Shopping

Forbrukerrådet: Stor sjanse for å bli lurt på Black Friday 2023

Bilde av forbrukerjurist Nora Wennberg Gløersen fra Forbrukerrådet. HUn står på Operaen i oslo med Oslofjorden i bakgrunn, og været er grått. Hun smiler litt og har på seg en lys trench coat. Hun har gitt oss sine beste tips til hvordan du både gjennomfører en trygg handel og sikrer at kjøpene du gjennomfører på Black Friday 2023 og Black Week 2023 faktisk er gode tilbud og ikke lureri.
Vi har snakket med Nora Wennberg Gløersen fra Forbrukerrådet som gir oss sine beste tips for å både gjennomføre trygge kjøpt og å sikre seg tilbud som faktisk er tilbud på Black Friday 2023! Hun forteller også om hva du ikke må gjøre på tilbudsdagene. (Foto: Forbrukerrådet)

Stor sjanse for å bli lurt på Black Friday 2023, sier Forbrukerrådet. Vi har fått tipsene som sikrer trygge kjøp og faktiske tilbud!

Nå sparkes snart årets største salgsuke, Black Week i gang. Og med Black Week kommer også sagnomsuste Black Friday, hvor lovnadene om gode tilbud er mange, men de faktisk gode tilbudene dessverre er færre. Vi tok derfor kontakt med Forbrukerrådet for å høre deres beste tips før tilbudsdagene!

Bilde av forbrukerjurist Nora Wennberg Gløersen fra Forbrukerrådet.
Forbrukerjurist Nora Wennberg Gløersen i Forbrukerrådet sier at det er stor sjanse for å bli lurt under Black Friday 2023.

Vi har snakket med forbrukerjurist Nora Wennberg Gløersen i Forbrukerrådet, som avslører hvordan butikkene jobber i forkant av Black Friday, hvorfor det er lett å la seg lure og ikke minst hvordan du kan sjekke at det du kjøper faktisk er et godt tilbud.

Vil du lese mer om Black Friday 2023? Her kan du lese alt om handelsdagen og holde deg oppdatert på alt fra artikler som denne til, tilbud som faktisk er gode.

Stor sjanse for å bli lurt på Black Friday

– I år er det en ekstra stor risiko for at forbrukerne blir forsøkt lurt under Black Friday, sier Wennberg Gløersen.

Hun forteller at 1. oktober kom det nye regler som bestemmer at bedriftene skal vise den laveste prisen en vare har hatt de siste 30 dagene før salget, som referanse.

– Prissammenligningstjenestene viser at mange tusen varer er satt opp i pris i oktober, måneden før Black Friday. Settes prisene ned igjen til Black Friday gjør man med andre ord ikke et veldig godt kjøp. Da kjøper man varen til normal pris, eller med en rabatt som er langt lavere enn butikken påstår, forteller Wennberg Gløersen.

Hun forklarer at denne praksisen er egnet til å forvirre folk om hva som er et godt tilbud og ikke, og at det er en utvikling Forbrukerrådet følger med på. Vi har tidligere avslørt hvordan du ved hjelp av prishistorikk kan sjekke om tilbudene faktisk er gode.

Hva søker folk egentlig etter på Black Friday 2023? Vi har funnet tallene og avslører hvilke tilbud folk er på jakt etter under tilbudsuken!

Forbrukerrådets tre beste tips til kjøp på Black Friday

– Det er menneskelig å bli fristet av gode tilbud, og de er tilsynelatende over alt under Black Week. Men, det er lurt å tenke seg godt om. Det er mange forbrukere som har strammere økonomi denne vinteren. Da er det ekstra viktig å handle smart, sier Wennberg Gløersen og gir sine beste tips til Black Friday:

  1. Sjekk prishistorikk og sammenlign priser før du slår til på et tilbud. De minuttene det tar kan spare deg for mange penger. Pass også på at du kjøper ting du virkelig trenger, eller uansett hadde planlagt å kjøpe. 
  1. Ikke bli fristet til å kjøpe tilbudsvarer på avbetaling, eller bruke kreditt. Da spiser rentene opp det gode tilbudet. 
  1. Pass spesielt på når du kjøper fra utenlandske nettbutikker du ikke kjenner til. Er du i tvil om dette er en seriøs aktør, kan det være lurt å søke opp butikken på Trustpilot eller Facebook for å lese andres erfaringer. Betal med kort når du handler på nett. Hvis varen du får ikke står til forventningene, eller aldri dukker opp, kan du kontakte banken din for en kortreklamasjon dersom butikken ikke gir deg den hjelpen du har krav på.