Shopping

Felleski: – Veldig lite viktig hvor høy du er

Bilde av dame med smørefrie ski fra Fischer på føttene. Ski og skisko er fra Fischer. Damen står med skiene på i skispor ute en kveld. Hun har på seg hvite og svarte skisko og skiene er hvite med grønne detaljer. Eksperten i saken er Ingeborg Scheve fra langrenn.com og hun forteller hvorfor hun anbefaler 90% av skigåere å kjøpe felleski heller enn smøreski og smørefrie ski.
Ønsker du deg nye ski? Ifølge eksperten vil felleski være et godt valg for de aller fleste. Her forteller hun hva det er viktig å huske når du skal kjøpe felleski. Hun avkrefter også myten om at høyde har mye å si for riktig valg av ski. (Foto: Cecilie Aasland / ABC Guider)

Er du på utkikk etter felleski til dame, barn eller herre? Vi har snakket med eksperten som avkrefter myten om at det er høyden som teller når du kjøper ski!

Bilde av vår ekspert i saken Ingeborg Scheve fra langrenn.com. HUn forteller hvorfor hun anbefaler de aller fleste å kjøpe felleski heller enn smøreski og smørefrie ski.

Vurderer du å gå til innkjøp av ditt første par med felleski, eller har du kanskje allerede felleski, men ønsker nye? Vi har snakket med eksperten som forteller hvorfor hun anbefaler 90 prosent av alle skigåere å kjøpe felleski, hva du må tenke på når du kjøper deg felleski og fellen du ikke må gå i ved innkjøp.

– Felleski er en kjempeinvestering i skiglede, for de gjør det så mye enklere! Det senker barrieren for å komme deg ut døra fordi du ikke trenger å tenke på ting som «er det klister eller hardvoks i dag», ta hensyn til forskjeller i temperatur i løpet av dagen eller ha med masse smøring i sekken. Du trenger bare å passe på å ha med deg skiene dine, forteller Ingeborg Scheve, journalist hos Langrenn.com.

Hun og resten av journalistene hos nettsiden har det til felles at de alle er opptatt av utstyr og skiteknikk.

Er du på utkikk etter flere gode tips hva gjelder produktvalg og problematikk knyttet til vinteren? Her finner du alle våre vinter-artikler.

Hvorfor velge felleski?

– Du kan tenke deg om en familie på fire alle har smøreski og skal smøre skiene til hele familien etter frokost på søndagen, så er du ikke ute på skitur før klokken to, sier hun og flirer.

Scheve forteller at det fine med felleski er det at du alltid har godt feste og nesten alltid god glid – i alle falle om du passer på at du impregnerer fellen, noe som er veldig enkelt.

Hvem anbefaler du å kjøpe felleski?

Bilde av skispor i norsk natur dekket av snø. Bildet viser skispor som leder mot snødekkede trær i en skog og i bakgrunnen ser man at det er blå himmel.
Frisk luft, godt føre og skyfri himmel – det er lite som slår en skitur i godt vær!

– Jeg vil si, akkurat som Vasaloppet-eksperten vår, at nitti prosent av alle skigåere burde velge felleski. Hvis de skal gå klassisk langrenn så er det en drøm å gå på de nye felleskiene, legger hun til.

Hun forteller at om du er «konkurranseminded» så bør du kjøpe de nyeste felleskiene laget for konkurranse, og at dette har alle skimerker.

– Dette er ski fra øverste hylle og med samme konstruksjon og materialvalg som merkene bruker i World Cup-skiene sine.

Hun forteller at også med felleski så har du ski i mange forskjellige prissjikter, men at det er som med det meste i verden, at du vil få mer i både materialvalg og konstruksjon om du går litt opp i pris.

– Du får det du betaler for, men det aller viktigste er å være ærlig om vekt, teknikk og hvor du skal bruke skiene. Skal du gå på fjellet så vil du ikke gå med samme teknikk som om du skal gå skirenn i preparerte løyper.

Vi har testet Kärchers nye isskrape, dette er dommen!

Konkurranseski
Fischer Twin Skin Carbon Pro

Fischer Twin Skin Carbon Pro

Pris nå: 9 899 kroner hos Pølder Sport
Her får du den til laveste pris

Hva bør man se etter når man kjøper felleski?

