Smarte tips

Høy forbrenning? Derfor legger noen mennesker aldri på seg

Bilde av kvinne som skal til å ta seg en bit av en donut dekket av sjokolade til artikkelen som forklarer hvorfor noen mennesker aldri legger på seg. Er det egentlig fordi de har høyere forbrenning, eller kanskje fordi de spiser færre kalorier? Vi forklarer den overraskende sannheten.
Har du også lurt på hva det skyldes at noen mennesker ser ut til å kunne spise hva de vil uten å legge på seg? Vi har sett på forskningen rundt dette og forklarer hva forskere og ekspertene mener det skyldes. (Foto: Colourbox)

Det kan se ut til at noen mennesker har så høy forbrenning at de kan spise hva de vil uten å legge på seg. Dette er svaret ifølge ekspertene.

Vi kjenner alle noen med irriterende høy forbrenning. Du vet de menneskene som kan «graps-ete» av sjokoladeskålen, forsyne seg flere ganger med brød og spagetti, og som ikke er beskjedne med chipsen? Gjerne akkompagnert av at vi selv sitter og overveier en hver håndfull fordi vi vet det legger seg på hoftene? 

Noen mennesker ser rett og slett ut til å kunne spise hva de vil uten å legge på seg. Vi har sett på hva ekspertene sier er grunnen til hvorfor noen mennesker aldri legger på seg.

Medfødt høy forbrenning

Er du en av de som enda går og håper på at den høye forbrenningen en dag skal dukke opp vil du dessverre bli skuffet. Dette er nemlig noe man er født med, forteller ernæringsfysiolog Lisa Bolting til danske TV 2. Også Healthline forklarer denne «egenskapen» som noe man er født med og som kommer av gener, så sant det ikke skyldes faktorer som medisinske tilstander eller behandlinger. 

Healthline nevner høyt stoffskifte, diabetes type 1, Inflammatorisk tarmsykdom (IBD), spiseforstyrrelser, medisiner og medisinske behandlinger som faktorer som kan gjøre det vanskelig å gå opp i vekt. 

Her finner du flere artikler som denne og alle våre artikler om helse.

Withings Body + smartvekt

Withings Body + smartvekt

Pris nå: 1 689 kroner hos Power
Her får du den til laveste pris

Kroppen skrur sin egen forbrenning opp

– Når man har det sånn, at uansett hva man spiser så legger man aldri på seg, så skyldes det at kroppen skrur sin egen forbrenning opp alt etter hvor mye man spiser. Enten det er 1000 eller 5000 kalorier, så forbrenner kroppen bare litt ekstra, forklarer Bolting.

Bolting kaller disse personene for «luksusforbrennere», men legger til at selv luksusforbrennere bør passe på hva de spiser. Hun sier at selv de som aldri legger på seg, som kanskje ble fortalt av foreldre at de burde smøre på et tykkere lag smør på brødet eller drikke helmelk, burde passe på hva de stapper i gapet. Hun foreslår å spise sunn mat, og gjerne masse av den, men ikke leve så alt for godt på «luksusforbrenningen». Dette begrunner hun med at spiser du veldig usunt kan det smerte seg i det lange løp med større risiko for hjerte- og karsykdommer. 

Dette visste du ikke om egg!

– Det er ikke et enkelt svar på dette spørsmålet

Livescience har en litt mindre mirakuløs forklaring på dette, men legger også til gener som en faktor for en høyere forbrenning. 

– Det er ikke et enkelt svar på dette spørsmålet. Dette skyldes gjerne gener, og ellers kan ernæringsmessige, og til og med atferdsmessige faktorer være involvert, sier Kathleen Melanson, professor i ernæring og matforskning ved universitetet i Rhode Island, til nettsiden. 

Den viktigste faktoren, sier Melanson, har ingenting med kroppsbygning, forbrenning eller noen magiske triks å gjøre, men henger rett og slett sammen med oppfatning. 

– Mange mennesker som ser ut til å kunne spise hva de vil uten å legge på seg spiser egentlig ikke så mye mer enn resten av oss. For eksempel, kan vennen din som spiser iskrem daglig naturlig kompensere for disse ekstra kaloriene ved å spise mindre ved andre måltider eller småspise mindre i løpet av dagen. Eller, kanskje når de spiser pizza, spiser de sakte, blir mette, og så slutter de å spise etter bare noen få stykker. 

– Hvis man måler disse menneskenes kaloriintak, er det kanskje ikke så mye som du tror, sier Frank Greenway, overlege ved Pennington Biomedical Research Center til Livescience. 

– De bare spiser mat med høyt kaloriinnhold når de spiser; ting andre kanskje har vanskelig for å ikke overspise seg på, forklarer han. 

Lyst til å ta lure valg allerede ved dagens første kaffekopp? Dette er verdens sunneste kaffe.

Microlife BP A2 Basic

Microlife BP A2 Basic

Microlife BP B2 Basic blodtrykksmåler er en rimelig, men svært pålitelig, helautomatisk blodtrykksmåler for overarmen
Pris nå: 399 kroner hos Apotek For Deg
Her får du den til laveste pris

Fysisk aktivitet kan også utgjøre en forskjell

Fysisk aktivitet kan også utgjøre en forskjell, forteller Melanson.

– De har kanskje en aktiv jobb, løper etter ungene sine store deler av dagen eller forter seg eller er rastløse. 

Det har også blitt bevist at noen mennesker er genetisk disponert til å ville bevege seg. Dette forteller hun at også kan gi en høyere forbrenning, eller hvor mye energi man bruker i løpet av en dag, uten å ta høyde for trening.

Lyst på en badevekt som gir deg mer info enn bare vekten din? Dette er de beste smarte badevektene.

Genetikk kan ha en innvirkning

Forskning publisert hos PLOS Genetics tilsier også at genetikk kan ha en innvirkning på personers tendenser til å gå opp eller ned i vekt skriver Livescience. Artikkelen avslutter med en konklusjon om at svaret er komplekst, og at våre tendenser til å gå opp eller ned i vekt ikke er bestemt når vi fødes, samtidig som det ikke er helt under vår egen kontroll. 

– Det finnes ingen genetisk av og på-knapp som tillater noen mennesker å spise alt de vil uten å legge på seg; samtidig som en tendens til å legge på seg ikke nødvendigvis skyldes dårlig selvdisiplin, sier Melanson. Artikkelen avsluttes med å forklare at det er ulikt fra person til person hva angår forbrenning.

Les mer på våre temasider: