Reise

Flystreik, forsinkelse og kansellering: Dette kan du kreve

Bilde av kofferter og annen bagasje på en bagasjevogn på flyplassen. I hjørnet av bilde er det lagt på et portrettbilde av juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen. Han forklarer hvilke rettigheter man har dersom flyet er forsinket, flyet er kansellert eller hvis det er flystreik.
Forsinket fly og kansellerte fly henger ofte med når man skal ut å reise. Heldigvis har man rettigheter som gjør de kjedelige hendelsene litt mer tolererbar. Vi har snakket med Forbrukerrådet som forklarer hvilke fly-rettigheter man har. (Foto: Ole Aaknes/ABC Startsiden)

Forbrukerrådet forklarer hva man har krav på dersom flyet er forsinket eller kansellert, samt hva du kan forvente dersom du blir rammet av flystreik.

forsinket fly, kansellerte fly, flystreik eller manglende bagasje er alle opplevelser man kan være så uheldig å oppleve dersom man skal ut å reise. Heldigvis har man en rekke rettigheter hvis man skulle bli utsatt for disse hendelsene, og vi har snakket med juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, som forteller om alle rettighetene man har når reisen ikke går som planlagt.

Vår ambisjon er å gi deg de beste tipsene og triksene til reisen, og her kan du finne alle våre reisetips.

Rettigheter ved forsinket fly

Bilde av juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen. Han forteller hvilke rettigheter man har dersom flyet er forsinket, kansellert, og dersom det er flystreik.
Juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, forklarer hvilke rettigheter du har hvis flyet for eksempel er forsinket.

Iversen forklarer at man har krav på å få dekket mat og drikke dersom forsinkelsen er på :

  • To timer ved flygning opptil 1500 km
  • Tre timer ved flygning innenfor EØS på mer enn 1500 km for alle øvrige flygninger på mellom 1500 og 3500 km.
  • Fire timer ved alle andre flyvninger

– Er flyet mer enn fem timer forsinket regnes det som innstilt – og du får samme rettigheter som om flyet skulle vært kansellert. Blir reisen forsinket med mer enn 3 timer, har du samme rett til standardkompensasjon som ved innstilte flygninger, legger han til.

Ofte får man en kupong å bruke på mat og drikke, men her kan du lese om hvorfor du bør takke nei til matkupongen når flyet er forsinket.

Få hjelp
Sjekk hva du kan få tilbake ved forsinkelse

Sjekk hva du kan få tilbake ved forsinkelse

Sjekk ut tjenesten her

Rettigheter ved innstilt/kansellert fly

Dersom flyet er innstilt, eller mer enn fem timer forsinket, skal flyselsskapet tilby deg tre følgende alternativer:

  1. Tilbakebetale billettkostnaden for den del av reisen du ikke får benyttet.
  2. Ombooke deg slik at du kommer frem til bestemmelsesstedet så snart som mulig.
  3. Ombooke deg til et senere tidspunkt etter ditt ønske, på tilsvarende vilkår som opprinnelig billett.

– Du har selv valget mellom å kreve refusjon eller omruting, uansett årsak til at flyet blir innstilt, forklarer Iversen, og sier at dersom du velger å få tilbakebetalt billettkostnaden, må du være oppmerksom på at du ikke kan kreve at flyselskapet sørger for ombooking eller mat/drikke/overnatting i eventuell ventetid.

– Dersom du velger omruting, skal flyselskapet sørge for at du får tilbud om mat og drikke i ventetiden. Hvis overnatting blir nødvendig, skal du i tillegg få innkvartering på hotell og transport mellom flyplassen og hotellet. I tillegg har du rett til å få dekket utgifter til telefonsamtaler, sier den juridiske seniorrådgiveren.

I tillegg til disse rettighetene har du krav på noe som heter standardkompensasjon, og her kan du lese mer om denne kompensasjonen.

Bilde av en person med brunt hår som holder en grønn pappkopp men hen ser på tavla over fly på en flyplass. Flere fly er forsinket. Vi har snakket med juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, som forklarer hvilke rettigheter man har dersom flyet er forsinket eller kansellert. Samt rettighetene man har ved flystreik.
Fly som er forsinket er kjedelig når man skal ut og reise. Heldigvis har man som reisende en rekke rettigheter. Vi har snakket med Forbrukerrådet som forteller hvilke krav man har dersom flyet er forsinket eller kansellert. (Foto: Miriam Schjetlein/ABC Startsiden)

Rettigheter ved flystreik

Dersom du blir rammet av streik har man de samme rettighetene som ved forsinket fly eller innstilt fly.

– Den eneste forskjellen er at retten til standradkompensasjon KAN falle bort. Er streiken i flyselskapets eget selskap (kabinpersonale, piloter eller lignende) har du fortsatt krav på standardkompensasjon, forteller Iversen og legger til.

– Er streiken i et annet selskap ( ofte bakkemannskaper osv.) regnes det som utenfor flyselskapets kontroll, og standardkompensasjonen faller bort.

Rettigheter ved manglende bagasje

Går selve flyreisen som planlagt, men bagasjen ble ikke med, har man heldigvis rettigheter her også.

– Hvis bagasjen din er forsinket, kan du ha krav på erstatning. Dette gjelder selv ved kortere forsinkelser, men utgiften må skyldes et nødvendig behov, forklarer Iversen.

Eksempler på utgifter du kan få erstattet ved forsinkelser kan være utlegg for nødvendige klær og toalettartikler som tannbørste, hud- og hårprodukter. Hvis forsinkelsen bare er på noen få timer, er det begrenset hva du kan få erstattet av utgifter til innkjøp av nye klær og liknende. Husk at du har en plikt til å begrense tapet/innkjøpet til det som er nødvendig.

– Blir din innsjekkede bagasje blir borte har du også krav på erstatning. Om flyselskapet erkjenner at bagasjen må regnes for å være tapt, eller om den innsjekkede bagasjen ikke har kommet til rette 21 dager etter flygningen, har du krav på erstatning tilsvarende verdien på bagasjen.

Vi har snakket med ekspertene som forteller hvorfor de mener det er nødvendig med reiseforsikring! Det kan nemlig spare deg fra store økonomiske kniper.

Les mer på våre temasider: