Velg riktig elsykkel: Dette må du tenke på
Vi har snakket med sykkelekspert Per Oscar Holst som forteller hva det er viktig å tenke på når du skal kjøpe elsykkel.
Enten det er fordi du vil pendle til jobb, være mer miljøvennlig, gjøre levering og henting av barn i barnehagen lettere, trene eller reise på tur er elsykkel et godt alternativ. De populære syklene har tatt Norge med storm, og utvalget er stort. For å gjøre valget enklere har vi tatt en prat med sykkel-ekspert Per Oscar Ludvig Holst fra Energihuset på Nesodden. Han har nå jobbet på sykkelverksted der og hos Birk Sport i flere år.
Vi har også tidligere skrevet en sak om elsykkel og hvilke som er best i test.
Hvorfor elsykkel?
— Elsykkel er utrolig gøy, og det er noe som passer flere. Både de som vil ha det gøy i skog og på sti, samt de som har lang vei til skole og jobb, men fortsatt vil sykle. Det er litt som å sykle i nedoverbakke hele veien, sier Holst.
Elsykkel er god trening
I følge en undersøkelse støttet av EU får de som bruker elsykkel like mye trening som de som bruker vanlige sykler. Dette skyldes det faktum at de som sykler med elsykler oftest sykler mye lenger enn de som ikke gjør det. Å sykle med elsykkel er i tillegg miljøvennlig da mange velger å bytte ut bilturer med turer med elsykkelen.
— Med elsykkel trenger du ikke være særlig sterk for å sykle langt. Og sykler du vanligvis 10 km med en vanlig sykkel kan du gjerne sykle 30 km med elsykkel. Du kan få mer glede ut av syklingen med elsykkel, mener Holst.
Hvordan velge elsykkel?
Det finnes nå elsykkel til flere bruksområder, forskjellige prisklasser og typer. Her er det ting som kraft på batteri, bremser, rekkevidde, konstruksjon og bremser som skiller de forskjellige syklene. For å finne ut hvilken som passer deg best er det noen ting du bør tenke på forklarer Holst.
— Du må finne ut hvilken elsykkel som passer til ditt bruk og behov. Ikke kjøp asfalt-sykkel om du skal sykle i skogen, eller terrengsykkel om du bare skal sykle i byen. Det er for eksempel viktigere med en sykkel som er lett i vekt til tur og sti, men dette trenger du ikke å fokusere på om du utelukkende skal sykle turer i byen. Lettere sykler også er gjerne dyrere.
Vi anbefaler at du tenker på følgende før du kjøper deg elsykkel:
- Når og hvordan skal den brukes? Landevei, pendling, i terreng eller med tung last?
- Hva trenger du av funksjoner og ekstrautstyr? Lys, lås, ekstra batteri?
- Hvordan liker du å sykle? Komfortabelt, fremoverlent eller oppreist?
Ekspertens tips: Hva slags sykkel bør du velge?
Pris og forskjeller på dyr og billig elsykkel
Forskjellen på billige og dyrere elsykler er levetid, kvalitet, last og batterikapasitet. Med de billigste syklene kan du forvente kortere levetid, mindre rekkevidde og mindre batterikapasitet slik at du må lade oftere.
– Du kan fint gå for de billigere modellene om du utelukkende skal bruke den til korte turer i byen. Det er når du for eksempel skal bruke den som «morosykkel» til skog og fjell at du må betale litt mer. Her kan det komme opp i 40 000 – 100 000,- for den riktige sykkelen. Da er det kraftigere motor og bedre rekkevidde du må betale for, så dette er noe du må vurdere på om du trenger eller har lyst på, sier Holst.
Bysykkel/ City Bike – for kortere og lettere turer:
Velger du en bysykkel eller City Bike har du ofte en sykkel med mye komfort, men med litt kortere motorstyrke, batterikapasitet og dermed også rekkevidde en andre elsykler. Det finnes selvsagt variasjoner, men dette er typisk for denne typen elsykkel. Sykkelen har også gjerne oppreist sittestilling, lavt innsteg, bagasjebrett og skjermer.
Gekko Flash STR SE
Frappe FSC 400 Lady
Cannondale Mavaro 2, Unisex
Cortina E-Mozzo Eclips
Hybridsykkelen – for deg som pendler langt til og fra jobb
Blant hybridsykler finnes det et stort utvalg, men den er gjerne litt mer sporty enn bysykkelen. Her sitter du gjerne mer fremoverlent og det er ofte lenger rekkevidde på disse. Hybridsyklene er som navnet tilsier gode på det meste, grus, asfalt og landevei. Den passer dermed perfekt for de som pendler langt, sykler i byen eller bruker sykkelen til langturer. Her får du ofte også med utstyr som skjermer og bagasjebrett.
Ser du for deg en sommer på sykkel? Vi tipser om forberedelser til Norgesferie: Dra på langtur med elsykkel og vakre turer du bør oppleve på sykkeltur: 7 fantastiske opplevelser.
Gekko Flash elhybrid
Cannondale Mavaro Neo 5+
Momas Randolph 2022
Grus- og terrengsykkel – for deg som liker spenning, demping og ekstra krefter
Grus- og terrengsykler er som navnet tilsier sykler med god demping, kraftig motor og grovere dekk laget for sykling i terreng og på grusvei. For å passe denne typen sykling er de laget med deler tilpasset høy belastning og stor slitasje, samtidig som de har en lett ramme.
Fordi de er laget med ekstra tilpasninger og skal tåle mer kan de også være litt dyrere enn bysykler og hybridsykler. Ettersom disse er tilpasset forskjellig bruk må du ofte også kjøpe skjerm, bagasjebrett, støtte og lys utenom.
Pivot Shuttle 29 Team XTR, Enduro stisykkel
Superior eXC 7019
Til barn:
Gekko Flash MTN 26
Lastesykkel/ transportsykler: ha med både barn og bagasje på tur
Lastesykkel eller transportsykler blir stadig mer populære. Du har gjerne også sett småbarnsfamilier på vei til stranden, barnehagen eller butikken med alt de trenger av bagasje, handleposer og barn trygt plassert i vogna foran sykkelen?
Dette er elsyklene med størst lastekapasitet og plass til alt du måtte trenge i vogn foran og ofte attpåtil bagasjebrett bak. Her kan du velge blant to- og trehjulinger og de er laget for å tåle tung last. For å tåle lasten er de laget med høy batterikapasitet og solide bremser.
Hercules Rob Family Elektrisk, Cargosykkel
Nyttige lenker:
E-Wheels: Finn Alt du trenger til elsykkelen din
Kajakk & Fritid: Stort utvalg av elsykkler og modeller