Shopping

Festdrakt: Rimeligere alternativ til bunad

festdrakter finnes i mange farger.
Aina Henninen fra Krokstadelva utenfor Drammen har sydd alle disse flotte festdraktene. Nydelige til 17. mai! Hun har ofte brukt gardiner når hun har sydd draktene sine. (Foto: Aina Henninen)

Flere velger festdrakt fremfor bunad til 17. mai fordi den kan gjøres mer personlig. Det er også et billigere og alternativ til den tradisjonelle folkedrakten.

Norge har stolte tradisjoner rundt bunader og festdrakter. De brukes ved høytidsdager og store merkedager. Ifølge Norsk Husflid finnes det omlag 2,5 millioner bunader i de norske hjem, men det å investere i en bunad er en kostbar affære. Fordelen er at den varer livet ut, går ofte i arv.  

Bunad vs festdrakt, hva er forskjellen?

En bunad koster i snitt 22 000 kroner uten bunadssølvet som hører til. Mange drømmer om egen bunad, men for flere er drømmen uoppnåelig på grunn av den høye prisen. Da kan en norsk festdrakt være et flott alternativ. Festdraktene er særlig godt egnet for barn som stadig vokser ut av klærne sine. Her er 7 tips til borddekking til konfirmasjonen.

Dame
PASCAL

PASCAL

Nydelig grå festdrakt fra norske Pascal med komplett sølvbelte, cape og bunadsveske.
Sjekk prisen her

Forskjellen på bunad og festdrakt er ganske enkel, men det er ikke alltid like lett å se forskjell. Bunad er knyttet til et bestemt sted i Norge. Norges mest populære bunad er Nordlandsbunad, men du har sikkert også hørt om Trønderbunad og beltestakk fra Telemark. Alle disse er knyttet til et bestemt sted, og viser gjerne hvor du har anene dine fra.

De Lædre strides om det er lov å bruke 17. mai-sløyfe til bunaden. Hvis du er tilhenger av dette, kan du lære å hekle din egen 17. mai-sløyfe.

Hva er festdrakt og fantasistakk?

mann, kvinne og jente kledd i festdrakt
Festdrakt er et billigere alternativ til bunad på 17. mai. Festdrakten er ikke knyttet til et bestemt sted, og tilpasses din personlighet. De finnes både til kvinner, menn og barn. (Foto: Love Norway)

I følge Store norske leksikon er en festdrakt et fritt komponert festantrekk. Plagget er ikke knyttet til steder og områder i Norge, slik bunaden er. Men de ligner på en bunad, og mange ser ikke forskjell på bunad og festdrakt.

Festdrakten kan tilpasses i mye større grad etter eget ønske og personlighet. Det er også grunnen til festdrakten ofte blir omtalt som en fantasibunad og fantasistakk.

Drakten består ofte av en brodert stakk og skjorte med sølv. Fordelen med festdrakt er at de kommer i en rekke farger, mønstre og kombinasjoner hvor du kan gjøre den mer personlig. I likhet med bunad, brukes også festdrakten til store anledninger og høytider, og er spesielt koblet til 17. mai, konfirmasjon og jul. Det er også et sikkert valg å bruke i bryllup.

Skal du i konfirmasjon eller bryllup, og har planer om å gi pengegave kan du gjøre den mer kreativ.

Kjøpe ferdig, sy selv eller få den spesialsydd?

Når man skal gå til anskaffelse av festdrakt, har man flere alternativer. De aller fleste velger å kjøpe en festdrakt som er ferdigsydd. Dette er ofte det billigste alternativet. Noen har en klar formening om hvordan den skal se ut, og syr den selv eller får den spesialsydd.

I Norge har vi stolte håndverkstradisjoner når det kommer til bunad og festdrakter. Mange har kanskje mødre eller bestemødre som har sydd bunad i konfirmasjonsgave. Det er også blitt populært å sin egen fantasidrakt, gjerne av eldre plagg. Dette er helt i tråd med “sy om”-trenden vi har sett de siste årene som Jenny Skavlan har bidratt til å gjøre populært.

To andre som er populære, er syduoen Ingrid Vik Lysne og Ingrid Bergtun, som deltok i “Symesterskapet” på NRK. De har gitt ut boka “Sy med Ingrid & Ingrid”. Doen har sydd sin egen festdrakt. Oppskriften er med i boken deres.

Bruker gamle gardiner som stoff i festdrakter

fra gardin til ferdig festdrakt. Aina Henninen bruker alternative stoffer.
Denne fløyelsgardinen fant Aina Henninen på Rusta. Etter at Aina var ferdig med den, var den blitt en del av en vakker festdrakt som skiller seg fra det meste annet på 17. mai. (Foto: Aina Henninen)

På vår Facebook-gruppe “Vi som elsker DIY-prosjekter og Smarte Tips” er det mange som har sydd sin egen festdrakt. En av disse er Aina Henninen fra Krokstadelva utenfor Drammen. Hun har fått mye oppmerksomhet på Facebook for flere av sine vakre festdrakter som hun har sydd.

– Interessen min for søm og stoffer startet i 5-6 årsalderen. Siden jeg sydde egne kostymer for Høstrevyen fra 1991 til 2004, var det mange i nærområdet som visste at jeg kunne sy. Drømmen var egen systue, og i 2018 gjorde jeg drømmen til virkelighet, og siden har det tatt helt av. Nå er jeg fullbooket ut 2023, sier hun til Startsiden.

Aina Hennien sydde sin første festdrakt i 2014, og har ofte brukt gamle gardiner som stoff. Hun har sin egen Facebook-side.

– Mange velger å få sydd drakten sin hos meg, da de ofte føler at en bunad blir uniformert. Noen har til og med solgt bunadene sine, og latt kreativiteten min utfolde seg. Noe jeg er ydmyk og veldig takknemlig for. Så fra å sy den første festdrakten på bestilling til kunde i 2014, så har det bare blitt flere og flere, forteller Henninen videre.

Festdrakt til dame

Dame
PASCAL

PASCAL

Nydelig lilla festdrakt fra norske Pascal med komplett sølvbelte og bunadsveske.
Sjekk prisen her
Dame
PASCAL

PASCAL

Nydelig rød festdrakt fra norske Pascal med komplett sølvbelte, cape og bunadsveske.
Sjekk prisen her
Dame
Stort utvalg festdrakter til dame

Stort utvalg festdrakter til dame

Sjekk prisen her

Festdrakt: Barn og baby

Jente 80-116
Rød festdrakt fra norske Pascal

Rød festdrakt fra norske Pascal

Nydelig rød festdrakt/ bunad til jenter fra norske Pascal. Inkludert hvit bunadsskjorte med mansjettknapper.
Sjekk prisen her
gutt 62-146
Festdrakt fra norske Salto

Festdrakt fra norske Salto

Flott festdrakt til gutt bestående av en hvit bomullsskjorte, en rød vest med store knapper og svarte bukser med elegant pynt og trim.
Sjekk prisen her
Fra 799 kroner
Stort utvalg av festdrakter til barn

Stort utvalg av festdrakter til barn

Sjekk prisen her

Festdrakter til herre

Stort utvalg av festdrakter til herre

Stort utvalg av festdrakter til herre

Fra 799,-
Sjekk prisen her

Les mer på våre temasider: