig luftkvalitet.
 • Du har pipe.
 • Du har plass til å lagre ved.
 • Det er kaldt om vinteren der du bor.
 • Du har tilgang på egenhugget eller lokal ved.
 • Du trenger sikker varmekilde ved f.eks strømbrudd.

En god grunn for å kjøpe en moderne og energismart vedovn i disse dager er naturlig nok den økonomiske fordelen de gir deg. Moderne, rentbrennende ovner skiller seg fra gammeldagse ovner ved at de er mye bedre isolert, som igjen øker temperaturen i brennkammeret. Det tilføres også ekstra luft inn i selve brennkammeret, som sørger for dobbel forbrenning av røyken.

Les også: Så mye sparer du med sparedusj

Når mørket og kulden kommer krypende utover høsten kan energisituasjonen i Europa bli krevende, og prisene deretter. Naturvernforbundets Energismart-prosjekt har gjort matten for deg og laget et konkret eksempel på nøyaktig hvor mye varmeenergi en moderne rentbrennende ovn kan skape:

 • Der et tradisjonelt ildsted bare klarer å utnytte 50% av veden til varme, utnyttes opptil 80% i et rentbrennende ildsted.
 • En 40 liters sekk bjørkeved gir teoretisk 76 kWh. Brent i en gammel ovn gir den imidlertid 39 kWh varme til boligen. I en rentbrennende ovn gir den 60 kWh varme til boligen.
 • Koster vedsekken 50 kroner betaler du 81 øre for hver kWh i en rentbrennende ovn. 50 øre mindre enn i en gammel ovn (hvor hver kWh koster 130 øre).
 • Dette betyr at hvis du kjøper en favn ved (tilsvarer 54 40 liters sekker) får du 3240 kWh i en rentbrennende vedovn. I en gammel ovn får du bare 2106 kWh, og trenger 29 sekker til.

Dette bør du se etter når du kjøper ny vedovn

De viktigste punktene du burde se på når du går til anskaffelse av en ny ovn er kapasitet, virkningsgrad og partikkelutslipp. Kapasiteten til en vedovn spesifiserer maksimal varmeeffekt i kilowatt (kW), som er viktig å se i henhold til størrelsen, utformingen og energieffektiviteten til boligen din.

Virkningsgraden måler hvor effektivt ovnen omdanner vedkubbene til varme, og partikkelutslippet måles i hvor mange milligram CO2 ovnen produserer per kvadratmeter. Her er spesielt norske Jøtul i en klasse for seg selv.

Om du virkelig skal maksimere energiutbyttet du får av tennveden din, anbefaler også Sintef å tenne veden fra toppen og la kubbene brenne nedover. På den måten får mye mer varme ut av hvert vedstykke, som igjen gjør vedforbruket og kostnadene dine lavere.

Dette er de mest energieffektive vedovnene på markedet nå:

Jøtul F 400 Eco

Energiklasse A+, Partikkelutslipp (mg/m3): 6, Nominell effekt (kW): 7, Virkningsgrad (%): 83,