Shopping

Fjellsko og tursko: Disse er best i test

Disse tur- og fjellskoene er best i test: Bilde av fjellsko på føtter med natur i bakgrunn.
Disse tur- og fjellskoene er best i test: Når du skal velge riktige fjell- og tursko er det viktig at du kjøper inn riktig fottøy for turen du skal på. Skal du ha med deg sekk, eller på en lengre tur med utfordrende terreng bør du for eksempel velge høyere fjellstøvler. (Foto: Colourbox)

På utkikk etter nye fjellsko? Vi har samlet testvinnerne fra 2022 og 2023, slik at du kan finne de beste turskoene for deg!

Det finnes mange ulike fjellsko og fjellstøvler i butikkene. Det kan derfor være litt vanskelig å finne ut hvilken modell som passer deg og ditt behov. For det finnes lite som er verre enn våte føtter fulle av gnagsår og blemmer på grunn av dårlige sko.

Noen fjellsko er laget for dagsturer i skogen, mens andre fjellsko er laget for krevende og vanskelig turer opp på fjell og over breer. 

I denne saken finner du testvinnerne ulike innenlandske og utenlandske tester og noe fra alle kategorier: Lave fjellsko, vanlige fjellsko og fjellstøvler.

Vil du lese flere best-i-test-saker som denne? Her finner du alle våre best-i-test-artikler.

Hvordan velge riktig fjellsko

Når du skal gå til innkjøp av nye fjellsko er det flere ting du bør tenke på. Det er viktig å tenke litt gjennom hva slags tur du pleier å gå på og hva som er ditt behov rundt en god fjellsko. Det er også viktig å tenke gjennom hvilken størrelse, form og demping du trenger. I tillegg må du vurdere vær, underlag og stigning i området du pleier å vandre i.

Under kan du klikke deg til avsnittene hvor vi forklarer mer om de forskjellige typene fjellsko. Hva som kjennetegner de forskjellige samt hvilke turer de passer til.

Disse tur- og fjellskoene er best i test: Bilde av fjellsko på føtter med natur i bakgrunn.
Det finnes både lave, høye, og mellomhøye tursko - alle med forskjellige bruksområder. Når du skal velge tur- og fjellskoene som passer deg best er det derfor viktig å tenke på hva ditt behov fra fjellskoen er. (Foto: Colourbox)

Om du for eksempel bare går på dagsturer i skogen, så kan det være lurt å velge en lav fjellsko. Om du skal gå i fjellet over flere dager, så kan det være lurt å velge en vanlig fjellsko for mer støtte. For den mer erfarne turgåeren, som vandrer i bratte fjell og på glatte forhold, er fjellstøvel skoen man bør velge. Vi har tidligere gått i dybden angående riktig valg av fjellsko og tursko her.

Hoka fjellsko til dame og herre: I test hos Outdoorgearlab 2023

I Outdoorgearlab sin test av fjellsko i 2023 blir Hoka One One Anacapa Low GTX kåret til «top pick» og høster gode tilbakemeldinger når den kaprer like mange poeng som testens vinner Salomon X Ultra 4 Gore-Tex (nevnt lenger ned i artikkelen).

– Superkomfortable, varige og stabile, skriver nettsiden om turskoene fra det populære franske merket. De skryter også av sko hvor det føles som du går på skyer og som er perfekte for lange dager på harde overflater.

Outdoorgearlab testet den lave varianten av skoen, men vi har også lagt til en litt høyere modell av skoen for deg som skal gå turer i ujevnt og kupert terreng.

Dame (lav)

HOKA Anacapa Low GTX (Dame)

Sjekk prisen her
herre (lav)
Hoka Anacapa Low GTX (Herre)

Hoka Anacapa Low GTX (Herre)

Sjekk prisen her
herre (mid)
Hoka Anacapa Mid GTX (Herre)

Hoka Anacapa Mid GTX (Herre)

Sjekk prisen her
dame (mid)
Hoka Anacapa Mid GTX (Dame)

Hoka Anacapa Mid GTX (Dame)

Sjekk prisen her

Best i test hos Råd och Rön: The North Face Ultra Fastpack

I 2019 gjennomførste annerkjente Råd och Rön en test over fjellsko, eller vandringsskor som de selv kaller det. Her var det The North Face Ultra Fastpack III som mest poeng og dermed stikker av med tittelen best i test.

Obs: Denne versjonen av skoene er ikke lenger å få tak i da de er erstattet av oppgraderingen The North Face Ultra Fastpack IV, som er skoene vi har linket under.

Lav til Dame
The North Face Ultra Fastpack IV Futurelight (Dame)

The North Face Ultra Fastpack IV Futurelight (Dame)

En tursko til dame som passer til tur og vandring
Sjekk prisen her
Lav til herre
The North Face Ultra Fastpack IV Futurelight (Herre)

The North Face Ultra Fastpack IV Futurelight (Herre)

En tursko til dame som passer til tur og vandring
Sjekk prisen her

Billige fjellsko: Beste kjøp hos Råd og Rön

Råd och Rön kårer også et par tursko de mener er et bra kjøp. I testen deres over tursko er det Salomon Outline GTX som er det nettsiden kaller et bra kjøp. Skoene får bare 1 poeng mindre enn testvinneren og har med andre ord også veldig gode tur-egenskaper. De er også ofte rimeligere enn testvinneren.

– Skoen som passer til det meste, kaller forhandleren turskoene. De skryter også av at skoene er lette og allsidige, komfortable og vanntette.

Best i test hos Outdoorgearlab 2023: Salomon X Ultra 4 Gore-Tex

Best i test av testede tursko hos Outdoorgearlab i 2023 er Salomon Men’s X Ultra 4 Gore-Tex.

– En tursko med spor som fungerer like godt til dagsturer som til lange turer over flere dager, skriver nettsiden. De skryter videre av formidabel utførelse, en god og lett vekt, hvor vannresistent skoen er samt støtten i skoen.

herre
Salomon X Ultra 4 Wide GTX (Herre)

Salomon X Ultra 4 Wide GTX (Herre)

dame
Salomon X Ultra 4 GTX (Dame)

Salomon X Ultra 4 GTX (Dame)

Test av Mammut Kento Guide High GTX hos Utemagasinet

Utemagasinet har testet turskoen fra Mammut.

– Mammut Kento Low GTX er anmarsjsko som minner mye om en fjellstøvel, uten ankelstøtten. Kento Low kommer best til sin rett i relativt grovt terreng, skriver de om fjellskoen.

Produsenten selv skriver at skoen er designet og utviklet spesielt for den som elsker turer i fjellet. Skoen har en forsterket såle som gir god kontakt mot underlaget, samtidig som den har god demping. Fjellstøvelen er vanntett og pustende noe som gjør den spesielt populær blant klatrere og turgåere. Skoen er en perfekt fjellsko til herre og dame. 

Herre
Mammut Kento High GTX (Herre)

Mammut Kento High GTX (Herre)

Kento Guide High GTX® Men: En teknisk fjellstøvel med stegjernfeste på hælen for fjellturer, via ferrata, fjellvandring og mye mer.
Dame
Mammut Kento fjellstøvel til dame

Mammut Kento fjellstøvel til dame

En moderne fjellklatringsstøvel med innovative teknologier: Kento Guide High GTX® Women har et såledesign utviklet av MAMMUT og Vibram for optimalt grep og minimal vekt.
Kjøp turskoen her

La Sportiva fjellsko til dame og herre – Topp 5 hos Outdoorgearlab.com

En annen av skoene som blir nevnt hos Outdoorgearlab er La Sportiva Ultra Raptor GTX.

– En anvendelig tursko med en innebygget komfort og smidighet som i en løpesko, uten å miste de spesifikke tur-egenskapene som gjerne kjennetegner tursko, skriver nettsiden om fjellskoen.

La Sportiva skriver selv at dette er en solid sko som passer perfekt til turer i marka. Skoen har god demping, er lett i vekt, vanntett, pustende og har en såle som sitter svært godt på glatt og vått underlag. Skoen gir bra ankelstøtte og er kanskje mest kjent fra 71 grader nord hvor deltakerne har brukt skoen gjennom en rekke sesonger. 

Les mer om skoen i testen her:

Herre
Ultra Raptor II GTX Hikingsko

Ultra Raptor II GTX Hikingsko

Perfekt både for deg som løper i terreng eller bare har lyst på en lett og vanntett tursko. Skoen er lett, myk og med godt grep og passer godt til trening i skog og mark.
Kjøp skoen her
Dame
Ultra Raptor II GTX til dame

Ultra Raptor II GTX til dame

GORE-TEX membran gjør at den passer i all slags vær og kan brukes året rundt. Frixion XF sålen gir ypperlig grep selv på vått og sleipt underlag.
Kjøp skoen her

Lave fjellsko 

Lave fjellsko, også kjent som Hikings på engelsk, minner på mange måter om en vanlig fjellsko. Den store forskjellen er at skoen er lavere, lettere og gir mindre støtte rundt ankelen enn en høy fjellsko. Skoen er laget for all turgåing, men kanskje spesielt dagsturer.

De lave fjellskoene har en form som en joggesko, som ofte er lett og beskytter mot omgivelsene og underlaget du møter på turen. Skoene er vanntette, robuste og slitesterke. 

Vanlige fjellsko

Vanlige fjellsko beskytter foten godt mot alle omgivelser du møter på turen. Skoen er laget for alle gåturer – ikke bare dagsturer, men også turer over flere dager. Normalt er fjellsko ganske stive noe som gjør den ekstra stødig under ulike forhold.

Fjellskoen går ofte over ankelen noe som gir ekstra god støtte i ujevnt og røft terreng. Fjellskoene i testen har en rekke gode egenskaper. Blant annet er de temperaturregulerende, har god demping, beskytter foten mot skarpe gjenstander i naturen og er vanntette. Det gjør de godt egnet til å gå i fuktige og gjørmete områder. 

Fjellstøvler

Fjellstøvler er laget spesielt for mer erfarne turgåere som går langt, klatrer høyt og trenger en sko som passer i en rekke ulike områder. Skoen er laget for turer i teknisk vanskelig terreng og glatte turer som på snø og is. 

Disse el-syklene til terreng er best i test

Skoene er store, klumpete, stive og kan ha en litt tyngre vekt. På grunn av bruksområdet den er laget for tåler fjellstøvlene kalde temperaturer og mer ekstreme forhold. I tillegg er skoen laget for å passe godt sammen med brodder, truger og stegjern, slik at du får godt grep på alle overflater.