Reise

Flystreik, forsinkelse og kansellering: Dette kan du kreve

kvinne med ryggen til med kofferter på flyplass i innsjekk. saken gjelder flyplasskaos
Mange kan forvente lange køer, firsnkelser og kanselleringer av fly i sommer. Hovedgrunnen er bemanningsmangel, men også streik truer situasjonen ytterligere. (Foto: Colourbox)

Flykaos preger sommeren. Du kan kreve opptil 600 euro i kompensasjon fra flyselskapet ditt hvis du er forsinket.

Har du booket flyreise denne sommeren står du foran mange usikkerheter før årets sommerferie. Flykaos er stikkordet, og mange står i stor fare for å få reisen sin kraftig forsinket eller kansellert.

Etterdønninger etter pandemien som gikk sterkt utover reiselivsnæringen er hovedgrunnen til kaoset i flyselskapene og på flyplassene vi nå opplever.

På grunn av de mange oppsigelsene og permitteringene i bransjen, sliter flynæringen nå med store bemanningsproblemer.

Få hjelp til å kreve kompensasjon fra flyselskapet

Er flyet ditt forsinket, kan du kreve kompensasjon og refusjon av flybilletter. Flyhjelp tar saken for deg, men tar 30% av erstatningssummen hvis de vinner frem. Hvis de ikke vinner frem i saken din, koster det deg ingenting.
Flyhjelp.no

Reiseforsikring dekker ikke flystreik

Blir du rammet av flystreik, er det viktig å være klar over at reiseforsikringen ikke kan hjelpe deg med dette. Streik, arbeidskonflikter eller konkurs dekkes ikke av reiseforsikringen.

Blir du rammet av streiken, er det flyselskapenes plikt til å hjelpe deg.

Reiseforsikringen dekker bare avbestillinger av reisen grunnet akutt sykdom, eller at det skjer noe uforutsett på vei til flyplassen. I tillegg hjelper forsikringsselskapet deg hvis du blir utsatt for skade, sykdom, tyveri og bagasjeproblemer når du er på tur.

Disse rettighetene har du ved flyforsinkelser

kvinne sjekker smarttelefonen sin mens hun står ved flight information-boardet.
I sommer vil det trolig være mange frustrerte reisende som venter på ytterligere informasjon fra flyselskapet sitt etter forsinkelser eller kanselleringer. (Foto: Colourbox)

Ved kansellering eller flyforsinkelser er det derfor flyselskapene du skal henvende deg til. Blir flyet innstilt, skal flyselskapet tilby deg enten refusjon, eller ombooking og du kan velge om det skal være så raskt som mulig, eller på et senere tidspunkt.

Er det forsinkelser, har du krav på forpleining i form av mat og drikke. Dette gis ofte i form av mat- og drikkekupponger. Den får du hvis flyet enten er:

  • 2 timer forsinket hvis du skal fly mer enn 1500 kilometer.
  • 3 timers forsinkelse med flygninger innenfor EØS-området på mer enn 1500 kilometer, og for alle øvrige flyninger på mellom 1500-3500 kilometer.
  • 4 timer ved andre flyvninger. Les mer hos Forbrukerrådet.

Krav på kompensasjon ved flyforsinkelse

I EU er det standardiserte takster på kompensasjon hvis flyet er forsinket. Denne får du uavhengig om du har tapt økonomisk på forsinkelsen. Alle summene gjelder per person:

  • 250 euro for alle flygninger opptil 1500 km
  • 400 euro for alle flygninger innenfor EØS på mer enn 1500 km og for alle øvrige flygninger på mellom 1500 og 3500 km.
  • 600 euro for alle øvrige flygninger.

Kravet må rettes direkte til flyselskapet. Får du ikke medhold her, kan du også klage til Transportklagenemda.

Å klage er tidkrevende, men det finnes selskaper som gjør jobben for deg med en «no cure – no pay»-ordning. Et av disse er Flyhjelp.no.

Få hjelp til klagen til flyselskapet hos Flyhjelp.no

Vinner Flyhjelp frem for deg, tar de 30 prosent av erstatningssummen i betaling. Går den til retten, skal de ha ytterligere 15 prosent. Hvis du ikke får noen erstatning, koster det deg ingenting.

Streik truer flyselskapene i Europa

flight status cancelled. Det er kjedelig å få beskjed om at flyet er kansellert når man er på flyplassen. i sommer kan man vente mye flykaos.
Det er kjedelig å få beskjed om at flyet er kansellert når man er på flyplassen. i sommer kan man vente mye flykaos. (Foto: Colourbox)

Det er ikke bare i Norge hvor det er flykaos. Flyselskaper og flyplasser over hele Europa og USA sliter med bemanningen. Det betyr også at de sliter med å håndtere bagasje og passasjerer på flyplassen.

Den pågående flytekniker-streiken og streiketrusler fra SAS-pilotene fra 29. juni forsterker krisen. Flere flyselskaper i Europa truer også med streik, blant annet Ryanair-pilotene.

Trøblete håndtering av passasjerer og bagasje

Mange har latt seg skremme fra å bestille flybilletter etter å ha sett bilder fra flykaoset på de største flyplassene i Europa med lange køer, store forsinkelser og kanselleringer.

Flyselskapet KLM måtte til og med trykke på pauseknappen i billettsalget.

På toppen av det hele har flyselskapene fått store ekstrautgifter på drivstoff grunnet krigen i Ukraina, og mange flyselskaper sliter derfor tungt med utgifter.

Les mer på våre temasider: