Hus, hjem og hage

Fjerne snø fra tak: Disse reglene må du kunne

Bilde av snø og is på et hustak. Det er et hvitt murbygg med en svart takrenne og med blå, skyfri himmel i bakgrunnen. Vi forteller hvilke regler som gjelder når det kommer til snø på tak, samt når det er ditt ansvar å fjerne den.
Visste du at om du ikke fjerner snø og is fra taket ditt kan det i verste fall føre til stort erstatningsansvar og fengselsstraffer? Anders Leisner fra Huseierne forteller hva reglene er! (Foto: Ole Aaknes / ABC Guider)

Visste du at du kan være ansvarlig for å måke snø av taket ditt med hensyn til andres sikkerhet? Vi forteller når og hva du må gjøre.

Så når må man, ifølge lovene, måke snø av taket? I hvilke tilfeller er det ditt ansvar, og ikke minst, hva skjer om du ikke følger gjeldende lover og regler? For å få svar på dette har vi snakket med Anders Leisner. Leisner jobber som advokat hos Huseierne og jobber med det meste innenfor eiendomsrelaterte spørsmål for forbrukere. 

Forbered deg på den kalde årstiden med å ta en titt innom siden vår hvor vi samler alt du trenger av tips og triks denne vinteren.

Hvilke regler gjelder når det kommer til snømåking av eget tak?

– Gjelder det hytta på fjellet er det ingen regler for når du skal måke snøen av taket da det ikke får konsekvenser som går ut over andre enn deg selv om hytta går i stykker som følge av snømengden. Men, når det kommer til tak på bygning som grenser til offentlig beferdet gate har man et ansvar for at snø og is ikke raser ned fra tak og skader noen.

Leisner forteller at om det henger tunge istapper og snøfonner over taket som kan skade andre, er det huseiers ansvar at den faren elimineres.

– Da må du fjerne is og snø fra taket slik at det ikke utgjør noen fare for forbipasserende. Alle byer har politivedtekter som er fastsatt for de forskjellige kommunene. Dette ansvaret går ofte ut på at man har en plikt til å sette opp avviser-skilt (fare for takras), også skal taket ryddes så fort som mulig slik at ingen blir skadet hvis de får noe i hodet.

Her har vi fortalt hva du IKKE må gjøre når du fjerner snø fra tak.

GEnial snømåke til tak
Avalanche Pro taksnømåker

Avalanche Pro taksnømåker

Pris nå: 2 449 kroner hos Obs
Her får du den til laveste pris

Kan i verste fall føre til stort erstatningsansvar og fengselsstraffer

Leisner forteller at hvis man ikke fjerner snø fra taket, kan man få bøter, og hvis noen ender med å bli skadet kan man få et veldig stort erstatningsansvar.

– Folk kan potensielt dø eller få varige skader av å få en isklump i hodet. Dette kan i verste fall føre til stort erstatningsansvar og fengselsstraffer.

Elektriske snøskuffer: Disse er både imponerende og billige.

Leisner forteller videre at reglene gjelder både næringsbygg, kontorbygg og bygninger eid av eierseksjonssameier og borettslag. Disse har også plikt til å rydde eventuelle fortau og/eller strø slik at folk ikke sklir når de går utenfor.

– Men dette varierer litt fra by til by hvem som har ansvar for det. Å måke snø av tak kan fort være større arbeid hvor ma trenger hjelp utenfra, men det er for eksempel styret som har ansvaret for dette i et sameie. Det kan koste penger og være ganske dyrt, men dette må man likevel overholde. Er du usikker på hvordan det gjøres? Her kan du lese mer om hvordan du måker snø av tak.

Er du ute etter en skikkelig snøfreser til innkjørselen? Her viser vi deg hvordan du velger riktig snøfreser til ditt uteområde.

Avalance forlengersett til taksnømåker

Avalance forlengersett til taksnømåker

Pris nå: 999 kroner hos Obs
Her får du den til laveste pris

Vi har tidligere skrevet en guide til det vi selv vil våge å påstå er en genial måte å fjerne is fra oppkjørselen på.

Hvilket ansvar har privatpersoner for å fjerne snø fra eget tak?

– For privatpersoner er det ikke problem om snøen faller ned i egen hage, og de fleste moderne bygg har snøfangere. Her kommer ansvaret om man bor nær en offentlig gate hvor andre kan få snøen eller isen på seg. Dette er det ikke mange som har, men har du hus ut mot gaten gjelder samme regler for deg, forteller Leisner.

Han sier at det ikke finnes noen bestemmelser på når eller hvor mye snø man kan ha på taket før man må måke.

– Poenget er bare at det ikke skal rase. Er det store snøfall og særlig væroverslag så vil smeltingen få fart på seg, og raser det da ned kan det bli store isklumper som kan gjøre stor skade.

Leca safe antiskli: et genialt strømiddel.