– Til forskjell fra det folk flest tror så er det veldig lite viktig hvor høy du er, mens det er veldig viktig hvor mye du veier. Det er en myte at høyde har noe å si, fordi det er vekten din som avgjør hvor stive ski du skal ha og hvilket spenn du skal ha på skiene, forteller Scheve.

Hun tipser om at det derfor er viktig å snakke med noen som vet hvordan man skal velge riktige ski til kundene.

– Når du har en fell så kan du ikke justere på denne, den sitter der den gjør den, så da kan du justere litt med bindingen, men det viktigste er at du får ski som er riktige for deg. 

Hva er årets beste felleski?

– Det er ingenting revolusjonerende som har skjedd med felleski i år versus i fjor, men det er en gradvis forbedring av felleski fra år til år hvor de optimerer spennet.

Scheve forteller at dagens felleski er helt på høyden med ski til konkurransebruk, og at i mange renn, som for eksempel Birken og Vasaloppet, så går veldig mange prosent av turløperne på nettopp felleski.

– De er rett og slett skikkelig gode på det aller meste, og du kan bruke de på alt fra påskeslaps til minusgrader. Alle merkene er gode. Og enten du velger Madshus, Fisher eller Salomon, har de alle gode felleski og felleski i flere kategorier.

Best i test
Atomic Redster C2 Skintec

Atomic Redster C2 Skintec

Vinneren er et røverkjøp! skriver Dagbladet i det de kårer disse felleskiene til best i test.

«Vi har testet syv par felleski og vinneren overrasker; den er billigst og super for markatraveren!»
Sjekk prisen her

Kjøp felleskiene hos noen som «kan det»

Scheve mener at det som er viktig for å få en god felleski er å være ærlig med deg selv om hvem du er som skigåer. Dette gjelder spesielt når det kommer til hvor mye du veier og hvor god er du til å gå på ski, for dette sier hun at er det som avgjør om du får en god ski.

– Også vil jeg anbefale deg skal kjøpe felleski for første gang, å gå til en fagforhandler og ikke løpe inn til en tilfeldig sportsbutikk en lørdag morgen. Ta deg god tid når du skal kjøpe skiene og gjør det hos noen som er gode på langrenn.

Hun forteller at det er flere av de store og mest etablerte langrennsbutikkene som gjør dette på nett på en veldig god måte.

– De store langrennsbutikkene kan godt på vei gi god hjelp på nett til folk og altså, det ble de veldig gode til under pandemien.

Hun forteller at noen av de nå har laget skjemaer som gjør at de veldig godt klarer å plukke gode ski til folk over nett. Men legger til at det som er viktig for at de skal klare å gjøre det, enten du skal bestille skiene på nett eller gå i butikk, er at du er dønn ærlig om hva du veier.

– Sier du at du veier mindre enn det du gjør så vil du få en ski som er altfor myk og da vil du subbe fellen ned i snøen og ikke få god glid. Og hvis du sier at du er tyngre enn det du er så vil du få en ski som du ikke vil klare å trykke riktig ned i snøen.

Rimeligere
Twin Skin Performanc, No Colour, 207cm 90-100kg,  Langrennsski

Twin Skin Performanc, No Colour, 207cm 90-100kg, Langrennsski

Pris nå: 1 499 kroner hos TopSports

Felleski til barn: Dette må du huske på

Scheve forteller at det er det spesielt viktig å huske på riktig vekt når du skal velge ski til barn. Og dette gjelder spesielt om du skal kjøpe ski til barn,

– Har du oppgitt feil vekt kan de ende med å ikke klare å trykke skien skikkelig ned i snøen og da får de ikke skikkelig feste. Det er riktignok noen små triks du kan gjøre. Du kan flytte bindingen forover hvis du har for dårlig feste eller flytte den bak om du har for mye feste. Det er det faktisk også veldig enkelt å gjøre, og det kan de som selger deg skiene også fortelle deg hvordan du kan gjøre.

– Folk flest bare setter bindingen på null også tenker de at jaja, sånn er de, men du har faktisk 2-3 hakk i hver retning så dette er et triks hvis ungen vokser. Kjøper du for eksempel en ski som er litt for stiv, så dytter du bindingen helt frem første tiden, så til null også bakover når ungen har blitt litt tyngre. Det kjipeste som finnes er å ha ski som du ikke får feste med og bakglatte ski er heller ikke noe gøy eller å sitte fast i fellen. 

Hun nevner at det er lite som er så demotiverende, og spesielt for barn, som at skiene ikke passer. Her mener hun at er det én ting du skal passe på, så er det at barna har riktige ski, og legger til at da kan de heller gå i arv, for de blir ikke slitt.

Junior
Fischer Sprint Skin felleski

Fischer Sprint Skin felleski

Pris nå: 1 099 kroner hos Tromsø Ski & Sykkel
Her får du den til laveste pris
Bilde av dame med smørefrie ski på føttene kledd i skiklær fra Dæhlie og Twentyfour. Ski og skisko er fra Fischer. Damen står med skiene på i skispor ute en kveld. Hun har på seg en rosa jakke og svarte skibukser, hvite og svarte skisko og skiene er hvite med grønne detaljer. Eksperten i saken er Ingeborg Scheve fra langrenn.com og hun forteller hvorfor hun anbefaler 90% av skigåere å kjøpe felleski heller enn smøreski og smørefrie ski.
Undertegnede har ikke selv felleski(enda), som er skiene eksperten Ingeborg Scheve anbefaler til de aller fleste på grunn av egenskaper på føre av alle slag.

Hva som skiller felleski fra andre ski?

– Den største forskjellen er fellen. Har du smøreski så må du smøre selv og det er mye mer jobb, men i enkelte kretser og til enkelte fører så er de overlegne på glid og skiopplevelse.

Hun forteller at på verdenscuppen ser du ikke folk gå på felleski, men du ser folk gå på felleski på både Birkebeineren og i Vasaloppet. De passer med andre ord både enten du skal gå skirenn eller søndagsturer. 

Hvordan vedlikeholde felleski?

Scheve forteller at det er med felleski som med alle andre ski og at glidsonene de må du fortsatt glide. Her tipser hun om flytende glider som du sprayer på og børster av og legger til at det er veldig enkelt og tar ca 3 minutter. Dette sier hun at er noe man bør gjøre ofte.

– Kanskje ikke hver gang, men ofte. Også burde man impregnere skiene for hver gang slik at glidsonen ikke iser seg til. Du ser det hvis glidsonene foran og bak blir grå og hvite så trenger de litt mer glider. Og tilsvarende etter turen, om du ser at det er hundebæsj og appelsinskall i fellen så må du ta det, sier hun og flirer.

Hvor lenge holder fellen seg fin, og må den byttes ut?

Scheve forklarer at det er mulig å bytte ut fellen, men at det skal veldig mye til at du faktisk trenger å gjøre det. Hun har selv felleski som hun går mye på, men har aldri måttet bytte ut sine feller enda.

– De kan selvsagt få skader, men husk at du skal jo for eksempel ikke gå over parkeringsplassen med de. Jeg får gåsehud når jeg ser folk som gjør det. Du skal ikke ta på deg skiene bak bilen, men der løypa begynner.

Turski
Madshus Endurace Skate

Madshus Endurace Skate

Pris nå: 1 999 kroner hos Tromsø Ski & Sykkel
Her får du den til laveste pris

Kan man bruke samme skisko om man vil bytte til felleski?

– Absolutt! Så lenge du får en binding som er kompatibel med det du har. Det finnes egentlig bare to systemer og de er kompatible med hverandre – med mindre du har veldig veldig gamle skisko, men er skiskoene under eller rundt 10 år gamle så skal de nok passe til de fleste bindinger. 

Hun tipser igjen om å bruke en fagforhandler om man skal kjøpe nye ski og ikke har så mye erfaring med å kjøpe ski, eller vet hva man selv bør ha.

– Det er så viktig å ha riktige ski. Det finnes felleski for alle mulige formål, og til både trening, konkurranser, søndagsturer, men de aller fleste kan klare seg med ski som ikke nødvendigvis er de aller dyreste.

Hun tipser om at om du vil spare penger så velg skiene som ligger rett under de råeste konkurransemodellene i pris.

– Det er det et par tusenlapper å spare på.

Les mer på våre temasider: