Smarte tips

Forbudte vedovner: Eksperten forteller at disse kan du kjøpe, men ikke installere

Bilde av en arm som legger en vedkubbe inn i en vedovn. Inne i vedovnen er det flere vedkubber og flammer. Vi har snakket med energirådgiver i Naturvernforbundet, Dag Arne Høystad, som forteller at du bær være varsom om du ser etter en brukt peisovn. Er de laget før 1998 er de fleste nemlig ulivlige å innstallere, til tross for at det er lovlig å kjøpe de. Han forteller også hvilke vedovner som er unntak fra regelen.
Ønsker du å spare penger på en brukt vedovn du finner på bruktmarkeder som Finn.no? da må du være obs på at det er flere du har lov til å kjøpe, men som det er ulovlig å installere. Vi forteller hvilke det gjelder! (Foto: Colourbox)

Har du kjøpt en brukt vedovn? Da kan det være ulovlig å installere den! Vi har snakket med eksperten som forteller hvilke det gjelder.

Da vi intervjuet energirådgiver i Naturvernforbundet, Dag Arne Høystad, kom det frem at det finnes vedovner man har lov til å kjøpe, men ikke installere.

Bilde av, Dag Arne Høystad, energirpdgiver hos, naturvernforbundet som forteller om hvilke vedovner det er forbudt å installere, men lov å kjøpe.
Dag Arne Høystad jobber som energirådgiver hos Naturvernforbundet.

Så for deg som trenger, eller ønsker deg en billig ny peisovn, og har tydd til Finn eller andre bruktmarkeder for å gjøre ett kupp må du lese videre. Det er rett og slett forbudt å installere visse peisovner til tross for at det er fult lovlig å kjøpe dem.

Her har vi samlet alle våre saker og smarte tips innen fyring og oppvarming.

Forbudte peisovner: Vær obs på kjøp av brukte vedovner

Peisovnene det er snakk om er ovnene som er laget før 1998.

– Det ligger masse brukte peisovner på Finn som det kan være fristende å kjøpe, men det er ikke lov å installere peiser som ikke er rentbrennende. Om de er laget før 1998 må dette sjekkes nøye. Det er faktisk lov å kjøpe disse vedovnene, men ikke å installere de, forklarer Høystad.

Topp score
TermaTech - vedovn med ståldør

TermaTech – vedovn med ståldør

Pris nå: 20 990 kroner hos Varmefag
Her får du den til laveste pris

Rentbrennende peisovner er bedre isolert enn gammeldagse vedovner. De har også keramiske steiner som øker temperaturen i brennkammeret og det at det tilføres ekstra luft inn i selve brennkammeret sørger for fullstendig forbrenning av røyken.

Høystad forteller at energieffektive peisovner er bygget med en lufttilgang på toppen av flammene. Dette er ved hjelp av en kanal bak på vedovnen gjør at du får lufttilgang til toppen av flammene. 

– De gamle tradisjonelle, har bare trekk foran, sier Høystad. Har man en gammel ovn er det viktig å ikke stenge trekken slik at veden bare ligger og ulmer. Det gir lite varme, mye forurensning og sot. Sot vil også legge seg i pipa med stor fare for pipebrann.

Dette må du vite om energieffektive vedovner.

Regelen om gamle vedovner har noen viktige unntak

Ingen regel uten untak og forbudet mot å ny-montere gamle ovner har to viktige unntak, sier Høystad.

– Antikke ovner fra før 1940 kan flyttes og monteres på nye steder når de utgjør en viktig del av interiøret. Gamle ovner er en viktig kulturarv. Og også alle klebersteins- og kakkelovner kan flyttes å brukes videre. Mange av de gamle ovnene er bedre enn sitt rykte og kan være like energieffektive som nye om de fyres riktig, sier Høystad.

Halvparten fyrer med gamle vedovner

Omtrent halvparten av vedovnene det fyres med i Norge er av den gamle sorten, altså produsert før 1998, skriver Huseierne.

– Flere kommuner har nå begynt å jobbe aktivt med å få fortgang på utskiftningen av disse vedovnene, og har som et tiltak innført panteordninger. Det er viktig at forbrukerne heller benytter seg av disse panteordningene, enn å se seg blinde på prisen på de gamle vedovnene som selges på nett, sier styreleder i Norsk Varme, Steinar Vigdal til nettsiden.

Han forteller at det er mange forurensende vedovner produsert før 1998 til salgs på de store markedsplassene på nettet, men at de oppfordrer alle som skal kvitte seg med en forurensende vedovn til å levere den inn på en gjenbruksstasjon fremfor å forsøke å selge den på nettet.

A+ energimerking
TermaTech - TT21RS svart vedovn med ståldør

TermaTech – TT21RS svart vedovn med ståldør

Pris nå: 31 990 kroner hos Varmefag
Her får du den til laveste pris

Dyr strømregning? Dette er de mest energieffektive vedovnene nå.

– Det er den eneste måten å få de ikke rentbrennende vedovnene ut av kretsløpet på. Disse vedovnene forurenser miljøet og gir langt mindre varme enn de nye rentbrennende vedovnen, sier Vigdal.

Skal du kvitte deg med en gammel peisovn? Legg merke til at det nå er mange norske kommuner, blant annet Bergen og Oslo, som har begynt med panteordninger om du skal kvitte deg med de gamle ovnene.

Her får du svaret på hvordan du fyrer riktig.

Mest energieffektiv
620 Style svart vedovn med støpejernsdør - Contura

620 Style svart vedovn med støpejernsdør – Contura

Mest energieffektiv i Naturvernforbundets oversikt.
Pris nå: 43 500 kroner hos Varmefag
Her får du den til laveste pris