Shopping

Får man Enova-støtte på varmepumpe?

Bilde av en hans som holder e fjernkontroll mot en luft til luft-varmepumpe som henger høyt oppe på en beige/gul vegg i et hjem. Vi forteller hvilke varmepumper du får Enova-støtte ved installasjon av, og om det er på luft til luft-varmepumpe, luft til vann-varmepumpe, Væske til vann-varmepumpe, Varmepumpebereder eller Avtrekksvarmepumpe.
Lurer du på om du kan få Enova-støtte på varmepumpen du planlegger? Vi forteller hvilke varmepumper, om det er luft til luft-varmepumper, luft til vann-varmepumper, væske til vann-varmepumper eller kanskje andre du kan få støtte for! (Foto: Colourbox)

Lurer du på om du kan få Enova-støtte til kjøp av luft til luft- eller luft til vann-varmepumpe? Vi forteller hvilke du får Enova-støtte på!

Vurderer du å kjøpe deg en varmepumpe og lurer på om du kan få Enova-støtte til installasjon av varmepumpen? Da er svaret flerdelt, for visse typer får du Enova-støtte på, men andre ikke. Vi skal forklare, kjapt og enkelt hvilke varmepumper du får støtte på og ikke!

Lurer du på mer angående varmepumper? Her samler vi alle varmepumpe-artiklene våre, og svarer på alt fra hvilke som er best i test til strømforbruk.

Type varmepumpe

Enova-støttet?

Hvor mye støtte?

Væske til vann-varmepumpe

Varmepumpebereder

Luft til luft-varmepumpe

Luft til vann-varmepumpe

Avtrekksvarmepumpe

Ja

Ja

Nei

Nei

Nei

Inntil 10 000 kroner

Inntil 5 000 kroner

Fyre med ved eller varmepumpe? Vi avslører hva som er billigst oppvarming i vinter!

Uforpliktende tilbud på varmepumpe
Få tilbud på varmepumper til ditt hjem

Få tilbud på varmepumper til ditt hjem

Sjekk om du også kan spare penger på ny varmepumpe tilpasset ditt hjem og behov. Fyll ut et skjema på kun 2 min og motta tilbud, helt gratis og uforpliktende!
Få tilbud på varmepumper her

Hva er en luft til luft-varmepumpe?


En luft til luft-varmepumpe er den vanligste typen varmepumpe i Norge, og den fungerer ved å hente varme fra luften utenfra som varmepumpen blåser inn i boligen din. Varmepumpene det søkes mest på her er fra merkene Mitsubishi, Panasonic, Toshiba og Daikin. 

Luft til luft-varmepumper kvalifiserer seg ikke til Enova-støtte, men kan likevel være et lurt tiltak for deg som vil spare penger penger på strøm og redusere energiforbruk. Enova skriver at luft til luft-varmepumper egner seg til deg som:

 • Bruker mer enn totalt 15.000 kWh per år.
 • Bor i et område med milde vintre eller har lang fyringssesong.
 • Bruker panelovner til oppvarming i dag.
 • Har åpen planløsning slik at varmen fordeles fritt.
 • Har alternative varmekilder for de kaldeste periodene.
 • Bor i en bolig der det ikke er aktuelt å etterisolere eller bytte vinduer.

(Kilde: Enova)

Her avslører vi hvilke luft til luft-varmepumper som er best i test og hvor mye montering av en luft til luft-varmepumpe koster.

Bilde av en luft til vann-varmepumpe utenfor et hus. Vi forteller hvilke varmepumper du får Enova-støtte ved installasjon av, og om det er på luft til luft-varmepumpe, luft til vann-varmepumpe, Væske til vann-varmepumpe, Varmepumpebereder eller Avtrekksvarmepumpe.
Visste du at du kan få Enova-støtte på varmepumpe? Det gjelder ikke alle, vi forteller hvilke det gjelder og hvor mye støtte det er snakk om. (Foto: Colourbox)

Hva er en luft til vann-varmepumpe?

Heller ikke med en luft-til-vann-varmepumpe får du Enova-støtte, men kan fortsatt spare penger på strøm fordi du reduserer energiforbruket. En luft-til-vann-varmepumpe er en type varmepumpe som brukes til oppvarming og produksjon av varmt vann i boliger eller bygninger og skiller seg fra en luft-til-luft-varmepumpe ved at den overfører varmeenergi fra luften utenfor til vannbårne varmesystem inne i bygningen, i stedet for å varme opp luften direkte. Dette varme vannet kan for eksempel brukes til vannbåren gulvvarme, eller til å varme vann som brukes i boligen. Enova skriver at en luft-til-vann-varmepumpe egner seg til deg som:

 • Er på utkikk etter en fornybar varmekilde.
 • Bor i et hus som bruker over 25.000 kWh i året.
 • Bor i et område med milde vintre eller lang fyringssesong.
 • Skal erstatte den gamle oljefyren.
 • Har vannbårent varmesystem i huset. Har du ikke et slikt system, kan Enova gi deg støtte

Her har vi også avslørt hvor mye strøm du kan spare med en varmepumpe!

Hva er en avtrekksvarmepumpe?

En avtrekksvarmepumpe, eller ventilasjonspumpe som det også kalles, bruker energi fra gammel, allerede brukt luft. Dette gjøres ved at den først ventilerer huset ditt, og så gjenbruker varmeenergien fra ventilasjonsluften – fra for eksempel våtrom eller kjøkken – for så å varme opp rom eller varmtvann i bolig. Enova skriver at en avtrekksvarmepumpe egner seg for deg som:

 • Vil ha en fornybar varmekilde.
 • Har avtrekksventilasjon, men ikke balansert ventilasjon.
 • Bor i leilighet eller en godt isolert bolig med lite varmetap gjennom tak og vegger.
 • Har vannbåren gulvvarme og ønsker et rimelig og plassbesparende alternativ til separat varmesentral, bereder, automatikk og ventilasjon. 

Hva er en væske til vann-varmepumpe?

En væske til vann-varmepumpe, eller bergvarmepumpe, sjøvarmepumpe eller jordvarmepumpe som de også kalles, kan du få Enova-støtte til. Det er det snakk om inntil 10.000 kroner og til private husholdninger som har både betalt, startet og gjennomført tiltaket. Her kan du lese mer om hvilke retningslinjer som må oppfylles for å få støtte.

En væske til vann-varmepumpe henter, som navnet tilsier, energien fra jord, fjell eller sjø og bruker denne til å varme opp radiatorer eller vannbåren varme i bolig og bygninger. Ifølge Enova egner en væske-til-vann-varmepumpe seg for:

 • Deg som ønsker en fornybar varmekilde som også gir lave energiutgifter.
 • Boliger som har et totalt energibruk på over 30.000 kWh per år.
 • Deg som skal fjerne oljefyren.
 • Boliger med vannbårent varmesystem. Har du ikke dette, kan Enova gi deg støtte.

Hva er en varmepumpebereder?

Også kjøp av en varmepumpebereder er er kvalifisert til støtte fra Enova og det er snakk om inntil 5.000 kroner. Denne typen varmepumpe varmer opp tappevannet i boligen din ved hjelp av luft og denne lønner seg derfor i boliger hvor det brukes mye varmtvann. Denne typen varmepumpe anbefales til deg som:

 • Bruker mye varmtvann
 • Trenger ny varmtvannbereder
 • Bor i en bolig uten vannbåren varme

Her finner du Enovas krav til varmepumpeberederen for å få støtte.

Les mer på våre temasider: