Fakta om sjokolade

Oslo 20250311. Illustrasjonsbilde av sjokoladen Melkerull, fra produsenten Freia.
(Foto: Oslo 20250311. Illustrasjonsbilde av sjokoladen Melkerull, fra produsenten Freia. Foto: Annika Byrde / NTB)

Lær om sjokolade med noen fakta om hvor den kommer fra og hvordan den lages.

* Navnet kommer sannsynligvis fra de aztekiske ordene xococ (sur, bitter, krydret) og alt (vann).

* Et nærings- og nytelsesmiddel fremstilt av frøene – kakaobønner – av kakaotreet.

* Det er usikkert hvor kakaotreet stammer fra, men viltvoksende arter er funnet i skogene omkring Amazonas og Orinoco i Sør-Amerika.

* Det var etter at Columbus og Cortés kom fra Spania til Mellom-Amerika helt i begynnelsen av 1500-tallet, at man i Europa for alvor fikk høre om kakao.

* Aztekerne i Mexico hadde da gjennom lange tider dyrket kakaotrær, som de trodde hadde guddommelig opprinnelse. Bønnene ble til og med brukt som betalingsmiddel, og de forskjellige provinsene betalte en del av sin skatt i form av kakaobønner.

* Til å begynne med satte spanierne liten pris på denne bitre drikken, og det var først i slutten av 1500-tallet at en mindre mengde kakao ble sendt til Europa, som en kuriositet.

* Litt senere lærte spanierne å sette sukker til kakao og dessuten smaksette den med vanilje og kanel. Tilberedt på denne måten ble kakao snart populær blant spanierne i Mellom-Amerika, og de introduserte så i Spania «sjokoladekaker» laget av kakaobønner, sukker, vanilje og kanel.

* Etter hvert oppsto de første europeiske sjokoladefabrikkene i Spania, og i begynnelsen av 1600-tallet også i Italia.

* Sjokolade var lenge en luksusdrikk, forbeholdt overklassen.

Kilde. Forskning.no/ SNL

Les mer på våre temasider: