Aktiv

Popcorn, sunnere enn frukt og grønnsaker?

De fleste var at popcorn er en sunn snacks, for snacks å være. Men for de fleste er det kanskje en overraskelse at det av forskere og eksperter blir stilt spørsmål ved om de er sunnere enn grønnsaker, frukt og havregryn? Vi svarer også på hvor mange kalorier det er i popcorn.
De fleste var at popcorn er en sunn snacks, for snacks å være. Men for de fleste er det kanskje en overraskelse at det av forskere og eksperter blir stilt spørsmål ved om de er sunnere enn grønnsaker, frukt og havregryn? (Foto: Colourbox)

Er du ute etter sunn snacks? Da vil du sannsynligvis like denne forskningen som stiller spørsmål ved om popcorn er sunnere enn frukt og grønt!

Popcorn er for de fleste kjent som et sunt alternativ til mye annen snacks om man skal kose seg litt ekstra en kveld. Men at popcorn faktisk er sunt og fullt av næringsstoffer, ikke bare målt opp mot usunnheter, er for de fleste mindre kjent. 

Den sunne maissnacksen inneholder nemlig flere viktige vitaminer og mineraler og blir av enkelte kalt sunnere enn havregryn. Vi har tatt et dypdykk i artiklene om de puffede maiskornene som stiller spørsmål ved om de faktisk er sunnere enn både havregryn, frukt og grønnsaker?

Lurer du på hvorfor du får lyst på usunn mat ved søvnmangel eller hvordan geniene sov? Her samler vi alt vi skriver om helse.

Hvor mange kalorier i popcorn?

Ifølge medicalnewstoday inneholder usaltede, luft-poppede popcorn 387 kalorier per 100 gram. Til sammenligning inneholder 100 gram Sørlandschips Original 487 kcal per 100 gram. Men i tillegg er popcorn, ifølge USDA(Landbruksdepartementet i USA), pakket med vitaminer og mineraler. KK skriver at den sunne snacksen også har mye fiber med sine 15 gram kostfiber per 100 gram.

– Basert på fiber, fullkorn og antioksidanter er popcorn kongen av all snacks, har Joe Vinson, professor i kjemi ved University of Stanton, uttalt til CBS News

Center for Human Nutrition i Nebraska deler også interessante fakta med Health.com, som skriver at folk som spiser popcorn daglig får i seg 250 prosent mer fullkorn og 22 prosent mer fiber enn dem som spiser andre typer godteri.

Visste du at disse matvarene bremser fettforbrenningen?

Høyere fiberinnhold enn havregryn

Forfatter, kursholder og blogger Desiree Andersen, skriver på sin blogg at popcorn er 100% fullkorn, har høyere fiberinnhold enn havregryn, har flere viktige mineraler og vitaminer, og inneholder mer jern enn spinat. Det er også hun som sammenligner mais-snacksens sunnhet med havregryn. 

Desiree forteller at det høye fiberinnholdet gjør at popcorn metter lenge og gir stabilt blodsukker, samt er bra for fordøyelsen. Dette gjelder riktignok bare når de er poppet uten fett – det inneholder knappe 100 kalorier per 2 dl.

Er dette maten som øker forbrenningen?

Popcorn sunnere enn grønnsaker?

Forskere ved University of Scranton går så langt som å si at popcorn er sunnere enn grønnsaker. Dette kommer frem i en artikkel skrevet av CBS News hvor de gjenforteller at forskerene begrunner dette med at den populære snacksen inneholder mer antioksidanter av typen polyfenol enn mange typer frukt og grønt. 

Polyfenoler er ifølge forskning.no «en samlebetegnelse på en rekke stoffer plantene produserer og som vi får i oss når vi spiser bær, frukt, grønnsaker, nøtter og korn.» NCBI skriver at studier og analyser gir grunnlag for å tro at polyfenoler gir beskyttelse mot utviklingen av kreft, hjerte- og karsykdommer, diabetes, beinskjørhet og nevrodegenerative sykdommer.  

Dette kalles verdens beste mageøvelse.

Vanner ut antioksidantene

Grunnen til at popcorn inneholder mer antioksidanter skyldes, ifølge samme artikkel fra CBS News, at de ikke inneholder like mye vann som grønnsaker og frukt. Det høye innholdet av vann i grønnsaker og frukt vanner nemlig ut noen av de helsebringende egenskapene til antioksidantene deres.

OBS: Joe Vinson sier riktignok ikke at noen av oss skal droppe grønnsakene til fordel for popcorn, og legger til at det ikke er sikkert hvor mange av antioksidantene til popcorn som faktisk blir absorbert av kroppen

Eksperten svarer: Er det slik at noen legger lettere på seg enn andre?

Hva er popcorn? 

SNL kaller popcorn «en type snacks laget av tørkede maiskorn som blåser seg opp til porøse hvite bobler ved oppvarming.» Til dette brukes maiskornene av typen puffmais (Zea mays). Når disse varmes opp utvider fuktigheten i kjernen seg, kjernemassen vokser til en stor, porøs, hvit boble, og skallet sprekker med et smell. 

Les mer på våre temasider: