Reise

Fjellsko, tursko og fjellstøvler: Slik velger du riktig fottøy

fjellsko på tur
Når du skal velge riktige fjellstøvler er det viktig at du kjøper inn riktig fottøy til turen. Skal du ha med deg sekk, eller skal på en lengre tur med utfordrende terreng bør du for eksempel velge høyere fjellstøvler. (Foto: Colourbox)

En krevende topptur, en koselig skogtur eller en lang vandring. Føttene skal bære deg hele veien. Derfor er det viktig med gode tursko.

Er det én ting du bør investere i før sommerens tur er det gode fjellsko. Gnagsår eller våte og kalde føtter kan ødelegge turgleden. Ulike turer krever også ulike sko. Vi har laget en guide som svarer ut det du trenger. På Startsiden Guider finner du flere guider.

Hvilke tursko som er best, kommer helt an på hva slags tur du skal legge ut på. Ofte er spørsmålet om man skal ha lette tursko, fjellsko eller fjellstøvler. 

Her går skillet på hvor høyt opp på leggen skoen går. På fagspråket kalles dette et skaft. Her er det normalt tre høyder å velge mellom: Lave sko går som tursko, middels skaft går som fjellsko og høyt skaft er fjellstøvler. 

Når du kjøper nye tursko og fjellsko, er det viktig at de sitter godt.  Det er også viktig at skoene er komfortable uansett vær. For å skape varme i skoen er det viktig å ha god luftsirkulasjon. Derfor er det viktig at de både er romslige, mens de samtidig sitter fast på foten slik at de ikke glipper. Da er det nemlig lett å få gnagsår.

Blant de mest populære merkene finner du Salomon, Merrell, Alfa, Hoka  og Scarpa.

Les også: Kompani Lauritzen 2022: Dette er klærne i årets sesong

Lette turer – lave tursko

lave tursko fjellsko på tur skogstur et par skogstur
For korte turer i skog og mark er det perfekt med et par lave tursko. Disse er også godt egnet å løpe med i marka. Velger du sko merket GTX vil de i tillegg være vanntette. (Foto: Anton Sport)

Skal du på lettere turer i fint vær og tørre omgivelser kan du velge lette og lave tursko. Da slipper du å bli varm og klam på føttene og skoene demper underlaget og tynger lite, slik at du kan gå så langt du ønsker uten å bli sliten i føttene.

Lave tursko er perfekt hvis du bare skal bevege deg på stier og veier. Skoene er lette og komfortable, men de har lite ankelstøtte. Skal du ha med deg en tung tursekk bør du velge høyere sko. 

Lave tursko merket GTX har Gore Tex-membran og er vanntette.

Les også: Dette er utstyret de bruker i “Kompani Lauritzen”.

Annonselenke

Tursko for de lengre turene 

Kvinne på tur med fjellsko
Gode fjellsko er viktig for at du skal få mest mulig ut av turen din. (Foto: Colourbox)

Skal du gå i skogen, langs bekker og elver og i variert terreng velger du fjellstøvler med høyere skaft, som holder føttene tørre og beskytter anklene mot skarpe vekster og røtter underveis på turen. Det høye skaftet gir også ankelstøtte og forhindrer at du tråkker over i ulendt terreng.

Les også: Her finner du bålpanner til en god pris

Annonselenke

Fjellstøvler og jaktstøvler for de utfordrende turene

fjellstøvler til toppturer
Skal du på krevende toppturer bør du sko deg etter forholdene. Ved behov, gå for en høyere varriant. (Foto: Colourbox)

Skal du legge ut på en lengre og krevende topptur bør du se etter en fjellstøvel som er ekstra stabil, men samtidig lett. Støvler i denne kategorien har også ofte festemuligheter for stegjern, som kan være nyttig i bratte fjell, eller hvis du skal gå på bre.

Annonselenke

Hvordan gå inn tursko

Drar du rett på fjelltur med helt nye sko, risikerer du å få gnagsår etter kort tid. Gå inn skoene dine i forkant av turen, så er både sko og føtter forberedt når avreisedagen kommer.

Begynn med å bruke de nye turskoene i kortere perioder hjemme, og kjenn etter at de ikke kipper eller er ubehagelige. Etter hvert kan du også ha dem på deg utendørs når du går deg en liten tur i nærmiljøet. Det er helt normalt at støvlene er litt stive i starten, derfor er det så viktig å gå dem inn før du legger ut på vandring.

Hvordan unngå gnagsår med fjellsko

Ikke bruk en tilfeldig valgt sokk når du legger ut på tur. For å holde deg varm og unngå gnagsår bør du bruke en linersokk innerst, og deretter en litt tykkere ullsokk utenpå.

Derfor bør du impregnere turskoene

Alle tursko, både av lær og tekstil, må vedlikeholdes og impregneres for å beholde funksjonalitet og vannresistens. Tursko bør impregneres før du bruker dem, og holdes vedlike minst en gang i måneden.

Hvordan vaske og tørke tursko

Tursko blir ofte skitne og gjørmete, og har du skikkelig uflaks blir de våte inni. For å få fjellskoene til å vare lengst mulig bør de holdes rene. Vask fjellskoene i lunkent vann og bruk gjerne en børste for å få bort den verste skitten. Ta gjerne ut innersålene og gi disse en vask ved behov. Skoene tørker best i romtemperatur, og det hjelper å ta ut sålene for hurtigere tørk.

Andre lenker:

Les mer på våre temasider: